USA pozastavujú kvôli výskytu zrazenín očkovanie vakcínou Johnson & Johnson
13 | 04 | 2021 I Petra Demková

Očkovanie vakcínou spoločnosti Johnson & Johnson sprevádzajú rovnaké problémy ako látku značky AstraZeneca. Aj v prípade americkej vakcíny sa vyskytli krvné zrazeniny. Niekoľko zaočkovaných zomrelo. V USA sa očkovanie vakcínou Johnson & Johnson pozastavuje.  



Očkovanie látkou Johnson & Johnson sa pozastavuje

Federálne zdravotnícke agentúry vyzvali na okamžité pozastavenie používania jednorazovej vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti Johnson & Johnson. K rozhodnutiu došlo po tom, čo sa u šiestich príjemcov v USA vyskytla zriedkavá porucha zahŕňajúca tvorbu krvných zrazenín. problémy nastali približne do dvoch týždňov po očkovaní. Informáciu prinášajú The New York Times.

Zoznam problémov AstraZeneca sa rozširuje na krvácanie a problém so zrazeninami má aj Johnson & Johnson
Agentúra EMA začala vyšetrovanie vakcíny od Johnson & Johnson. Našla podozrenia na vznik krvných zrazenín. Rozširuje tiež vyšetrovanie ohľadom vakcíny AstraZeneca, informuje Guardian. Čítať ďalej
10 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


Prvý náznak obáv z očkovania vakcínou Johnson & Johnson prišiel 9. apríla. Európska agentúra pre lieky oznámila, že vyšetruje správy o štyroch prípadoch krvných zrazenín u ľudí, ktorí dostali vakcínu Johnson & Johnson v USA. V klinickom skúšaní, ktoré sa uskutočnilo pred povolením vakcíny, sa vyskytol jeden prípad. Tri sa vyskytli po zavedení vakcíny. Jeden z nich bol smrteľný, uviedla agentúra.
Všetky poškodené boli ženy

Všetkých šesť príjemkýň vakcíny, ktoré mali vážny problém po aplikácii so zrazeninami, boli ženy vo veku od 18 do 48 rokov. Jedna žena zomrela a druhá žena v Nebraske bola hospitalizovaná v kritickom stave. Podľa údajov Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb dostalo v Spojených štátoch vakcínu spoločnosti Johnson & Johnson doposiaľ takmer sedem miliónov ľudí. Zhruba ďalších deväť miliónov dávok bolo dodaných do jednotlivých štátov.

„Z dôvodu veľkej opatrnosti odporúčame pozastaviť používanie tejto vakcíny.“ Uviedli to Dr. Peter Marks, riaditeľ Centra pre hodnotenie a výskum biologických látok a hlavná zástupkyňa riaditeľa Dr. Anne Schuchat v spoločnom vyhlásení. Momentálne sa nežiaduce udalosti javia ako zriedkavé.
Čaká sa na rozhodnutie federálnej vlády

Kým tento krok bol formulovaný ako odporúčanie pre zdravotníckych pracovníkov v jednotlivých štátoch USA, očakáva sa, že federálna vláda pozastaví aplikáciu vakcíny na všetkých federálne prevádzkovaných očkovacích miestach. Federálni predstavitelia očakávajú, že štátni úradníci v zdravotníctve to budú brať ako silný signál, aby urobili to isté. Do dvoch hodín od oznámenia guvernér Mike DeWine z Ohia odporučil všetkým poskytovateľom zdravotnej starostlivosti v jeho štáte, aby dočasne prestali podávať vakcíny spoločnosti Johnson & Johnson. Štáty New York a Connecticut ho rýchlo nasledovali.

Čo robia Briti v očkovaní inak? Johnson hovorí o fantastickom úspechu
Pokiaľ ide o očkovanie, mnohí v Európe sa pozerajú na Britské ostrovy so závisťou. Už polovica všetkých dospelých tam bola zaočkovaná proti koronavírusu. Je veľa dôvodov, prečo tam očkovanie tak rýchlo napreduje, píše... Čítať ďalej
22 | 03 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Očkovacie úsilie sa komplikuje.

Vedci s FDA a CDC spoločne preskúmajú možné súvislosti medzi vakcínou a poruchou. Určia, či by FDA mala naďalej povoľovať použitie vakcíny pre všetkých dospelých alebo aplikáciu obmedziť. Na stredu je naplánované mimoriadne zasadnutie externého poradného výboru CDC.

Tento krok by mohol skomplikovať národné očkovacie úsilie v čase, keď mnoho štátov čelí nárastu nových prípadov a snaží sa vyriešiť váhanie s očkovaním. Regulačné orgány v Európe i inde vo svete sa obávajú podobného problému s ďalšou vakcínou proti koronavírusom, ktorú vyvinuli vedci z AstraZeneca a Oxfordskej univerzity. Táto obava vyvolala určitý odpor proti všetkým vakcínam. Vakcína AstraZeneca nie je v USA schválená zatiaľ ani na núdzové použitie.
Pfizer a Moderna zatiaľ bez problémov

Prevažná väčšina vakcín v USA pochádza od dvoch ďalších výrobcov, spoločnosti Pfizer-BioNTech a Moderna. Spoločne dodávajú viac ako 23 miliónov dávok vakcín, pozostávajúcich z  dvoch dávok týždenne. U žiadnej z týchto vakcín neexistujú významné obavy o bezpečnosť.

Avšak kým vakcíny Johnson & Johnson boli dodávané v oveľa menších množstvách, Bidenova administratíva stále rátala s použitím sto tisíc dávok každý týždeň. Okrem toho, že sa vyžaduje iba jedna dávka, vakcína sa ľahšie dodáva a skladuje ako ďalšie dve vakcíny, ktoré sa musia uchovávať pri extrémne nízkych teplotách.

EMA schválila vakcínu spoločnosti Johnson & Johnson proti covidu
11 | 03 | 2021 | sefredaktor

Vakcína a politici

Mark D. Levine, člen mestského zastupiteľstva v New Yorku, na Twitteri napísal,  že táto pauza bude „obrovským neúspechom“ očkovacieho programu v meste. Samospráva sa podľa neho spolieha „výlučne na J & J". „Musíme urobiť všetko pre to, aby sa zabránilo celkovému zníženiu dôvery v očkovanie,“ dodal.

Jeffrey D. Zients, koordinátor pre reakcie proti Covid-19 v Bielom dome, v utorok uviedol, že pauza „nebude mať výrazný dopad“ na plány Bidenovej vlády dodať dostatok vakcín. Chcú do konca roka zaočkovať všetkých 260 miliónov dospelých v USA. Po neúspechu spoločnosti Johnson & Johnson federálni úradníci očakávajú, že nebude dostatok vakcín na zaočkovanie všetkých dospelých. Očakáva sa však, že určité percento populácie očkovanie odmietne, takže ponuka môže pokryť dopyt.
Krvné zrazeniny sú vážnym problémom

Federálni úradníci sa obávajú, že lekári nemusia byť vyškolení na odhalenie zriedkavej poruchy, ak sa u príjemcov vakcíny prejavia jej príznaky. Zdravotnícke agentúry v utorok ráno uviedli, že „liečba tohto špecifického typu krvnej zrazeniny sa líši od liečby, ktorá sa zvyčajne uplatňuje“ pri krvných zrazeninách.

„Na liečbu krvných zrazenín sa zvyčajne používa antikoagulačný liek heparín. V tomto prostredí môže byť podávanie heparínu nebezpečné a je potrebné podstúpiť alternatívnu liečbu,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Johnson & Johnson môže mať problémy s dodávkou vakcín!
Najprv prišla objednávka príliš neskoro a na malý počet vakcín, potom AstraZeneca zas nemohla dodať toľko, ako prisľúbila. Teraz hrozí ďalšia rana pre hrboľatú očkovaciu kampaň EÚ, píše nemecký Bild. Čítať ďalej
11 | 03 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Johnson & Johnson hasí oheň

V tlačovej správe spoločnosť Johnson & Johnson uviedla: „Sme si vedomí, že s vakcínami Covid-19 boli hlásené tromboembolické príhody vrátane tých s trombocytopéniou. V súčasnosti nie je preukázaný jasný príčinný vzťah medzi zriedkavými udalosťami a vakcínou Janssen Covid-19.“ Janssen je názov divízie Johnson & Johnson, ktorá vyvinula vakcínu.

Len v USA sa podľa údajov CDC ročne vytvorí krvná zrazenina u 300 000 až 600 000 ľudí. Konkrétna porucha zrážania krvi, ktorá sa vyvinula príjemcom vakcíny, známa ako trombóza mozgových žilových dutín, je extrémne zriedkavá.

U všetkých žien sa tento stav vyvinul asi do dvoch týždňov po očkovaní. Vládni experti sa obávajú, že príčinou bola imunitná odpoveď vyvolaná vakcínou. Federálni úradníci uviedli, že  v najvyšších radoch štátnej správy vládla široká zhoda o potrebe pozastaviť používanie vakcíny, kým sa prípady vyšetrujú.
Nejde o prvý problém spoločnosti Johnson & Johnson

Toto rozhodnutie je pre spoločnosť Johnson & Johnson novou ranou. Koncom minulého mesiaca spoločnosť zistila, že pracovníci v továrni v Baltimore prevádzkovanej subdodávateľom kontaminovali dávku vakcíny, čo spoločnosť prinútilo vyhodiť ekvivalent 13 až 15 miliónov dávok. Tento závod mal prevziať dodávky vakcín určených pre Spojené štáty od holandských producentov spoločnosti Johnson & Johnson, ktoré začiatkom tohto roka schválili federálne regulačné orgány.

Až 80 percent ľudí na Sicílii odmietlo vakcínu od AstraZeneca z obavy o bezpečnosť
12 | 04 | 2021 | Lukáš Leca


Certifikácia FDA v Baltimore sa teraz oneskorila, pretože inšpektori skúmali problémy s kontrolou kvality a výrazne znížili dodávky vakcín Johnson & Johnson. Náhly pokles dostupných dávok viedol k rozšíreným sťažnostiam guvernérov a štátnych úradníkov, ktorí tento týždeň očakávali oveľa väčšie dodávky vakcíny Johnson & Johnson, ako dostali.

Štáty používajú vakcínu v širokom spektre prostredí vrátane miest hromadného očkovania a univerzitných kampusov. Jednorazová aplikácia sa ukázala ako populárna. Úradníci ju nasmerovali aj do vidieckych a izolovaných komunít, kde je sledovanie ľudí po druhej dávke komplikovanejšie.
Ľudia majú obavy aj kvôli problémom s AstraZenecou

Je bežné, že regulačné orgány skúmajú „bezpečnostné varovania“ pri nových vakcínach a iných medicínskych výrobkoch. Príznaky nie sú často znepokojujúce. Obavy z očkovania vakcínou Johnson & Johnson však odrážajú už aj výhrady k látke AstraZeneca, ktorú európske regulačné orgány začali vyšetrovať minulý mesiac po tom, ako sa u niektorých príjemcov vytvorili krvné zrazeniny.

Z 34 miliónov ľudí, ktorí dostali vakcínu v Británii, Európskej únii a ďalších troch krajinách, sa u 222 vyskytli krvné zrazeniny spojené s nízkou hladinou krvných doštičiek. Väčšina týchto prípadov sa vyskytla počas prvých 14 dní po očkovaní, najmä u žien do 60 rokov.

Nemecko: Po očkovaní vakcínou od AstraZenecy zaznamenali 42 prípadov trombózy
Nemeckí zdravotníci doposiaľ zaznamenali 42 prípadov zriedkavých krvných zrazenín, ktoré sa vyskytli po zaočkovaní vakcínou proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca. Oznámil to v piatok večer nemecký Inštitút Paula Ehrlicha (PEI), informovala... Čítať ďalej
10 | 04 | 2021 | tasr

Hlavné problémy vakcíny AstraZeneca

Európska lieková agentúra dospela 7. apríla k záveru, že porucha bola veľmi zriedkavým vedľajším účinkom vakcíny. Vedci z Nemecka a Nórska publikovali 9. apríla štúdie, ktoré naznačujú, že vo veľmi zriedkavých prípadoch vakcína AstraZeneca spôsobila, že si ľudia vytvorili protilátky, ktoré aktivovali ich vlastné krvné doštičky.

Regulačné orgány napriek tomu tvrdili, že výhoda vakcíny - zabrániť ľuďom v infikovaní koronavírusom alebo udržať tých pár ľudí, ktorí dostanú Covid-19 mimo nemocnice - výrazne preváži toto malé riziko. Krajiny v Európe a inde aj naďalej podávali očkovacie látky starším ľuďom, ktorí čelia vysokému riziku závažných chorôb a úmrtí na Covid-19, pričom ju obmedzili u mladších ľudí.
Radikálny postoj Autrálie

Obe spoločnosti AstraZeneca a Johnson & Johnson používajú na výrobu vakcín rovnakú platformu - vírus známy ako adenovírus. V utorok austrálska vláda oznámila, že nebude kupovať vakcíny Johnson & Johnson. Ako dôvod uviedla použitie adenovírusu spoločnosťou Johnson & Johnson. Nie je však zrejmý dôvod, prečo by najmä vakcíny na báze adenovírusu spôsobovali zriedkavé krvné zrazeniny spojené s nízkou hladinou krvných doštičiek.

Spoločnosť AstraZeneca v Spojených štátoch zatiaľ nepožiadala o povolenie núdzového použitia. Vakcíny Moderna a Pfizer-BioNTech používajú pre tvorbu imunity inú technológiu.

Hongkong pozastavil objednané dodávky vakcíny od AstraZenecy
Hongkong v piatok potvrdil, že požiadal spoločnosť AstraZeneca, aby pozastavila dodávky svojej vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Dôvodom sú obavy zo závažných vedľajších účinkov. A z toho, či je vakcína dostatočne účinná proti novým variantom... Čítať ďalej
09 | 04 | 2021 | tasr