Ani očkovaní nie sú chránení. Vakcína Pfizer má problém zdolať juhoafrický variant Covidu
14 | 04 | 2021 I Diana Zaťková

Izraelskí vedci zistili, že juhoafrický variant koronavírusu má oproti vakcíne Pfizer-BioNTech navrch. Je oveľa odolnejší ako iné varianty, píše portál timesofisrael.com.


Izrael použil na očkovanie miliónov občanov takmer výlučne vakcínu od spoločností Pfizer-BioNTech. Vakcína od Moderny založená na podobnej inovatívnej technológii mRNA sa používa minimálne. No vedci zistili, že vakcína je proti juhoafrickému variantu Covidu-19 v mnohých prípadoch neúčinná.

Tím z Univerzity v Tev Avive a zdravotníckej organizácie Clalit sekvenoval výtery 150 Izraelčanov, ktorí mali pozitívny test na COVID-19 napriek tomu, že boli očkovaní.

V ich štúdii bola prevalencia juhoafrického kmeňa medzi očkovanými jedincami, ktorí boli infikovaní napriek ich naočkovaniu, osemkrát vyššia ako prevalencia v neočkovanej infikovanej populácii.

Švédsko má najvyšší počet nových prípadov Covid na osobu v Európe, no v počte úmrtí aj tak patrí k najlepším
Švédsko oznámilo najvyšší počet nových infekcií koronavírusmi v Európe za posledný týždeň. Zároveň má viac pacientov na jednotke intenzívnej starostlivosti ako kedykoľvek od prvej vlny pandémie, informuje Guardian. Čítať ďalej
14 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


Aj keď počet takýchto infekcií medzi očkovanými bol relatívne malý, zistenia naznačili, že tento variant bol pri prekonávaní obrany očkovaných osôb oveľa úspešnejší ako iné kmene.

"Na základe vzorcov v bežnej populácii by sme očakávali iba jeden prípad juhoafrického variantu, ale videli sme ich osem," uviedla pre The Times of Israel profesorka Adi Sternová, ktorá výskum viedla. "Je zrejmé, že tento výsledok ma neurobil šťastným."

Uviedla, že výsledky ukazujú, že juhoafrický variant v porovnaní s pôvodným kmeňom a britským variantom „je schopný prelomiť ochranu vakcínou“. Povedala však, že veľkosť vzorky je príliš malá na to, aby sa dalo zistiť,  v čom sú jej schopnosti lepšie.

ŠKANDALÓZNE ODHALENIE: Zaočkovaný pacient sa v Česku nakazil juhoafrickou mutáciou koronavírusu
V Českej republike sa objavil prvý pacient infikovaný juhoafrickým variantom koronavírusu, ktorý ochorel po dvoch dávkach vakcíny. Informoval o tom Marián Hajdúch z Lekárskej fakulty Palackého univerzity v Olomouci, uviedol v utorok server... Čítať ďalej
14 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič


"Môžeme povedať, že je to menej efektívne, ale je potrebné viac výskumu, aby ste zistili viac," uviedla lekárka.
Ani zaočkovaní nie sú chránení

Profesor Ran Balicer, riaditeľ výskumu v spoločnosti Clalit, uviedol, že štúdia je „veľmi dôležitá“. "Je prvá na svete, ktorá vychádza z údajov z reálneho sveta a ukazuje, že vakcína je proti juhoafrickému variantu menej účinná v porovnaní s pôvodným vírusom, ako aj s britským variantom," uviedol.

Balicer dodal, že výsledky si vyžadujú nepretržitú ostražitosť vrátane sociálneho dištancovania a nosenia masiek vo vnútorných priestoroch, aby sa zabránilo infekcii.

Lengvarský: Zmluva k Sputniku V sa bude analyzovať
Zverejnenie zmluvy k vakcíne Sputnik V sa podrobí právnej analýze. Jej výsledky by mali byť známe čoskoro. V stredu to po rokovaní vlády povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Zmluva nebola podľa jeho slov zverejnená... Čítať ďalej
14 | 04 | 2021 | tasr


"Tieto predbežné zistenia si vyžadujú osobitnú nepretržitú pozornosť šíreniu tohto kmeňa v Izraeli, zdôrazňujúc potrebu epidemiologického monitorovania a systematického sekvenovania, aby sa zabránilo ďalšiemu šíreniu juhoafrického variantu," uviedol profesor.

Výskum, ktorý bol zverejnený online, ale ešte nebol recenzovaný, pravdepodobne vyvolá otázky týkajúce sa vlastnej štúdie spoločnosti Pfizer z reálneho sveta, ktorá zistila, že v Južnej Afrike bola vakcína napriek prevládajúcemu miestnemu kmeňu stopercentne účinná.

Zdá sa, že výskum v Tel Avive potvrdzuje nedávnu štúdiu Ben-Gurionovej univerzity v Negeve , ktorá zistila, že odpoveď na vakcínu je proti juhoafrickému variantu menej účinná. Záver vyvodil analýzou vzoriek krvi, zatiaľ čo nový výskum je založený na skutočných výsledkoch sekvenovaných testov.

"Nie je možné rozlične zaobchádzať so zaočkovanými a nezaočkovanými," potvrdila Pirošíková
V súvislosti s medializovaným prípadom z Českej republiky, kedy sa plne očkovaná osoba aj napriek tomu infikovala juhoafrickým variantom koronavírusu sa potvrdili predchádzajúce vyjadrenia Marice Pirošíkovej, advokátky a dlhoročnej obhájkyne... Čítať ďalej
14 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič


Štúdia tiež skúmala schopnosť takzvaného britského variantu preraziť obranu vakcíny v porovnaní s pôvodným kmeňom. Nebol zistený žiadny rozdiel v schopnosti variantu UK infikovať plne očkovaných jedincov (po dvoch dávkach). Bol však schopnejší infikovať čiastočne očkovaných jedincov ako pôvodný.

Predpokladá sa, že v Izraeli bolo masívne rozšírenie mimoriadne nákazlivého britského variantu, ktoré sa začalo začiatkom januára, zodpovedné za veľkú vlnu v prvých mesiacoch.

"Je možné, že rozsiahle rozšírenie britského variantu blokuje rozšírenie juhoafrického variantu," uviedla Sternová. "Pretože sa šíril tak efektívne, v zásade neumožňoval šírenie juhoafrického variantu - vyhral súťaž."

USA pozastavujú kvôli výskytu zrazenín očkovanie vakcínou Johnson & Johnson
Očkovanie vakcínou spoločnosti Johnson & Johnson sprevádzajú rovnaké problémy ako látku značky AstraZeneca. Aj v prípade americkej vakcíny sa vyskytli krvné zrazeniny. Niekoľko zaočkovaných zomrelo. V USA sa očkovanie vakcínou Johnson &... Čítať ďalej
13 | 04 | 2021 | Petra Demková