S blížiacim sa koncom lockdownu nastupuje fáza samotestovania. Čo všetko nás čaká?
11 | 04 | 2021 I Diana Zaťková

Všetci Slováci už túžobne očakávajú 19. apríl. Vtedy ba sa mali uvoľniť prísne opatrenia. Všetko však bude závisieť od toho, či sa klesajúci trend v počte prípadov nezmení.


Lockdown máme na Slovensku už príliš dlho. A v posledných týždňoch počet prípadov nákazy klesá a hospitalizovaných ubúda. Ak sa trend nezmení a aj v pondelok bude počet hospitalizovaných pod 3-tisíc, covid automat by mal krajinu prepnúť z čiernej do bordovej farby.
Nastúpi samotestovanie

Virológovia majú však pri uvoľňovaní určité pochybnosti. Berú do úvahy príklady zo zahraničia, kde po uvoľnení opatrení začal vírus naberať znova na sile.

Aby sa to nestalo, experti vidia záchranu v novej stratégii testovania. Štát už zakúpil samotesty a práve tie majú byť dôležité, informuje portál HN. V hre je scenár, že každý člen domácnosti dostane od štátu na mesiac asi desať samotestov.  Tak sa na Covid môže každý párkrát za týždeň otestovať sám.

Ľuboš Blaha gratuluje médiám, že si po roku a viac ako desaťtisíc mŕtvych uvedomili, že Matovič je blázon
"Pripomína mi to zabrzdeného účtovníka Uga Fantozziho, na ktorého sa z každej police jeho ženy rútili tony rožkov a on po tuhom premýšľaní "náhle pojal jakési podezření", že Pina mu zahýba s pekárom." Citát Ľuboš Blaha. Čítať ďalej
10 | 04 | 2021 | Ivan Brožík


Negatívny samotest by bol podmienkou na to, aby dieťa mohlo ísť do školy a rodič do práce. Zatiaľ sa však iba diskutuje o dvoch dôležitých veciach. Ako sa budú testy distribuovať ľuďom a ako sa bude celý systém kontrolovať.

Otázka totiž je, akú presnosť majú samotesty, ktorých súčasťou je kratšia palička ako pri klasických antigénoch.

Popri samotestovaní by epidemiológovia chceli, aby bol zachovaný aj súčasný systém mobilných odberových miest. Stratégia testovania sa má zmeniť aj pre športoviská, služby či školy.

Hrôza: Pre odloženú zdravotnú starostlivosť kvôli COVID-19 u nás narastá počet zbytočných úmrtí!
Najväčším strašiakom pre Slovákov je v súčasnosti COVID-19, lenže pre mnohých sú to aj ich neliečené ochorenia a diagnózy, s ktorými by mali ísť do nemocnice. Tie sú však preplnené. Tisíce pacientov sú tak odsúvané na vedľajšiu... Čítať ďalej
10 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik


Kým v čiernej farbe môžu navštevovať prvý stupeň základných škôl a materské školy len deti rodičov z kritickej infraštruktúry, bordová fáza prináša zmenu v tom, že materské školy aj prvý stupeň základných škôl budú otvorené pre všetky deti prezenčne.

Bordová fáza umožňuje prezenčnú výučbu končiacim ročníkom základných a stredných škôl, a tiež odborných učilíšť. Rovnako sa otvárajú špeciálne školy a je umožnené prísť do školy deťom, ktoré sa nevedia učiť distančnou formou. Maximálne však päť detí na učiteľa. Prezenčná výučba je možná iba s platným testom. Ten sa vyžaduje u rodiča.
Športovci aj bohoslužby

Povolili by sa bohoslužby do šesť osôb. Neprofesionálny šport by už nebol zakázaný, ale mohol by sa uskutočňovať bez divákov. Otvoriť by sa mohli aj lyžiarske strediská s povinným testom, a to 72 hodín pred nástupom na lyžovačku.

Kolíková „vytiahla“ na Matoviča vážny dokument! Ten ukazuje, že koalícia nemá šancu vydržať
Márii Kolíkovej už očividne došla trpezlivosť s Igorom Matovičom. Na sociálnej sieti zverejnila dokument, Memorandum dobrého vládnutia. Uviedla, že ten mali koaliční lídri nedávno na stole. V memorande sú v podstate úplne bežné zásady slušného... Čítať ďalej
10 | 04 | 2021 | Petra Demková


Bordová fáza umožňuje vstup do bazénov a plavární maximálne šiestim osobám s negatívnym testom. V prípade prepnutia do tretieho stupňa varovania by mohlo dôjsť k otvoreniu všetkých obchodov, kde by bol maximálne jeden zákazník na 15 m2.

V múzeách, galériách a výstavných sieňach by sa mohli konať individuálne prehliadky, jeden návštevník na 15 m2, tiež s negatívnym testom.

Řádek o Matovičovi: Geniálnu Slovensku napadol hulvát, ktorý nedokázal napísať ani vlastnú záverečnú prácu
Za kritiku pracovníkov Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv si Igor Matovič už vypočul svoje. Tentokrát mu to, koho kritizuje a uráža, pripomenul na sociálnej sieti politológ Miroslav Řádek. Čítať ďalej
10 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik


Bordová fáza povoľuje spoločné čítanie v knižniciach do šesť osôb s testom, tiež možnosť vrátiť knihy cez okienko. Homeoffice sa zmení na odporúčaný.

Mohli by sa otvoriť ubytovacie zariadenia, v ktorých by ale reštaurácie a spoločenské priestory zostali zatvorené.

Vedecký riaditeľ Virologického ústavu žiada Matoviča o ospravedlnenie
Vedecký riaditeľ Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (BMC SAV) Juraj Kopáček žiada ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) o verejné ospravedlnenie. TASR o tom informovala PR manažérka BMC SAV Zuzana Vetrecin... Čítať ďalej
10 | 04 | 2021 | tasr