Polícia má nový predpis. Tolerancia alkoholu za volantom už nie je nula celá nula
11 | 04 | 2021 I Diana Zaťková

Pre slovenských policajtov existuje jeden interný predpis, o ktorom vie len málo Slovákov. Ten povoľuje toleranciu minimálneho množstva alkoholu za volantom, píše portál startitup.sk.


Toho, kto sa už tešil, že si pred jazdou môže dať pivko, či pohár vína však musíme sklamať. Na Slovensku stále platí nulová tolerancia alkoholu za volantom. No existuje interný predpis polície, ktorý povoľuje toleranciu minimálneho množstva alkoholu.

Slovenská polícia toleruje dychovú skúšku pod 0,14 mg/l, čiže 0,29 ‰. Ak vás teda polícia zastaví a vy nafúkate toto množstvo, pustia vás ďalej.
Džús i čokoláda mohli zamiešať karty

Hranica tolerancie je nastavená na číslo 0,14 mg/l kvôli tomu, že mnohé nápoje a pochutiny obsahujú stopy alkoholu. Známa je napríklad čokoláda Margot, no prekvapením je aj pomarančový džús.

S blížiacim sa koncom lockdownu nastupuje fáza samotestovania. Čo všetko nás čaká?
Všetci Slováci už túžobne očakávajú 19. apríl. Vtedy ba sa mali uvoľniť prísne opatrenia. Všetko však bude závisieť od toho, či sa klesajúci trend v počte prípadov nezmení. Čítať ďalej
11 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


Nafúkať však môže aj abstinent, ktorý má diagnostikovaný diabetes a isté odchýlky má aj samotný alkoholtester.

„Na základe týchto skutočností, ktoré sú už dokázané, bol vydaný interný predpis. Kto má pod určenú hranicu, nie je pod vplyvom alkoholu,“ tvrdí Lucia Kurilovská, rektorka Akadémie Policajného zboru.

V zakázanej reštaurácii si pripadáte ako za socializmu. Lockdown a takmer žiadna pomoc od štátu zapríčinili vznik slovenského undergroundu
Zamknutí v lockdowne sme už vyše sto dní. Ľudia sú už zúfalí, nemajú z čoho žiť a pomoc štátu je mizivá. Asi najhoršie sú na tom prevádzkovatelia pohostinských zariadení. A tak niektorí pracujú na čierno. Veď peniaze potrebujú... Čítať ďalej
11 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


To, že dokáže odpustiť isté množstvo alkoholu v krvi, polícia doposiaľ verejne nepriznala. Predpisom by sa mal riadiť každý policajt.

Odborníci však varujú, že je rozdiel medzi alkoholom z jedla a zbytkovým alkoholom z predošlej noci. Pri odburávaní alkoholu sa v druhom prípade prejavuje aj únava, ktorá je pre všetkých šoférov nebezpečná.

„Už sa nám nechce dlhšie čakať, otvárame!“ informuje majiteľa podniku vládu aj ľudí
Zúfalí majitelia a prevádzkovatelia gastropodnikov sú už na kolenách. Zatvorené majú dlhé mesiace a mnohí sa dostali okraj existenčných problémov. Nečudo, že sa ich niektorí rozhodli otvoriť. Čítať ďalej
11 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik