V zakázanej reštaurácii si pripadáte ako za socializmu. Lockdown a takmer žiadna pomoc od štátu zapríčinili vznik slovenského undergroundu
11 | 04 | 2021 I Diana Zaťková

Zamknutí v lockdowne sme už vyše sto dní. Ľudia sú už zúfalí, nemajú z čoho žiť a pomoc štátu je mizivá. Asi najhoršie sú na tom prevádzkovatelia pohostinských zariadení. A tak niektorí pracujú na čierno. Veď peniaze potrebujú všetci.



Podľa portálu Aktuality.sk sa to deje v každom meste. „Zájdime niekedy na obed, je to ´safe´ (bezpečné),” alebo „poď sa napiť, viem, kde sa dá.”





Na Slovensku vznikol akýsi underground, kde ľudia robia „na čierno” svoju skutočnú prácu. V garážach, v zatemnených priestoroch.


Potrebujete známosti

Ak chcete zájsť na kávu, dať si menu kultivovane a nie postojačky a z plastu, zacvičiť si, či ponocovať v bare, všetko sa dá. Musíte len poznať tých správnych ľudí.

Ak sa za vás niekto zaručí, že neceknete, jednoducho zazvoníte, poviete, čo chcete a pustia vás. Za bieleho dňa sa usadíte do osvetlenej miestnosti. Na oknách sú totiž natiahnuté fólie, aby priestor zvonku vyzeral, akože sa vnútri maľuje, píše HN.

„Už sa nám nechce dlhšie čakať, otvárame!“ informuje majiteľa podniku vládu aj ľudí
Zúfalí majitelia a prevádzkovatelia gastropodnikov sú už na kolenách. Zatvorené majú dlhé mesiace a mnohí sa dostali okraj existenčných problémov. Nečudo, že sa ich niektorí rozhodli otvoriť. Čítať ďalej
11 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik


„Pripomína mi to socializmus. Príbehy o tom, ako ľudia vedeli zohnať niečo zo západu, len keď niekoho poznali,” hovorí Karolína a ukazuje fórum na portáli Modrý koník. Diskutuje sa tam o tom, ako je možné, že sú v istom meste otvorené dva bary.

Niektorým majiteľom neprekáža, ak ich aj opakovane pokutujú, iní majú otvorené, pretože krachujú. Zdroj HN z policajného prostredia informuje, že na kontrolu idú vtedy, keď niekto niekoho nahlási. Z vlastnej iniciatívy podniky nekontrolujú. Aj oni sú len ľudia a často chápu, že majitelia zatvorených prevádzok sú na tom biedne.
Aj salóny a športoviská

Kaderníčka Zuzana ďalej pracuje vo svojom salóne za zamknutými dverami: „Mám tu celé vybavenie. Načo budem všetko brať so sebou, cestovať za zákazníčkou domov, kde má celú rodinu, keď tu v salóne sme samé dve. Zamknem dvere a pracujem. Okrem toho, že je to pohodlnejšie, je to aj bezpečnejšie,” dodáva.

Heger už vie kde je problém. Za všetko môžu predošlé vlády
„Zápasíme s dedičstvom, ktoré sme zdedili od predchádzajúcich vlád,“ uviedol Heger v diskusnej relácii Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Sobotné dialógy. Čítať ďalej
11 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič


Majiteľ vnútorného športoviska na zákazy rezignoval. Prevádzka nemá posilňovacie stroje, robí individuálne tréningy. Jediné zariadenie, ktoré mali, a ktoré im robilo dobrý obrat, musel predať hneď v úvode koronakrízy.

Skalní zákazníci si už zvykli, že kým vystúpia z auta, poobzerajú sa, potom pri dverách zazvonia. Dvere sú na oko zamknuté, no športovisko funguje. „Natreli” ich už dvakrát.

„Hrozilo mi, že to predám celé,” hovorí. „V prvej vlne sme zmenšili priestory, aby sme platili nižší nájom, aj z toho nižšieho nám majiteľ časť odpustil. Vie, že pracujeme na čierno, ja potrebujem pokryť náklady, on potrebuje nájom.”

Ďalší "ratlík" zaštekal - minister Korčok naložil Matovičovi a jeho suite ako ešte nikto
11 | 04 | 2021 | Ivan Brožík


„Ak by som nepracoval na čierno, prišiel by som o prevádzku, musel by som sa nasťahovať späť k otcovi, a to už vôbec nehovorím o tom, že neviem, čo by som jedol,” opisuje majiteľ.

Jedno je zo všetkých týchto príbehov jednoznačné. Nedostatočná pomoc štátu počas krízy zapríčinila, že sa ľuďom aj napriek pokutám oplatí pracovať na čierno.

Kolíková „vytiahla“ na Matoviča vážny dokument! Ten ukazuje, že koalícia nemá šancu vydržať
Márii Kolíkovej už očividne došla trpezlivosť s Igorom Matovičom. Na sociálnej sieti zverejnila dokument, Memorandum dobrého vládnutia. Uviedla, že ten mali koaliční lídri nedávno na stole. V memorande sú v podstate úplne bežné zásady slušného... Čítať ďalej
10 | 04 | 2021 | Petra Demková