Nová štúdia tvrdí, že slnko lieči Covid-19. Nie však vďaka vitamínu D
10 | 04 | 2021 I Diana Zaťková

Už s oteplením, ktoré prišlo minulý rok pred letom, sme zaznamenali ústup koronavírusu. Dnes už v tom vedci majú jasno. Nová vedecká štúdia naznačuje, že slnečné svetlo prispieva k zníženiu úmrtnosti na Covid-19, informuje portál startitup.sk.


Vedci z Univerzity v Edinburgu tvrdia, že vystavenie slnečným lúčom, konkrétne UVA, vedie k uvoľňovaniu oxidu dusnatého. Ten znižuje schopnosť vírusu replikovať sa. Pozorovacia štúdia zaznamenala nižšie riziko úmrtia na koronavírus pri vystavení sa slnečnému žiareniu.
Viac slnka, menšia úmrtnosť

Štúdia publikovaná v British Journal of Dermatology zistila, že ľudia žijúci v oblastiach s najvyššou úrovňou vystavenia UVA lúčom mali nižšie riziko úmrtia na COVID-19 v porovnaní s ľuďmi s nižšou úrovňou.

Poľské zdravotníctvo kolabuje: Toto je skutočná vojna, zúfa minister zdravotníctva
10 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


„Stále je toho toľko, čomu nerozumieme v súvislosti s COVID-19. Tieto prvé výsledky otvárajú možnosť, že vystavenie sa slnečným lúčom je jeden zo spôsobov potenciálneho zníženia rizika smrti,“ uviedol Richard Weller, zodpovedný autor štúdie a vedecký výskumník na univerzite v Edinburghu.
Nie je to vďaka vitamínu D

Odborníci tvrdia, že za zníženie rizika úmrtia na koronavírus nemožno ďakovať vyššej hladine vitamínu D.

Jedným z vysvetlení nižšieho počtu úmrtí je to, že vystavenie slnečnému žiareniu spôsobuje, že pokožka uvoľňuje oxid dusnatý. To môže znížiť schopnosť replikácie vírusu Sars-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Zníženie tejto schopnosti preukázali laboratórne štúdie.

Zoznam problémov AstraZeneca sa rozširuje na krvácanie a problém so zrazeninami má aj Johnson & Johnson
Agentúra EMA začala vyšetrovanie vakcíny od Johnson & Johnson. Našla podozrenia na vznik krvných zrazenín. Rozširuje tiež vyšetrovanie ohľadom vakcíny AstraZeneca, informuje Guardian. Čítať ďalej
10 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


Vedecký tím ale upozorňuje, že ide o pozorovaciu štúdiu. Môže to však viesť novým nápadom, ktoré by sa dali otestovať ako potenciálna liečba.

Minulé leto sa výrazne znížil počet nových prípadov počas slnečných dní. Nižšia bola aj úmrtnosť a menej závažný bol aj priebeh ochorení.

„Vzťah medzi úmrtnosťou, sezónou a zemepisnou šírkou koronavírusu bol dosť zarážajúci, tu ponúkame alternatívne vysvetlenie tohto javu,“ uviedol profesor Chris Dibben, predseda zdravotníckej geografie na univerzite v Edinburghu a spoluautor štúdie.

Gröhling: Stále uvažujeme o tom, že prijímačky na stredné školy budú prezenčné
Stále uvažujeme o tom, že prijímacie pohovory na stredné školy budú prezenčnou formou. Počas týždňa to uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS). Čítať ďalej
10 | 04 | 2021 | tasr