Hrôza: Pre odloženú zdravotnú starostlivosť kvôli COVID-19 u nás narastá počet zbytočných úmrtí!
10 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Najväčším strašiakom pre Slovákov je v súčasnosti COVID-19, lenže pre mnohých sú to aj ich neliečené ochorenia a diagnózy, s ktorými by mali ísť do nemocnice. Tie sú však preplnené. Tisíce pacientov sú tak odsúvané na vedľajšiu koľaj.


Problém pacientov s rozličnými diagnózami, ktorí sú na úkor ochorenia COVID-19 odsúvaní na vedľajšiu koľaj vidí aj Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP), ktorá sa na túto tému vyjadruje v statuse na sociálnej sieti. Podľa nej mala odložená zdravotná starostlivosť za následok nielen nárast počtu zbytočných úmrtí, ale aj zhoršenie zdravotného stavu či oneskorenie diagnostiky závažných ochorení. „Je najvyšší čas uvoľniť opatrenia a zabezpečiť dostupnú zdravotnú starostlivosť pre všetkých,“ vyzýva kompetentných asociácia.
Boli pacienti, ktorí sa, žiaľ, potrebnej zdravotnej starostlivosti už nedočkali

Odklad zdravotnej starostlivosti sa podľa AOPP nedotkol len plánovaných operačných výkonov, ale aj prevencie a diagnostiky. Podľa údajov vyžiadaných AOPP od zdravotných poisťovní, ktoré porovnávali posledný kvartál rokov 2019 a 2020, klesol počet preventívnych prehliadok u praktických lekárov pre dospelých takmer o tretinu. Za rovnaké obdobie klesol počet diagnostických vyšetrení o viac ako pol milióna. Odklad diagnostických výkonov sa v najväčšej miere dotkol RTG vyšetrení (26,8 %), kolonoskopie (17,7 %) a mamografie (17 %). 

„Zanedbanie prevencie a včasného záchytu ochorení považujem za jeden z najzásadnejších problémov. Ukáže až čas, k akým ďalším a zbytočným pandémiám sme tým prispeli,“ povedala Mária Lévyová, prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov.

V uplynulých mesiacoch COVID-19 upozorňovala Asociácia na ochranu práv pacientov opakovane aj na fakt, že sa stovkám pacientov výrazne znížila kvalita života v dôsledku odsúvania termínu operácie. „Pacienti sa na nás obracali s tým, že dlhé mesiace čakajú v bolestiach na zákrok, ktorý podľa lekárov znesie odklad. Boli aj takí, ktorí sa, žiaľ, potrebnej zdravotnej starostlivosti už nedočkali,“ vysvetľuje Lévyová. Údaje zdravotných poisťovní totiž hovoria o poklese hospitalizácii až o štvrtinu.

Lekárom a sestrám opäť došla trpezlivosť: Žiadajú dofinancovanie zdravotníctva
A je to tu zase. Tak ako sa pred niekoľkými rokmi za vlády Roberta Fica postavili do jedného šíku nespokojní lekári a zdravotné sestry, tak stoja pri sebe nespokojní zdravotníci teraz opäť. Nepáči sa im, koľko financií ide do už aj tak... Čítať ďalej
25 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Je načase intenzívne sa zaoberať škodami, ktoré napáchal v zdravotníctve COVID-19

V slovenských nemocniciach sa urobilo o 43-tisíc operačných výkonov menej ako za rovnaké obdobie roku 2019. Najviac odložených operácií sa týkalo ORL (43,8 %), chorôb svalovej a kostrovej sústavy (39,9 %) a gastrointestinálneho traktu (39,4 %). Pacienti sa preto pýtajú, ako chce Ministerstvo zdravotníctva postupovať v otázke uvoľňovania opatrení a zabezpečiť tak dostupnú zdravotnú starostlivosť pre všetkých.

„V dôsledku niekoľkomesačného odkladu zdravotnej starostlivosti treba počítať s výrazným predĺžením čakacích dôb, ktoré už ani pred samotnou pandémiou neboli práve najideálnejšie,“ upozorňuje Lévyová, podľa ktorej by nemali byť pacienti ponechávaní v neistote.



Podľa AOPP je načase začať sa intenzívne zaoberať škodami, ktoré pandémia ochorenia COVID-19 napáchala v našom zdravotníctve. „Očakávame, že sa vláda začne zaoberať potrebami nás pacientov v súlade so svojím programovým vyhlásením, v ktorom sa okrem iného zaviazala zlepšiť manažment pacienta v zdravotníckom systéme,“ konštatuje Lévyová. Na záver zdôraznila prísľub vlády klásť špeciálny dôraz na zvyšovanie dostupnosti prevencie, zdravotnej starostlivosti, starostlivosti o duševné zdravie, dlhodobej starostlivosti pre zdravotne ťažko postihnuté osoby, marginalizované komunity, dôchodcov a ostatné ohrozené skupiny.

Zhoršenú dostupnosť zdravotnej starostlivosti pocítila tretina Slovákov
Len v 36 percentách prípadov sa aktuálne pacienti dostanú až do ordinácie svojho všeobecného či špecializovaného lekára. Čítať ďalej
05 | 05 | 2020 | SITA