Biden nemôže bojkotovať olympiádu v Pekingu. Sponzoruje ju totiž Coca-Cola
09 | 04 | 2021 I Diana Zaťková

Čínski predstavitelia varovali vládu Joea Bidena, aby sa nepokúsila bojkotovala zimné olympijské hry v Pekingu v roku 2022. Tvrdia, že bojkot kvôli sťažnostiam na nedodržiavanie ľudských práv v Číne by „poškodil ducha olympijskej charty“. Zároveň môže spôsobiť vážne ekonomické a politické škody už aj tak oslabeným Spojeným štátom, informuje portál Breitbart.


Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Zhao Lijian tvrdí, že obvinenia zo zneužívania Číny Tibetu, Hongkongu a ujgurských moslimov v provincii Sin-ťiang sú nepravdivé. Varovali pred „silnou čínskou reakciou“ na akýkoľvek bojkot.
Politizácia športu nesvedčí

„Politizácia športu poškodí ducha olympijskej charty a záujmy športovcov zo všetkých krajín. Medzinárodné spoločenstvo, vrátane amerického olympijského výboru, to nebude akceptovať,” uviedol Zhao.

Čínsky štátny denník Global Times nariadil Bidenovej administratíve, aby ignorovala „protičínskych útočníkov“. Tí sa snažia tlačiť na západné vlády, aby bojkotovali olympijské hry. Denník sa vyjadril, že USA už nemajú ekonomickú silu ani prestíž viesť bojkotujúce hnutie.

Maďarsko pomôže SR testovať vakcínu Sputnik V, potvrdil Szijjártó
Maďarsko pomôže Slovensku s testovaním ruskej vakcíny Sputnik V. Potvrdil to podľa komerčnej televízie Hír TV v Budapešti maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó po piatkovej schôdzke s podpredsedom vlády SR a ministrom financií Igorom... Čítať ďalej
09 | 04 | 2021 | tasr


V roku 2008 sa protičínske sily ako aj niektorí západní politici a tibetskí separatisti sa tiež pokúsili bojkotovať pekinské olympijské hry, ale nakoniec zlyhali.

„Väčšina hlavných štátov sa zúčastní zimných olympijských hier v roku 2022 ... Jedným z hlavných rozdielov medzi dneškom a rokom 2008 je, že dnešná Čína sa cíti diplomaticky a ekonomicky oveľa silnejšia ako pred trinástimi rokmi,“ napísal profesor David Lampton z Univerzity Johns Hopkins.
Hospodárske následky

Global Times sa tiež vysmial „smiešnym predstavám a nápadom“ západných politikov, ako napríklad „návrh zmeny miesta konania, požiadavka na športovcov, aby sa podujatia nezúčastnili, výzva mediálnemu distribútorovi NBC Universal, aby tieto hry nevysielali, nátlak na firmy, aby túto akciu nesponzorovali“.

RTVS: Matovič s Orbánom dohodol, že Budapešť bude robiť skúšky našich vakcín Sputnik V
Igor Matovič doobeda oznámil, že cestuje do Budapešti, kde sa stretne s premiérom Viktorom Orbánom. To sa už stalo. Podľa informácií, ktoré oznámila vo vysielaní Slovenského rozhlasu verejnoprávna RTVS, minister financií dohodol s maďarským... Čítať ďalej
09 | 04 | 2021 | Michal Filek


Komunistický denník sa uškŕňal, že americké korporácie nie sú v takej forme, aby sa pripojili k bojkotu. Ten by ich mohol stáť miliardy blokované z čínskych trhov.

"Okrem možného dopadu na svet športu spôsobujú radikálne výzvy aj záťaž pre globálne podniky. To by mohlo viesť k veľkým hospodárskym stratám. Sponzori olympijských hier vrátane spoločností Coca-Cola, Visa, General Electric a ďalších nadnárodných korporácií sa spoliehajú na to, že vďaka zimným olympijským hrám získajú väčší podiel na masívnom čínskom trhu. No už teraz sú zasiahnuté touto prestrelkou," píše denník.

Čína varuje, že ak sa západné spoločnosti podvolia tlaku a rozhodnú sa bojkotovať olympijské hry v Pekingu, môžu mať na čínskom trhu vážne problémy.

Arogancia Pentagonu: Nemáme sa s vami o čom baviť, ak ide o naše lode v Čiernom mori
Pentagon nekomentuje plány USA vyslať vojnové lode do Čierneho mora. Tlačová služba európskeho velenia armády Spojených štátov o tejto téme nekomunikuje. Čítať ďalej
09 | 04 | 2021 | Ivan Brožík