Arogancia Pentagonu: Nemáme sa s vami o čom baviť, ak ide o naše lode v Čiernom mori
09 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

Pentagon nekomentuje plány USA vyslať vojnové lode do Čierneho mora. Tlačová služba európskeho velenia armády Spojených štátov o tejto téme nekomunikuje.


"Americké ministerstvo obrany sa nevyjadruje k informáciám o tom, že USA uvažujú o krátkodobom vyslaní svojich vojnových lodí do Čierneho mora na znak podpory Ukrajiny." Píše v správe oficiálna agentúra Ruskej federácie - TASS.

Rusko vystupuje proti plánu USA na vyslanie ďalších lodí NATO do Čierneho mora
Návrh Spojených štátov na vyslanie ďalších lodí NATO do Čierneho mora so zámerom zabezpečiť bezpečný prechod pre ukrajinské plavidlá a odstrašiť Rusko je v Moskve vnímaný "negatívne". Oznámil to v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorého... Čítať ďalej
04 | 04 | 2019 | tasr

Nemáme o čom...

"Žiadne potvrdenie. V tejto chvíli s vami nemáme o čom hovoriť," reprodukovala agentúra TASS odpoveď európskeho velenia armád Spojených štátov po tom, čo požiadala o potvrdenie a komentovanie správy CNN.

"Americké námorníctvo bežne operuje v Čiernom mori. Nasadenie vojnových lodí by teraz vyslalo do Moskvy konkrétnu správu. odpoveď na ňu USA pozorne sledujú," citovala CNN vo štvrtok americkú agentúru. Podľa predstaviteľa to USA robia "z dôvodu zvýšenej vojenskej prítomnosti Ruska na východnej hranici Ukrajiny “.
Rusko sa nevmiešava do konfliktu

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že iné krajiny by nemali považovať pohyby vojenských jednotiek na ruskom území za znepokojujúce. Pretože Rusko nepredstavuje hrozbu pre iné štáty vrátane Ukrajiny. Uviedol, že vývoj na Donbase bol a je vnútorným konfliktom, na ktorom sa ruské jednotky nikdy nezúčastnili.
Eskalácia napätia

Koncom februára sa situácia na Donbase zhoršila. Dennodenne boli zaregistrované prestrelky s použitím mínometov a granátometov. Konfliktné strany si navzájom vyčítajú zhoršenie situácie. Ruský prezident Vladimir Putin na túto tému usporiadal 30. marca videokonferenciu so svojím francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

(Medzititulky red. HD.)

Je možné vyhnať americké lode z Čierneho mora? (Sergej Gorbačov)
Komentár Sergeja Gorbačova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
15 | 03 | 2021 | Iveta Machová