SaS vraj problém so Sputnikom nemá, chce však poznať jeho nežiaduce účinky
08 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Ruská vakcína proti COVID-19 Sputnik V opäť vyvoláva na Slovensku veľké vášne. Strana SaS priznáva, že s ním problém nemá, chce však štatistiku jeho nežiaducich účinkov.


Vakcínu Sputnik V máme na Slovensku od 1. marca. No okrem skúšok na myšiach a morčatách je iba odložená v skladoch v Šarišských Michaľanoch. Po správe od Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠUKL) to vyzerá tak, že v skladoch aj dlho zostane. Navyše, dnes Igor Matovič z Moskvy odkázal, že Rusi chcú celú dodávku naspäť.



SaS: Na ťahu je Lengvarský

Hoci proti ruskej vakcíne boli zo začiatku najmä strany SaS a Za ľudí, podľa informácií portálu ta3.com SaS v súčasnosti už jej podanie zdržiavať nebude. Akceptuje údajne spustenie očkovania touto látkou v prípade, že sa tak rozhodne nový minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

„Pre SaS je dôležité, aby verejnosť dostala od ŠUKL o tejto vakcíne vopred komplexné a neskreslené informácie,“ uviedla to dnes Jana Bittó Cigániková, predsedníčka zdravotníckeho výboru NR SR. Správa ŠÚKL okrem iného obsahuje aj informácie o tom, že výrobca vakcíny údajne odmietol dať potrebné podklady na zhodnotenie jej prínosov a rizík. Ruská strana to však dôrazne
Rusko vyzametalo s Matovičom a obvinilo ŠÚKL zo sabotáže vakcíny Sputnik V
Ruský fond priamych investícií (RFPI) požiadal vládu Slovenskej republiky, aby vrátila vakcínu Sputnik V. Informujú o tom viaceré ruské médiá. Rusko jednoducho vyzametalo s Matovičom. Čítať ďalej
08 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič
.

Rusko vyzametalo s Matovičom a obvinilo ŠÚKL zo sabotáže vakcíny Sputnik V
Ruský fond priamych investícií (RFPI) požiadal vládu Slovenskej republiky, aby vrátila vakcínu Sputnik V. Informujú o tom viaceré ruské médiá. Rusko jednoducho vyzametalo s Matovičom. Čítať ďalej
08 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič

Cigániková šíri dezinformácie ŠÚKL

V správe sa tiež uvádza, že na Slovensku je iné zloženie vakcíny, aké dostali ďalšie krajiny. „Ak sa napriek tomu rozhodnú občania pre očkovanie Sputnikom, musia byť prísne sledovaní. Musí byť vedená štatistika nežiaducich účinkov, ku ktorej sa ŠÚKL nevie dostať napriek tomu, že sa vakcínou Sputnik očkuje v mnohých krajinách,“ dodala Bittó Cigániková.

Problém podľa nej je aj v tom, že výrobca Sputnika nedodal ŠÚKL asi 80 % dát nevyhnutných na jej zhodnotenie a že vakcíny dovezené na Slovensko sa nedajú porovnávať s tými používanými v zahraničí, keďže ich spája len názov. Dovoz Sputnika na Slovensko bol neštandardný, keďže boli vynechané pravidlá pre garanciu jeho bezpečnosti.

Ruský fond priamych investícií však tieto tvrdenia ŠÚKL označil za dezinformačnú kampaň. Zároveň garantoval, že všetky šarže Sputnika majú rovnakú kvalitu.

Rusi Matovičovi: Vráť nám Sputnik! Matovič koaličným partnerom: Gratulujem, idioti!
Hanba preveľká! Rusko už má toho dosť! Požiadalo nás o vrátenie Sputnika a ukončenie zmluvy. Presnejšie, Rusi Matovičovi na rokovaní v Moskve povedali, že Slovensko porušilo podmienky kontraktu, a preto žiadajú vakcíny naspäť. Čítať ďalej
08 | 04 | 2021 | Ivan Brožík