Rusko vyzametalo s Matovičom a obvinilo ŠÚKL zo sabotáže vakcíny Sputnik V
08 | 04 | 2021 I Imrich Kovačič

Ruský fond priamych investícií (RFPI) požiadal vládu Slovenskej republiky, aby vrátila vakcínu Sputnik V. Informujú o tom viaceré ruské médiá. Rusko jednoducho vyzametalo s Matovičom.



Nekompetentný postup ŠÚKL

Fond požiadal o vrátenie vakcíny 6. apríla 2021 listom kvôli mnohým porušeniam podmienok kontraktu, ale aj kvôli porušeniu podmienok previerky vakcíny, píše ruská tlačová agentúra RIA Novosti.

Bohužiaľ, porušenie existujúceho kontraktu, vníma Rusko ako pokus sabotovať použitie vakcíny Sputnik V. Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) totiž podľa RFPI informácií realizoval skúmanie vakcíny v laboratóriu, ktoré nie je súčasťou oficiálnej siete laboratórií na kontrolu liečiv Európskej únie. A to aj bez ohľadu na to, že takéto laboratóriá dostupné boli, cituje Ruský fond priamych investícií RIA Novosti.
Dezinformačná kampaň ŠÚKL

Igor Matovič dohodol dodávku 2 miliónov kusov vakcíny Sputnik V ešte vo funkcii premiéra. Dnes už ako Minister financií Slovenskej republiky odcestoval Matovič v tejto veci do Moskvy. Ruský fond priamych investícií ho tam mal údajne informovať, že správa slovenského Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv je falošnou správou. Okrem toho dodal, že Rusko očakáva od nepriateľov a konkurentov vakcíny Sputnik V ďalšie falošné správy. ŠÚKL podľa vývojárov navyše začal dezinformačnú kampaň proti vakcíne a do budúcnosti plánuje provokácie.

Otázka pre priateľa na telefóne: Kto je pre ministra Matoviča iba "nebezpečný ratlík"?
Arogancia a schopnosť urážať odkiaľkoľvek a kohokoľvek pokračuje. Pán minister Matovič nadáva Slovákom priamo z Moskvy. Čítať ďalej
08 | 04 | 2021 | Ivan Brožík

Rusko garantuje kvalitu všetkých šarží Sputnika

RDIF požiadal slovenskú vládu o opätovné testovanie Sputniku V, tentokrát v laboratóriu certifikovanom EÚ.
Slovenský ŠÚKL už skôr uviedol, že výrobca Sputniku V mu neposkytol dôkazy o bezpečnosti a účinnosti vakcíny, na základe ktorej si môže urobiť znalecký posudok o jej kvalite. Okrem toho sa tvrdilo, že zásielka na Slovensko nespĺňa vlastnosti opísané v lekárskom časopise The Lancet. Ruská strana označila tieto správy za falošné a zdôraznila, že všetky šarže Sputniku V sú rovnako kvalitné a v centre Gamaleya prechádzajú prísnou kontrolou.
Sputnik v 60 krajinách s populáciou 1,5 miliardy ľudí

Slovensko prijalo zásielku Sputniku V 1. marca. Nákup iniciovali Igor Matovič, ktorý bol v tom čase predsedom vlády, a Marek Krajčí, ktorý bol ministrom zdravotníctva. To vyvolalo škandál vo vládnej koalícii, ktorej niektorí členovia namietali proti nákupu ruskej vakcíny bez súhlasu európskeho regulátora. Dôsledkom tohto nákupu bola napokon až demisia samotného ministra Krajčího, po ktorom nasledoval aj Igor Matovič.

Vakcína Sputnik V bola vyvinutá centrom Gamaleya s podporou RFPI na základe dobre preštudovanej platformy ľudských adenovírusových vektorov. Podľa publikácie v časopise Lancet tretia fáza klinických štúdií ukázala, že vakcína je 91,6 % účinná a plne chráni pred závažnými prípadmi COVID-19. Vakcína bola schválená už v 60 krajinách s celkovou populáciou viac ako jeden a pol miliardy ľudí.

"Už je to tu, Matovič sa vrátil!" - Erik Tomáš o tom, kto má krajinu stále pod palcom
A už je to tu - Matovič sa vrátil. Píše Erik Tomáš. Zdá sa, že sa mýli. Matovič totiž nikam neodišiel. Čítať ďalej
08 | 04 | 2021 | Ivan Brožík