Podľa odborníkov vírus unikol z laboratória vo Wu-chane. Nesúhlasia s tézou zoonózy z netopiera
06 | 04 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Čínska Komunistická strana tvrdí, že nový koronavírus pochádza z trhu s morskými plodmi vo Wu-chane a rozšíril sa zo zvierat na ľudí. S touto tézou súhlasí aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Čoraz viac virológov považuje ohnisko na trhu vo Wu-chane a tézu o zoonóze za vysoko nepravdepodobné, informuje epochtimes.de



Virológ Robert Redfield: Vírus pochádza z čínskeho laboratória

Nový koronavírus, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, s najväčšou pravdepodobnosťou pochádza z čínskeho laboratória vo Wu-chane, odkiaľ unikol, vyhlásil v rozhovore pre CNN virológ a bývalý riaditeľ Centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (CDC) Robert Redfield.


Nie je nezvyčajné, že by sa v laboratóriu, kde sa pracuje na respiračných patogénoch,  infikoval laborant. Keď sa patogén prenesie z medzihostiteľa na človeka, chvíľu trvá, kým patogén zistí, ako môže byť pri prenose z človeka na človeka ešte viac efektívnejší, vysvetlil Redfield.


"Som virológ a svoj život som zasvätil virológii,“ – dodal a zdôraznil, že svojím vyjadrením nesledoval žiadne úmysly.


Explózia vedľajších účinkov očkovania. Čísla, ktoré tlač často ignoruje (Gregor Amelung)
Komentár Gregora Amelunga (The Epoch Times) Čítať ďalej
05 | 04 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Redfield má podozrenie, že pandémia začala ako lokálne ohnisko vo Wu-chane buď v septembri, alebo v októbri 2019, teda už pár mesiacov pred časovým údajom, ktorý oficiálne uviedla Komunistická strana Číny. Čínski úradníci po prepuknutí koronavírusu tvrdili, že prvýkrát bol objavený v decembri 2019, a že miestom pôvodu bol trh s rybami vo Wu-chane.


Je zaujímavé, že tento spomínaný trh je vzdialený asi 16 km od Virologického ústavu vo Wu-chane,  špičkového laboratória, v ktorom vedci skúmajú spôsob prenosu koronavírusov zo zvierat na človeka.



Vyšetrovanie WHO s obmedzeniami

Tím vedcov Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorému bolo umožnené vycestovať do Wu-chanu začiatkom tohto roka, dospel vo februári, po mesiaci výskumu, k záveru, že vírus pravdepodobne nepochádzal z laboratória.


Peter Ben Embarek, vedúci tímu vedcov WHO a odborník na bezpečnosť potravín a choroby zvierat, vtedy uviedol, že hypotéza o laboratórnom incidente je mimoriadne nepravdepodobná a úniky z laboratória sú veľmi zriedkavé, ako informovala The Associated Press.


Politici využívajú paniku na to, aby vinu za Covid-19 presunuli na občanov. Spoločnosť tak môže zostať navždy poznačená
Od začiatku pandémie vláda Spojeného kráľovstva využíva strach na ovládanie verejnosti, pričom na potlačenie nesúhlasu používa extrémnu a klamlivú taktiku, píše vo svojom komentári Ashley Frawleyová. Čítať ďalej
05 | 04 | 2021 | Preklad: Lukáš Leca

Peking však obmedzil výskum ohniska nákazy a nariadil vedcom, aby nehovorili s novinármi, oznámili noviny.


Čínska Komunistická strana súhlasila s vyšetrovaním vo Wu-chane iba kvôli medzinárodnému tlaku zo strany USA a ďalších krajín, odmietla však žiadosti o úplne nezávislé vyšetrovanie.



Pompeo: „Čína už v minulosti infikovala svet“

Pred niekoľkými týždňami bývalý americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo spomenul, že existuje veľa dôkazov, ktoré potvrdzujú tvrdenie o úniku vírusu z wuchanského laboratória.


Začiatkom marca minulého roka Pompeo na Twitteri napísal: „Nie je to prvýkrát, čo bol kvôli chybe v čínskom laboratóriu svet vystavený vírusu.“ Čína už v minulosti infikovala svet. Pravdepodobne tým myslel zatajenie prepuknutia SARS-u po roku 2000 zo strany Komunistickej strany Číny.


Pompeo, ani Redfield však nevyjadrili podozrenie, že vírus unikol úmyselne z Virologického ústavu vo Wu-chane.


Rúško: „Skrytý diabol“ – stimul pandémie? (Arne Burkhardt)
Komentár professora Dr. Arne Burkhardta (The Epoch Times) Čítať ďalej
04 | 04 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Hamburgský fyzik: „Koronavírus unikol z laboratória“

Pochybnosti o teórii s netopiermi, na ktorej trvala čínska Komunistická strana, aj WHO, tlmočil aj hamburský fyzik Prof. Dr. Roland Wiesendanger. Spolu s tímom vedcov z Univerzity v Hamburgu zhromaždil vyše 600 indícií o úniku vírusu z laboratória, ktoré zverejnili viaceré odborné časopisy. Dospel k záveru, že koronavírus pochádzal z laboratória vo Wu-chane, informoval Bild.


Zdá sa už zvykom, že sa znevažujú kritické hlasy odborníkov a vedcov. Je to bežný prostriedok autoritárskeho režimu, aký presadzuje čínska Komunistická strana . Ešte v decembri 2019 a januári 2020 v Číne cenzurovali kritických vedcov, zatýkali ich a nútili ich, aby verejne odvolali svoje tvrdenia o hromadení sa prípadov zriedkavého respiračného ochorenia v nemocniciach vo Wu-chane, dodáva epochtimes.de.


Vedci tvrdia, že nadmerné úmrtia nemá na svedomí Covid, ale lockdowny
Veda potvrdila varovania odborníkov: „Nadmerné úmrtia nemá na svedomí koronavírus, ale lockdowny. Za nadmerné úmrtia v Kanade, ktoré zdravotnícky a politický establišment zvaľuje na nový koronavírus, môže skôr nútenie ľudí zostávať doma namiesto... Čítať ďalej
05 | 04 | 2021 | Robert Bačinský