Kyjev priznal, že sa s NATO spoločne pripravuje na vojnu o Krym (VIDEO)
04 | 04 | 2021 I Imrich Kovačič

Cvičenie NATO Defender Europe 2021 sú potrebné na precvičovanie vojny s Ruskom, uviedol zástupca Ukrajiny v trilaterálnej kontaktnej skupine pre Donbas Oleksij Arestovič, píše ruská spravodajská agentúra RIA. 


"Defender Europe 2021 znamená" brániť Európu. Ich význam je ten, že vo vodách od Baltického až po Čierne more prebieha vojna s Ruskom - povedzme to na rovinu - téma ozbrojenej konfrontácie s Ruskom, "povedal diplomat.



Aliancia podľa neho už začala presúvať techniku ​​a jednotky sily, rovnako organizuje logistické záležitosti.

"Hlavným cieľom je Balkán a Krym a všetko na sever od Krymu. Ide o otvorené zdroje, nikto sa tým netají, "dodal Arestovich.



Spojené štáty priviedli vojakov v Európe k maximálnej bojovej pohotovosti kvôli Rusku.

Lavrov: Vzťahy s USA sú po Bidenovej urážke Putina na dne. Američania: Za všetko môže Rusko
Americké ministerstvo zahraničia poprelo, že Washington môže za nedávne zhoršenie vzťahov s Moskvou. A to aj napriek tomu, že prezident Joe Biden pripustil, že Vladimir Putin je „zabijak“, informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 04 | 2021 | Lukáš Leca


V máji až júni usporiada NATO najväčšie manévre Defender Europe 2021, od čias studenej vojny. Cvičenia sú plánované na vypracovanie obranných a útočných akcií vo východnej Európe a Pobaltí. Z partnerských krajín sa aktívne zúčastňuje Gruzínsko, Moldavsko a Ukrajina.



Deň predtým ukrajinské ministerstvo obrany oznámilo, že Washington podporí Kyjev "v prípade eskalácie ruskej agresie". Ako je uvedené v správe, prísľub Pentagonu sa vzťahuje aj na situáciu na Kryme. Americká strana tiež pripomenula, že od roku 2015 Spojené štáty vyčlenili Kyjevu bezpečnostnú pomoc vo výške viac ako 2 miliardy USD.

Američania omieľajú: "S Ruskom iba z pozície sily". Putin však nedovolí, aby si to ktokoľvek dovoľoval!
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov: "Rusko nenechá USA ani žiadnu inú krajinu, aby s ním hovorili „z pozície sily." Čítať ďalej
30 | 03 | 2021


V reakcii na to ruské ministerstvo zahraničia uviedlo, že diskusia o potenciálnom konflikte medzi Ruskom a Ukrajinou je ďalšou fikciou Kyjeva. Moskva nemá záujem o konfrontáciu s ukrajinskou stranou, najmä vojenskou, zdôraznil zástupca vedúceho oddelenia Andrej Rudenko.



Minulý utorok navyše hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Ruslan Chomčak obvinil Rusko z dislokácie jednotiek blízko hraníc s Ukrajinou, čo predstavuje hrozbu pre vojenskú bezpečnosť. Podľa neho má Kyjev v reakcii na to v úmysle posilniť zoskupenie vojsk na Donbasu a to v smere na Krym.



Tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov v reakcii na to uviedol, že by sa nikto nemal starať o pohyb ruských vojsk vnútri krajiny. Ako vysvetlil hovorca Kremľa, Moskva prijíma opatrenia na zaistenie bezpečnosti svojich hraníc, pozdĺž ktorých je zaznamenaná činnosť NATO.

Rusko versus USA - aké šance majú v prípadnom horúcom konflikte v Európe
Švédsky Aftonbladet je v krajinách Škandinávie jeden z najčítanejších denníkov. Najnovšie priniesol úvahy o tom, proti čomu bude Západ (USA a NATO) schopný odporovať v prípade útoku zo strany Ruska. Čítať ďalej
30 | 03 | 2021 | Ivan Brožík