Grécko a Cyprus zavádzajú očkovací pas. Na dovolenku bez neho môžete asi zabudnúť
04 | 04 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Jednotný očkovací preukaz pre celú EÚ by mal čoskoro umožniť cestovanie po Európe napriek pandémii koronavírusu. Táto téma je veľmi dôležitá pre členské štáty, ktoré sú závislé od cestovného ruchu. Grécko a Cyprus v tomto smere svojich partnerov v EÚ už predbehli. Na základe dvojstranných dohôd umožňujú zaočkovaným osobám dovolenky v Izraeli. A aké sú plány EÚ? O tom informuje epochtimes.de.



Ako sú na tom krajiny EÚ?

Niektoré už zaviedli, alebo sa chystajú zaviesť očkovacie preukazy v rôznych formách. Popri Grécku a Cypru plánujú napríklad Dánsko a Švédsko zdravotný pas, ktorý bude mať pre jeho majiteľov čoskoro svoje výhody aj na národnej úrovni. V Estónsku a Poľsku už prebiehajú pilotné projekty s digitálnymi očkovacími preukazmi. Nemecké ministerstvo zdravotníctva poverilo spoločnosť IBM a ďalšie tri spoločnosti, aby vyvinuli aplikáciu pre očkovací pas.



Čo sa plánuje na úrovni EÚ?

Európska komisia by sa mala pre 27 členských štátov EÚ postarať o to, aby neexistovala spleť rôznych predpisov. Tie by sa mali ujednotiť. Ešte v polovici marca preto prišla s návrhom na zavedenie tzv. zeleného certifikátu. Vydávať ho budú národné úrady pri dodržaní požiadaviek Bruselu. Detaily ešte prerokujú Európsky parlament a členské krajiny.


Podmienkou na získanie čínskeho víza bude zaočkovanie čínskou vakcínou
„Vydieranie“? Podmienkou na získanie čínskeho víza je zaočkovanie čínskou vakcínou. Účinok vakcíny Sinopharmu len 11,5 až 33,3 percenta Čítať ďalej
02 | 04 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Čo  bude uvedené v certifikáte?

Mal by poskytovať informácie o tom, či osoba môže byť šíriteľom koronavírusu, alebo minimálne do akej miery je to pravdepodobné. Okrem údajov o prípadnom očkovaní proti koronavírusu musí certifikát obsahovať aj aktuálne údaje o testovaní či informáciu o prekonaní ochorenia COVUD-19.



Ako má certifikát vyzerať?

Certifikát je primárne určený ako digitálny dokument, ktorý sa zobrazí na mobilných zariadeniach. Mal by sa tiež dať vytlačiť. Dôležitá je možnosť naskenovania kódu na overenie pravosti. Dokument bude vystavený v príslušnom národnom jazyku a v angličtine.



Na čo ho možno použiť?

Podľa Európskej komisie zelený pas výrazne uľahčí cestovanie, no v žiadnom prípade nebude predpokladom na „vynucovanie si“  voľného pohybu po Európe. Úrady členských štátov by mohli napríklad pri vstupe do krajiny na základe údajov uvedených v certifikáte upustiť od povinnosti testovania na koronavírus či absolvovanie karantény.


PROPAGANDA: Stačí mať iný názor na očkovanie a polícia vás obviní, že ohrozujete verejné zdravie
Srbská polícia vypočúva aktivistov z protivakcinačného hnutia, medzi ktorými je aj známa srbská lekárka Jovana Stojkovičová. Tú obviňujú, že svojimi príspevkami na sociálnych sieťach a na verejných vystúpeniach šíri medzi ľuďmi "strach a paniku".... Čítať ďalej
02 | 04 | 2021 | Gabriel Matta

Nemecká vláda poukazuje na to, že stále nie je isté, či zaočkovaný môže, alebo nemôže šíriť koronavírus. Preto je ešte priskoro hovoriť, aké práva budú s očkovacím pasom spojené.



Ktoré vakcíny sa budú akceptovať?

Podľa plánov prichádzajú do úvahy len tie vakcíny, ktoré boli schválené Európskou liekovou agentúrou (EMA). Aktuálne sú to vakcíny od spoločností Biontech / Pfizer, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson. Maďarsko napríklad očkuje aj ruskou vakcínou Sputnik V a čínskou od Sinopharmu. Podľa Európskej komisie sa majú ostatné členské štáty samé rozhodnúť, či uznajú potvrdenie aj o očkovanými týmito vakcínami.



Kedy príde certifikát?

Môže to ešte nejakú chvíľu trvať. Členské štáty a Európsky parlament musia ešte zadefinovať svoje pozície a potom spolu vyrokovať konečnú legislatívnu podobu. Zástupcovia Európskeho parlamentu hovoria o začiatku júna ako o možnom termíne prijatia zákona. Podľa Európskej komisie bude súbežne prebiehať technická implementácia.



Kde môžu nastať ťažkosti?

V priebehu legislatívneho procesu by prijatie mohli ešte oddialiť rôzne záujmy jednotlivých členských štátov, alebo pochybnosti  Európskeho parlamentu týkajúce sa ochrany údajov. Navyše 27 národných riešení zastrešiť spoločným štandardom je technicky náročné. Nie je teda možné vylúčiť sprievodné problémy či oneskorenie, dodáva na záver epochtimes.de.


Očkovať uprostred pandémie? Toto nám „rozbíja“ imunitný systém, tvrdí špičkový virológ Bossche
Nemecká vláda v súvislosti s očkovaním počas pandémie koronavírusu nevidí žiadne nevýhody pre zaočkovaných a nesúhlasí s obavami špičkového virológa Geerta Vandena Bosscha, píše epochtimes.de. Čítať ďalej
01 | 04 | 2021 | Ingrid Vrabcová