Biden asi nezmierni napätie medzi USA a Ruskom a nie je ani priateľom „konkurenčnej Európy"
04 | 04 | 2021 I Lukáš Leca

Vláda „dogmatických“ demokratov dáva najavo, že USA za prezidenta Bidena pravdepodobne nevytvoria s Ruskom lepšie vzťahy. Uviedol to pre portál RT bývalý nemecký diplomat Frank Elbe.


Vzťahy medzi Ruskom a USA sú čoraz nepriateľskejšie. Je načase, aby sa oba národy vrátili k spolupráci. Skôr, ako sa svet ocitne na pokraji jadrovej vojny, uviedol Frank Elbe, bývalý nemecký veľvyslanec v Poľsku, Indii, Japonsku a Švajčiarsku.

„Bomba stále existuje rovnako, ako to bolo v roku 1962 počas kubánskej raketovej krízy,“ uviedol Elbe. Argumentuje, že svetové mocnosti sú povinné vykonávať rozumnú politiku vo vzťahoch s inými národmi, aby sa vyhli potenciálne zničujúcim konfliktom.

"V zásade neexistuje alternatíva k politike spolupráce zameranej na budovanie dôvery," domnieva sa diplomat. Elbe sa však obáva, že existuje riziko, že konfrontačný trend vo vzťahoch medzi Moskvou a Washingtonom sa za vlády Bidena nezvráti.

Rakúsko sa môže v lete „vrátiť do normálu“, tvrdí kancelár Kurz
Rakúsky kancelár Sebastian Kurz uviedol, že krajina sa môže vrátiť do normálneho života za tri mesiace. Dovtedy by mohli byť už všetci zaočkovaní. Dodal, že kampaň sa ešte zrýchli, ak Viedeň nakúpi vakcínu Sputnik V z Moskvy, informuje portál... Čítať ďalej
04 | 04 | 2021 | Lukáš Leca


Demokratická strana je známa svojimi „veľmi dogmatickými tendenciami“, ktoré sú vo vzťahoch s Ruskom veľmi „podradné“, poznamenal. Obzvlášť znepokojujúca je skutočnosť, že obe strany zjavne strácajú vzájomnú úctu, aj keď ide o diplomatický jazyk.

„Vzťah medzi východom a západom je veľmi urážlivý,“ uviedol Elbe. Dodal, že to nie je jazyk, ktorý si pamätá spred asi 30 rokov, keď zmierenie medzi Washingtonom a Moskvou čiastočne pripravilo cestu k zjednoteniu Nemecka.

Prelomenie špirály eskalácie napätia je stále možné, uviedol diplomat, keď ocenil Bidenovo rozhodnutie pozvať Rusko a Čínu ku globálnemu rozhovoru o klíme. Spolupráca na globálnom probléme by mohla pomôcť obom stranám vypracovať vyváženejšiu politiku, aspoň pokiaľ ide o jazyk diplomacie, dodal.

Do roku 2030 nahradia roboty státisíce pracovných miest v ropnom a plynárenskom sektore
Podľa novej analýzy spoločnosti Rystad Energy môžu roboty v priebehu nasledujúcich 10 rokov ukradnúť prácu približne jednému z piatich pracovníkov, ktorí sú zamestnaní v ropnom a plynárenskom sektore, informuje portál RT. Čítať ďalej
04 | 04 | 2021 | Lukáš Leca