Do roku 2030 nahradia roboty státisíce pracovných miest v ropnom a plynárenskom sektore
04 | 04 | 2021 I Lukáš Leca

Podľa novej analýzy spoločnosti Rystad Energy môžu roboty v priebehu nasledujúcich 10 rokov ukradnúť prácu približne jednému z piatich pracovníkov, ktorí sú zamestnaní v ropnom a plynárenskom sektore, informuje portál RT.


Rystad Energy predpokladá, že do roku 2030 by sa mohlo automatizovať najmenej 20 percent pracovných miest v odvetviach, ako sú vŕtanie, prevádzková podpora a údržba. To by podľa niektorých kľúčových krajín produkujúcich energiu mohlo ovplyvniť viac ako 400 000 pracovných miest.

Výpočty Rystad Energy ukazujú, že robotikou v ropnom priemysle by mohlo byť najviac zasiahnuť ruských a amerických zamestnancov. O prácu môže prísť 200 000, respektíve 140 000 ľudí. Štúdia však nič nehovorí o možnom poklese pracovných miest v Saudskej Arábii, najväčšom vývozcovi ropy na svete.

Pandémia Covid-19 zničila až šesť miliónov pracovných miest v EÚ. Najviac postihnutá je mladá generácia
Európska komisia uviedla, že reakcia EÚ na pandémiu Covid-19 zničila okolo šesť miliónov pracovných miest, z ktorých polovicu zastávali mladí pracovníci, informuje portál RT. Čítať ďalej
04 | 04 | 2021 | Lukáš Leca


Roboty sú vyvíjané dodávateľom ropných a plynových vrtov v Texase, spoločnosťou Nabors. Web spoločnosti ponúka širokú škálu robotov schopných pracovať vo vrtných oblastiach. Napríklad „elektrický podlahový robot v podobe vŕtačky“. Môže „znížiť potrebu manuálnej práce na vŕtacej plošine“. Alebo „elektrický robot Roughneck“ môže nahradiť „všeobecnú potrebu zamestnancov“.

Prijatie robotiky v oblasti inšpekčných, údržbových a opravárenských operácií (IMR), najmä pre podmorské činnosti, si podľa operátorov Rystad Energy získalo medzi operátormi najväčšiu pozornosť za posledné roky. Patria sem diaľkovo ovládané vozidlá (ROV) a hadie robotické ramená, aké vyvinula Kongsberg Maritime v spolupráci s nórskou národnou ropnou a plynárenskou spoločnosťou Equinor.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=64&v=plOqk-n9B20&feature=emb_title

Aj keď by žiadny pracovník nebol rád, keby počul, že ho nahradí robot, spoločnosti, pre ktoré pracujú, majú z tohto prechodu úžitok. Spoločnosť Rystad Energy odhaduje, že o 10 rokov môžu znížiť náklady na prácu s vrtmi o niekoľko miliárd dolárov.

Rakúsko sa môže v lete „vrátiť do normálu“, tvrdí kancelár Kurz
Rakúsky kancelár Sebastian Kurz uviedol, že krajina sa môže vrátiť do normálneho života za tri mesiace. Dovtedy by mohli byť už všetci zaočkovaní. Dodal, že kampaň sa ešte zrýchli, ak Viedeň nakúpi vakcínu Sputnik V z Moskvy, informuje portál... Čítať ďalej
04 | 04 | 2021 | Lukáš Leca