„Žijeme v covidovej tyranii. Politická ideológia covidizmu, je príbuzná komunizmu“ tvrdí Klaus
03 | 04 | 2021 I Gabriel Matta

Bývalý český prezident Václav Klaus v rozhovore vyhlásil, že politická ideológia covidizmu, ktorá prišla spolu s novým koronavírusom, je príbuzná komunizmu minulých čias


V úvode rozhovoru pre české Parlamentní listy uviedol, že úradujúci minister Ján Blatný bol pri svojom nástupe do funkcie „ešte normálny človek“, teraz už je vraj ale „úplne inde“. „S nepretržitým strašením ľudí a vyhrážaním sa nesmieme zmierovať. Ukazuje sa, ako sa z normálneho pána doktora môže strašne rýchlo stať úplne bezcitný papaláš. V literatúre sa často hovorí o tom, že ten či onen politik chce „vymeniť ľud“. Mnohí by sme si priali, aby boli vymenení naši politici,“ vyhlásil Václav Klaus.

Bývalý prezident vyzval vládu, aby „ubrala“ vo svojich opatreniach zavedených proti koronavírusu. „Čo keby sa radšej pokúsili ľudí potešiť? Oni nás systematicky klamú svojim PSEM. Už viac ako týždeň je na treťom stupni, ale oni zarputilo presadzujú opatrenia z piateho stupňa. Nie je to od nich schválnosť a provokácia? A absolútne pohŕdanie svojim vlastným systémom, ktorý sme však od začiatku mnohí kritizovali ako nezmyselnú konštrukciu? “ pýtal sa v rozhovore pre portál bývalý prezident.

Jedna z otázok, ktorá v rozhovore zo strany Parlamentných listov padla, znela, ako by sa Václav Klaus správal, ak by sa ocitol v koži policajta, ktorý dostáva rozkazy od svojich nadriadených týkajúce sa obmedzovania ľudí.

Zábery ako z inej éry: Česi masovo ignorujú pandemické nariadenia aj políciu. Ide o revolúciu?
Teraz, keď už krásne a slnečno, Česi posielajú Slovákom fotografie a videá, ako odporujú novému Covid režimu u nich v krajine. Parky, námestia, pobrežie Vltavy sú plné. Všade plno ľudí bez rúšok, či je večer alebo deň, keď v Čechách stále platí... Čítať ďalej
02 | 04 | 2021 | Gabriel Matta


„Z vlastnej skúsenosti viem, že sa správanie jednotlivých policajtov veľmi líši. Niekto sa vyžíva vo svojej náhle získanej moci, niekto sa za dnešné pomery skôr hanbí. Vinníkom je najmä minister vnútra a spolu s ním všetci, ktorí „covidovú tyraniu“ u nás rozpútali a dnes a denne pod jej kotlom ešte prikurujú,“ odpovedal bývalý prezident.

Podľa jeho názoru novinári zlyhávajú v zadávaní si základnej otázky – či je pre spoločnosť horší covid, alebo opatrenia, ktoré sa proti covidu vládou vykonávajú.

„Hodinu som dnes dopoludnia počúval Radiožurnál, tam nie je nič iné ako šírenie poplašných správ. Prečo sa novinári nezamýšľajú nad tým, či je horší covid, alebo opatrenia, ktoré sa proti covidu robia? Každý premýšľajúci človek musí vedieť, že platí to druhé,“ uviedol.

„Obmedzenie slobody pohybu medzi krajinami sme si „užívali“ za komunizmu. Obmedzenie slobody pohybu vnútri krajiny je novinkou, ktorú priniesol blízky príbuzný komunizmu, ktorý nazývam covidizmom,“ dodal v rozhovore Václav Klaus.

Absolútni papaláši Matovič s Klusom spolu na obede. A bez rúška! A čo ostatní Slováci?
Od 1. apríla je u nás pri moci „nová“ vláda. Igor Matovič je síce už „len“ ministrom financií, ale pri moci je. Radosť z toho neskrýval v statuse ani štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus. Čítať ďalej
02 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik

Zneužívanie covidu

Václav Klaus vo svojom komentári pre denník MF Dnes na konci marca vyjadril predpoklad, že vládnuca elita by mohla zámerne manipulovať s číslami covidu na účely uplatnenia špecifickej metódy vládnutia, ktorá by bola založená na vyvolaní strachu medzi občanmi a následnom ospravedlnení tvrdých opatrení. To podľa Klausa značne uľahčuje vládnutie a posilňuje mocenský vplyv.

Bývalý prezident už od začiatku epidémie tvrdí, že koronavírusová štatistika je veľmi nespoľahlivým zdrojom pre odôvodnenie politických rozhodnutí, pretože o tom, v akej miere sú dáta o covidu schopné odrážať skutočnosť, existuje rad debát.

„Patrí sem debata o počte mŕtvych (úmrtí s covidom alebo na covid), o rozdiele medzi nakazenými a pozitívne testovanými, o rozdiele medzi nakazenými a chorými. Patrí sem aj debata o ošemetnosti akéhokoľvek medzinárodného porovnávania vzhľadom na odlišné definície jednotlivých pojmov, k líšiacim sa štatistickým systémom, k stále opakovanému miešaniu absolútnych čísel s číslami relatívnymi (aspoň vo vzťahu k počtu obyvateľov), ku koncepčne chybnému prepletávaniu toku kapitálu, atď.,“ uviedol Klaus.

„Už celý rok to považujeme za obrovský problém, ktorý sa veľmi nepriaznivo prejavuje v hodnotení situácie v Českej republike oproti ďalším krajinám, najmä susedným krajinám. Rýchlo bolo zabudnuté, že sa aj minister zdravotníctva Blatný v januári preriekol, že maximálne len asi jedna tretina zomrelých vykázaných v spojitosti s covidom zomrela skutočne na covid,“ pripomenul vtedy exprezident.

Rozhodnutie vyliečiť ekonomiku vakcínami (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
01 | 04 | 2021 | Iveta Machová