História naživo: Vedci tvrdia, že hlbiny Čierneho mora sú stále uväznené v dobe ľadovej
02 | 04 | 2021 I Diana Zaťková
Nový výskum zistil, že v hlbokej časti Čierneho mora známej ako Dunajský ventilátor sa plynový hydrátový systém musí ešte prispôsobiť teplejším podmienkam. Nestihol to od poslednej doby ľadovej. Skončila sa zhruba pred 12 000 rokmi, informuje portál RT.




V nedávno zverejnenej štúdii vedci tvrdia, že našli „dynamickú situáciu“ súvisiacu s „vývojom Čierneho mora od poslednej doby ľadovej“. Ich analýza stavu plynových hydrátových depozitov objavila metán zachytený v molekulách vody. Fyzicky vyzerajú ako ľad a predstavujú oneskorenú reakciu na klimatické javy.

Bádatelia využili technológiu na odoberanie jadier, geofyzikálnu ťažbu a meranie teploty in-situ. Údaje z vrtných miest v rumunskej časti Čierneho mora naznačujú, že hladiny voľného metánu pod morským dnom sa nezhodujú s úrovňami z iných miest.

„To ukazuje, že plynový hydrátový systém v Dunajskom hlbokomorskom ventilátore stále reaguje na zmeny podnebia iniciované na konci posledného ľadového maxima. Teda doby ľadovej,“ uvádzajú vedci vo svojom príspevku. Laicky povedané - dno Čierneho mora ešte stále nevie, že na povrchu je už tisícky rokov oveľa teplejšie.

Chorvátsko sa otvára turistom. Slováci však musia s dovolenkou počkať na súhlas vlády
Turisti z Európskej únie, resp. zo schengenského priestoru, môžu už od dnes vstúpiť do Chorvátska. Jedinou podmienkou je negatívny test na Covid-19. Deti do siedmich rokov cestujúce s rodičom nepotrebujú ani tie testy, informuje denník... Čítať ďalej
01 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


Samotné prostredie Čierneho mora sa od poslednej doby ľadovej značne zmenilo. Hladina mora je o 100 metrov vyššia. Slaná voda zo Stredozemného mora dokázala Čierne more, ktoré predtým pripomínalo skôr jazero, rozšíriť a globálne otepľovanie spôsobilo zvýšenie teploty spodnej vody.

Štúdia zdôrazňuje zložité reakcie a časové škály zmeny podnebia v morskom prostredí a poskytuje viac údajov o očakávaných dôsledkoch súčasnej zmeny podnebia.

WHO je s čínskymi vakcínami Sinopharm a Sinovac spokojná, pomôžu únii v očkovacej kríze?
01 | 04 | 2021 | Diana Zaťková