Španieli idú testovať štvordňový pracovný týždeň. Uchytil by sa aj na Slovensku?
01 | 04 | 2021 I Diana Zaťková

Na jeseň by malo Španielsko začať testovať sen každého zamestnanca - skrátenie pracovného týždňa zo 40 na 32 hodín. A mzdy zamestnancov majú zostať na pôvodnej úrovni, informuje portál sme.sk.


Španielska vláda chce experiment rozbehnúť vo veľkom. Zapojiť sa doň má na dobrovoľnej báze dvesto španielskych firiem.

S nápadom prišla ľavicová strana Más País, ktorá štvordňový pracovný týždeň nakoniec presadila vo vláde. Líder strany Iñigo Errejón sa dlhodobo zasadzuje za lepšie duševné zdravie zamestnancov a lepšie pracovné podmienky.

Projekt potrvá tri roky a firmy, ktoré sa doň zapoja, ponesú minimálne riziko, lebo náklady im zaplatí štát. Vláda na experiment vyčlenila 50 miliónov eur.
Spokojný zamestnanec - vyššia produktivita

Štvordňový pracovný týždeň od januára testuje spoločnosť Software Delsol - nezávisle od rozhodnutia vlády. Ľudia vo firme pracovujú v zime 36 hodín týždenne a v lete dokonca len 28 hodín týždenne.

Niečo sa deje? NATO hlási neobyčajnú aktivitu ruských vojenských lietadiel!
Počas niekoľkých hodín museli lietadlá aliancie vzlietnuť až desať krát, aby bránili vzdušný priestor pred ruskými bombardérmi a stíhačkami v severnom Atlantiku i nad Čiernym a Baltským morom. Uviedol Rosbalt.ru. Čítať ďalej
01 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič


Software Delsol je trocha špecifický prípad. Ako je v tech sektore zvykom, zamestnancom vytvára až idylické pracovné prostredie. Poskytuje im obedy zadarmo, v office sú pohovky a chill-out zóny, zamestnanci môžu pracovať z domu a majú flexibilný pracovný čas.

Aké majú zatiaľ skúsenosti so skráteným pracovným týždňom? Šéf firmy Fulgencio Messeguer pre denník El Pais povedal, že zamestnanci sú v práci spokojnejší a výkonnejší, lepšie si plánujú pracovný čas, skrátili sa dlhé porady a zlepšilo sa aj vnímanie služieb zákazníkmi. Firma dúfa, že kratší týždeň zníži počet PN-iek, zvýši lojalitu zamestnancov a pritiahne nové talenty.
Podnikatelia sa búria

Pokiaľ ide o celonárodný projekt štvordňového pracovného týždňa, ešte pred odštartovaním čelí veľkej kritike. Predseda Španielskej konfederácie podnikateľov Ricardo Mur ho označil za šialenstvo.

USA: V továrni sa znehodnotilo 15 miliónov dávok vakcíny J&J
Približne 15 miliónov dávok jednodávkovej vakcíny proti COVID-19 od spoločnosti Johnson & Johnson (J&J) bolo znehodnotených v dôsledku chyby, ku ktorej došlo v americkej továrni. Vo štvrtok o tom informovala agentúra DPA. Čítať ďalej
01 | 04 | 2021 | tasr


Podľa neho naň nie je vhodný čas, pretože španielska ekonomika sa vlani pre pandémiu dostala do najhlbšej krízy od občianskej vojny.  „Aby sme sa z krízy dostali, potrebujeme pracovať viac, nie menej,“ vyhlásil Mur.

Hlavným argumentom zástancov kratšieho pracovného času je snaha o zlepšenie duševného zdravia zamestnancov, ktoré by malo produktivitu zvýšiť. Navyše, ak by sa do práce chodilo o jeden deň menej, znížilo by to klimatickú stopu.
Ako je na tom Slovensko

Podľa štatistík Eurostatu priemerný Slovák odpracuje týždenne 40,1 hodiny, kým priemerný Španiel len 37,5 hodiny (priemer EÚ je 37 hodín). Krajiny však majú odlišnú ekonomiku i mieru nezamestnanosti.

Americký generál sa blysol. Podľa neho za druhej svetovej vojny nezomreli žiadni Rusi, iba Ukrajinci
01 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


Otázka je, ako by sa tento systém ujal v krajinách a regiónoch s nízkou nezamestnanosťou a skôr nedostatkom pracovnej sily, ako sú Nemecko, Česko a napríklad Bratislavský kraj.

Dôležitý je aj faktor produktivity práce. Podľa niektorých štúdií ju štvordňový pracovný týždeň neznížil, prípadne ju dokonca zvýšil. „Tieto štúdie sú však vykonávané na firmách, kde zamestnanci pracujú kreatívne a ich výkon nie je ani tak závislý od počtu odpracovaných hodín, ako skôr od kvality odpracovaných hodín,“ tvrdí analytik think-tanku INESS Róbert Chovanculiak.

Veľký prielom! Vedci určili gén zodpovedný za jednu z najsmrteľnejších foriem rakoviny prsníka
31 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


Ide často o marketingové, programátorské, finančné alebo právnické spoločnosti. Výsledky z vybraných odvetví sa tak podľa Chovanculiaka začali mylne brať ako riešenie pre celú ekonomiku. "Môže autobusár za štyri dni odjazdiť toľko liniek ako za päť dní? Dokážu ľudia vo fabrike namontovať za štyri dni toľko súčiastok ako za päť dní?" pýta sa analytik.

Rovnako skeptický je aj pri zavedení skráteného pracovného času v slovenských podmienkach: „Nedá sa aplikovať, ak chceme udržať produktivitu práce a teda aj mzdovú úroveň.“

Riešením by bolo zníženie platu výmenou za viac voľného času. Práca na skrátený úväzok je aj teraz bežná vec.

Zoznam vedľajších reakcií na vakcíny sa rozširuje. Čo ešte môžeme čakať?
Koronavírus Covid-19 všetkým poriadne zamiešal karty. Len z odstupom času sa zisťujú nielen rôzne reakcie na ochorenie ale aj nepredvídateľné reakcie na jednotlivé vakcíny. Od straty čuchu, chuti, cez dlhodobé následky spôsobené dlhým Covidom,... Čítať ďalej
01 | 04 | 2021 | Diana Zaťková