Americký generál sa blysol. Podľa neho za druhej svetovej vojny nezomreli žiadni Rusi, iba Ukrajinci
01 | 04 | 2021 I Diana Zaťková
Generálporučík americkej armády vo výslužbe Ben Hodges bol obvinený z „otvorenej a primitívnej lži“. Spochybnil fakt, že Rusko počas druhej svetovej vojny stratilo milióny životov a tvrdil, že to všetko boli  Ukrajinci, informuje portál RT.




Hodges je bývalý veliaci generál americkej armády v Európe. Teraz slúži ako lobista v Centre pre analýzu európskej politiky (CEPA), nátlakovej skupine so sídlom vo Washingtone a vo Varšave. Tá podporuje agendu amerických vojenských dodávateľov vo východnej Európe. Okrem záujmov zbrojného priemyslu ho financuje aj americké ministerstvo zahraničia a NATO.

V posledných rokoch bola druhá svetová vojna terčom historického revizionizmu. Boli napadnuté postavy na oboch stranách Atlantiku kvôli údajnému prepisovaniu stanovených právd pre moderný politický zisk.

Zatiaľ čo väčšina rétoriky sa sústreďuje na priznanie zodpovednosti za porážku nacistov, Hodges mnohých komentátorov šokoval tvrdením, že všeobecne dohodnuté čísla týkajúce sa vojnových obetí sú v skutočnosti nepravdivé.

Indonézske dievčatko menom Karantina Covidah Corona práve oslavuje ročné narodeniny
Oslava prvých narodenín indonézskeho dievčaťa s menom Karantina Covidah Corona sa stala virálnou vďaka menu inšpirovanému pandémiou dieťaťa, píše portál Breitbart. V Indonézii je totiž zvykom, že rodičia svoje deti pomenúvajú po udalostiach, ktoré... Čítať ďalej
31 | 03 | 2021 | Diana Zaťková

Milióny Ukrajincov, nie Rusov

Dňa 3. marca počas hovoru Zoom, vysielaného naživo na facebookovej stránke ukrajinského Kongresového výboru pre Ameriku, generálporučík reagoval na citát nemeckého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera, že Nemecko bolo zodpovedné za smrť mnohých Rusov.

"Bol som zhrozený, že to povedal," vyjadril sa Hodges. "Samozrejme, boli to vlastne milióny Ukrajincov, nie milióny Rusov, ktorí zomreli počas druhej svetovej vojny."

Prieskum ukazuje, že vakcíny na Covid budú neúčinné skôr ako sa nazdáme
Nový prieskum medzi poprednými epidemiológmi naznačuje, že nové vakcíny proti koronavírusu môžu zastarať za menej ako rok. Vďaka nedbalému zavedeniu očkovania, ktorého sa dopustilo mnoho krajín, je tento scenár ešte pravdepodobnejší, upozorňuje... Čítať ďalej
31 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


Tvrdenie bývalého dôstojníka je v priamom rozpore s konsenzom západnej aj ruskej akademickej obce. Podľa toho Rusko medzi rokmi 1941 a 1945 stratilo viac ako 10 miliónov občanov.

Historik Vadim Erlikhman odhaduje počet usmrtených sovietskych vojakov na približne 26,6 milióna. Pričom Rusi tvoria iba niečo viac ako polovicu, teda 13,95 milióna. Zatiaľ čo vojna si podľa odhadov vyžiadala 6,85 milióna mŕtvych Ukrajincov.

Ak ste prekonali Covid a myslíte si, že ste za vodou, mýlite sa. Možno vás čaká ešte toto
Každému je už známe, že ochorenie na Covid-19 so sebou okrem iného prináša aj stratu chuti a čuchu. Len postupne však odborníci zisťujú, že to nemusí byť iba krátkodobá záležitosť. Čítať ďalej
31 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


Neexistujú žiadni uznávaní akademici, ktorí by podporovali Hodgesovo tvrdenie, že milióny Rusov nezomreli a nedostal ani žiadnu podporu od ostatných rečníkov zúčastňujúcich sa na prednáške. Výzva Zoom bola súčasťou 12. ročníka bezpečnostného dialógu medzi USA a Ukrajinou, konferencie organizovanej Centrom pre vzťahy medzi USA a Ukrajinou, lobistickou skupinou obvinenou z väzieb na OUN-B, odnož krajne pravicovej Organizácie Ukrajinskí nacionalisti.

V reakcii na Hodžovo tvrdenie Alexander Alimov, zástupca stáleho predstaviteľa Ruska pri OSN, označil túto akciu za „otvorenú a primitívnu lož“ a nezmysel „priepastnej úrovne“.

Dvaja členovia kapitolskej polície zažalovali Trumpa za podnecovanie útoku
Dvaja príslušníci polície amerického Kapitolu, na ktorý začiatkom januára zaútočili prívrženci niekdajšieho šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa, v utorok zažalovali exprezidenta za podnecovanie tohto útoku. Informovala o tom agentúra... Čítať ďalej
31 | 03 | 2021 | tasr