Prázdna špajza? Zoznam vianočných odmien na ministerstvách vás posadí na stoličku!
01 | 04 | 2021 I Robert Bačinský

Podľa Erika Kaliňáka to s tou nulou na účte a pavučinou v špajzi, nebude až také zlé. Na vianočných odmenách totiž ministri nešetrili. Vyplatili spolu viac ako 209 000 eur. Najväčšiu sumu dostal podriadený Eduarda Hegera – 23 000 eur. Transparentný Igor Matovič sa ani neunúval na otázky o odmenách odpovedať.



Prvoaprílový žart?

Synovec Roberta Kaliňáka Erik si zobral za úlohu zistiť, aké odmeny vyplatili jednotlivé ministerstvá. K odpovediam sa dostať, nebolo vôbec ľahké. Informácie musel doslova dolovať: „Komunikácia s úradmi dnes pripomína viac dolovanie informácií než vľúdny prístup politických nominantov k občanom, ktorí sa zaujímajú o veci verejné a teda aj kontrolu nakladania s našimi daňami,” povedal Kaliňák vo videu.

Keďže novinárov evidentne tieto informácie nezaujímajú, požiadal osobne všetky ministerstvá a úrad vlády, aby zverejnili odmeny, ktoré dali svojim podriadeným. Otázka bola veľmi jednoduchá: „Požadujem výpis všetkých vedúcich pracovníkov, ich funkciu, plat, príplatky, odmeny a iné prémie za výkon pracovnej činnosti za rok 2020. Hádam uznáte, že jednoduchšie a jasnejšie, sa to ani nedalo,“ smeje sa mladý Smerák.

NRSR opäť nebola uznášaniaschopná, Blanár hovorí o neúcte, Kollár sa ospravedlnil
Národná rada (NR) SR mala počas dňa opäť problém s nedostatkom poslancov. Pri hlasovaní o informácii z výboru o nastúpení náhradníkov nebol parlament uznášaniaschopný. Chýbali koaliční aj opoziční poslanci. Opozícia sa však neprezentovala, aby... Čítať ďalej
01 | 04 | 2021 | tasr

Pre niektorých bola otázka ťažká

Pozrime sa, ako sa k tomu oslovení ministri postavili. „Minister Gröhling najprv odpísal, že je to preňho príliš komplikované a potrebuje viac času. No už sa neozval,“ hovorí s úsmevom Kaliňák. Minister vnútra Mikulec, zase štýlom sebe vlastným iba odkázal, že takýmito informáciami nedisponuje a zo zákona nie je povinný ich ani zistiť. „Vyzerá to tak, že na ministerstve vnútra ani nevedia, kto u nich pracuje a koľko im dali na odmenách,“ ostáva prekvapený Erik Kaliňák.

Ministerky – Remišová a Kolíková, to poňali po svojom. „Svoj vzťah k transparentnosti obe preukázali tak, že pri každom pracovníkovi uviedli jedno jediné číslo, z ktorého sme nemali najmenšiu šancu zistiť, aké odmeny im priznali a čo je ich štandardná výplata,“ informuje mladá krv Smeru.
Odmeny ako v monopostoch F1

Ostatné ministerstvá otázku zjavne pochopili. Údaje o odmenách poslali ministerstvá zahraničných vecí, pôdohospodárstva, obrany, životného prostredia, práce a sociálnych vecí, zdravotníctva, financií a dokonca aj podpredseda vlády Hollý.

Minister zahraničných vecí Korčok z SaS dal svojmu šéfovi kancelárie 6 400 eur po piatich mesiacoch od svojho nástupu. Nový šéf pre hybridné facebookové vojny, dostal krásnych a určite zaslúžených 6400 eur.

Mikulec chce mať prehľad o zostatkoch na účtoch občanov! Droba so stranou SaS protestujú
„Fakt si ideme ukrajovať slobodu salámovou metódou?“ pýta sa Juraj Droba zo SaS. Reaguje na dnešné novinky. Minister vnútra, Roman Mikulec chce vytvoriť centrálny register účtov. V ňom majú byť údaje o zostatkoch na bankových účtoch ľudí a firiem.... Čítať ďalej
31 | 03 | 2021 | Petra Demková


„Mičovský z OĽaNO na ministerstve pôdohospodárstva – rezorte v rozklade, z ktorého už utiekli všetci príčetní – si kupuje svojich posledných verných skvostnými odmenami. Šéfke svojej kancelárie dal za 5 mesiacov odmenu 7100 eur. Dvom novým generálnym riaditeľom 7400 eur a 9200 eur.“

Na obrane tiež nemali hlboko do vrecka. „Minister obrany Naď doprial svojmu generálnemu tajomníkovi 7250 eur a štátnemu tajomníkovi až 8000 eur. Najspokojnejší bol zrejme s prácou svojej novej riaditeľky kancelárie, ktorá dostala 8500 eur,“ informuje Kaliňák.

 
Obzvlášť štedrý Budaj

Budaj z OĽaNO bol na ministerstve životného prostredia obzvlášť štedrý k dvom riaditeľkám, ktoré za ním prišli len v auguste. Dostali 7 500 eur a 6650 eur. A Kaliňák ml. graduje ďalej: „Ešte zaujímavejšie sumy mali byť udelené na Ministerstve práce. „Sme rodina v osobe pána Krajniaka dopriala dvom riaditeľom odborov po troch mesiacoch v práci odmeny mastných 8000 a 8250 eur. Opakujem, za 3 mesiace od nástupu,“ upozorňuje mladý politik.

Podpredseda vlády Štefan Hollý (Sme rodina), ktorý podľa Kaliňáka už mal mať postavených prvých 25-tisíc nájomných bytov, potešil svojho nového riaditeľa legislatívy veľkorysou odmenou 7000 eur a ako bonus mu daroval dovolenku za štátne, v hodnote 2000 eur.

Absolútnymi víťazmi sa však stávajú ministri Krajčí a Heger. „Poďme k ministerstvu zdravotníctva, ktoré nás priviedlo na prvé priečky na svete v nezvládaní pandémie. Pán Krajčí pred demisiou vo svojej pokore a skromnosti poslal svojim štátnym tajomníkom zaslúžených 7200 a 7800 eur. Šéfka kancelárie štátneho tajomníka dokonca získala 11000 eur.  A úplný vrchol je nový šéf legislatívy s krásnou odmenou 12000 eur,“ neveriacky krúti hlavou Kaliňák.

Minister Heger však zahanbil všetkých svojich kolegov. „Jeho predstava o primeraných odmenách v čase hlbokej ekonomickej krízy je, že šéfovi inštitútu hodnoty za peniaze, dal skutočne hodnotných 16800 eur. Šéfovi inštitútu finančnej politiky rovných 18000 eur. Svojej šéfke osobného úradu priklepol 13250 eur a úplne najviac si pod stromčekom našiel šéf auditu a kontroly hviezdnych 23500 eur,“ zhrnul výsledky o odmenách mladý smerák.

„A čo samotný líder Igor Matovič? Ten sa neunúval ani odpovedať,“ končí svoje video Kaliňák.

Fico: S novovymenovanou vládou neprichádza nová kvalita či záruka zlepšenia
S novovymenovanou vládou neprichádza žiadna nová kvalita alebo záruka zlepšenia. Vládna koalícia je naďalej odsúdená na chaos a hádky. Vyhlásil to predseda Smeru-SD a expremiér Robert Fico počas štvrtkovej tlačovej konferencie v reakcii na... Čítať ďalej
01 | 04 | 2021 | tasr