Mikulec chce mať prehľad o zostatkoch na účtoch občanov! Droba so stranou SaS protestujú
31 | 03 | 2021 I Petra Demková

„Fakt si ideme ukrajovať slobodu salámovou metódou?“ pýta sa Juraj Droba zo SaS. Reaguje na dnešné novinky. Minister vnútra, Roman Mikulec chce vytvoriť centrálny register účtov. V ňom majú byť údaje o zostatkoch na bankových účtoch ľudí a firiem. „Je to neprijateľné!“ napísal Droba.


„Fakt si ideme ukrajovať slobodu salámovou metódou?“ pýta sa Juraj Droba zo SaS. „Je neprijateľné, aby štát vedel o zostatkoch na účtoch ľudí a firiem. Strana Sloboda a Solidarita (SaS) nesúhlasí s iniciatívou ministerstva vnútra vytvoriť centrálny register účtov. V ňom by mali byť  údaje o zostatkoch na bankových účtoch ľudí a firiem,“ napísal bratislavský župan.

Droba prináša aj postoj Richarda Sulíka. „Ambícia viesť prehľad o zostatkoch na účtoch ide nad rámec európskej smernice a v žiadnom prípade nemôžeme súhlasiť s takýmto zásahom do slobody jednotlivca. Robíme skutočne zbytočnú nadprácu pri boji s praním špinavých peňazí. Dokonca vláda sa v programovom vyhlásení zaviazla, že budeme bojovať proti goldplatingu a teraz to takto okato robíme," povedal predseda SaS Richard Sulík.

Roman Mikulec sa chváli „rokom vlády“ svojho ministerstva. Ľudia ho vysmiali
Minister vnútra sa chcel na Facebooku pochváliť úspechmi ministerstva vnútra. Výsledok je však rozpačitý. Ľudia jeho príspevok ignorujú, prípadne sa na ňom smejú. Za niektoré „úspechy“, ktoré menuje, by sa mal skôr hanbiť a dúfať, že na ne... Čítať ďalej
21 | 03 | 2021 | Petra Demková


Podľa Drobu by novelou vznikol aj rozpor medzi legislatívou a dodržaním bankového tajomstva. Toto potvrdil aj M. Viskupič. „Podľa predsedu finančného výboru NR SR Mariána Viskupiča je neprijateľné, aby sme takto zásadne zasiahli do bankového tajomstva. „Tento krok sa nedotkne len všetkých podozrivých z prania špinavých peňazí, ale všetkých ľudí. Ak by však tento návrh prešiel, sme pripravení obrátiť sa aj na Ústavný súd SR, keďže ide o ústavné právo na súkromie a bankové tajomstvo," povedal Marián Viskupič.“

Na záver doplnil Droba ešte osobný názor: „grázlom sa dajú účty monitorovať aj v tichosti po súhlase sudcu. A normálni slušní ľudia si takýto zásah do súkromia nezaslúžia.“
Proti praniu špinavých peňazí

Predseda bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba reaguje na informáciu, ktorú dnes priniesol napríklad Denník štandard.

V článku sa píše: „Slovenské ministerstvo vnútra chce opatrením zakročiť proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu. Dotknúť sa to však má aj osôb, ktoré z trestnej činnosti nie sú podozrivé. Návrh ide nad rámec príslušnej európskej smernice. ...Ministerstvo vnútra navrhuje vlastnú podobu centrálneho registra, ktorého súčasťou budú aj údaje o zostatkoch peňazí na účtoch konkrétnych klientov,“ informuje Denník Štandard.

Podľa redaktora Štandardu, „Na odkrytie bankového tajomstva upozornila Republiková únia zamestnávateľov a Slovenská banková asociácia vo svojich pripomienkach k plánu obnovy, v ktorom vláda tiež skloňuje nový register. Konkrétne v kapitole týkajúcej sa korupcie.“

„Rezort Romana Mikulca je presvedčený, že žiadať informácie o zostatkoch na účtoch je v súlade s európskou legislatívou,“ napísal Štandard a doplnil aj slová R. Mikulca: „Je to dôležitá informácia, vďaka ktorej sa príslušným orgánom umožní efektívne vykonávať úkony súvisiace so zaistením výnosov z trestnej činnosti,“ skonštatoval minister vnútra.

Mikulec si chce prisvojiť nové kompetencie: Menovať a odvolať policajného prezidenta budem len ja!
10 | 03 | 2021 | editor01hd