Správa WHO o pôvode Covidu mnohé krajiny neuspokojila. Žiadajú ďalšiu analýzu
31 | 03 | 2021 I Diana Zaťková
Štrnásť krajín vrátane USA a Veľkej Británie vyjadrilo znepokojenie nad novou správou o pôvode Covid-19, ktorú vydala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Ani sám šéf agentúry nie je spokojný s prístupom k údajom, konštatuje portál RT.




„Je rovnako dôležité, aby sme vyjadrili svoje spoločné obavy, že medzinárodná odborná štúdia o zdroji vírusu SARS-CoV-2 sa významne oneskorila a chýbal prístup k úplným originálnym údajom a vzorkám,“ uvádza sa v spoločnom vyhlásení krajín.

Medzi signatármi boli vlády Austrálie, Kanady, Českej republiky, Dánska, Estónska, Izraela, Japonska, Lotyšska, Litvy, Nórska, Južnej Kórey, Slovinska, Veľkej Británie a USA. Vyhlásenie tiež požadovalo ďalšiu analýzu ohniska Covid-19, ktorá bude „transparentná“.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia uviedol, že Čína „ponúkla nevyhnutné uľahčenie práce tímu“ a varovala pred „ politizačnými “ snahami o identifikáciu pôvodu Covid-19.

Prieskum ukazuje, že vakcíny na Covid budú neúčinné skôr ako sa nazdáme
Nový prieskum medzi poprednými epidemiológmi naznačuje, že nové vakcíny proti koronavírusu môžu zastarať za menej ako rok. Vďaka nedbalému zavedeniu očkovania, ktorého sa dopustilo mnoho krajín, je tento scenár ešte pravdepodobnejší, upozorňuje... Čítať ďalej
31 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


Spoločné vyhlásenie odráža komentáre generálneho riaditeľa WHO Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa, ktorý uviedol, že vedci zdravotníckej agentúry OSN mali počas pobytu v Číne problémy s „prístupom k nespracovaným údajom“. „Očakávam, že budúce štúdie o spolupráci zahrnú včasnejšie a komplexnejšie zdieľanie údajov,“ uviedol počas utorňajšieho brífingu a dodal, že neverí, že správa je „dostatočne rozsiahla“.

120-stranová správa WHO bola zverejnená v utorok po tom, čo tím medzinárodných vedcov navštívil čínske mesto Wuhan v období od 14. januára do 10. februára 2021. Vedci navštívili aj trh s morskými plodmi Huanan, odkiaľ sa predpokladá rozšírenie vírusu.

Tím nenašiel zdroj látky Covid-19, ale ich správa vylúčila jeho pôvod z laboratórnej nehody, zatiaľ čo zavlečenie vírusu prostredníctvom mrazených potravinových reťazcov bolo považované za „možné“. Najpravdepodobnejší je zoonotický prenos - zo zvierat na človeka.

EMA na budúci týždeň opäť posúdi bezpečnosť vakcíny od AstraZenecy
Európska agentúra pre lieky (EMA) sa bude budúci týždeň opäť zaoberať posudzovaním bezpečnosti vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca. Informovala o tom v stredu agentúra DPA. Čítať ďalej
31 | 03 | 2021 | tasr