Prieskum ukazuje, že vakcíny na Covid budú neúčinné skôr ako sa nazdáme
31 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Nový prieskum medzi poprednými epidemiológmi naznačuje, že nové vakcíny proti koronavírusu môžu zastarať za menej ako rok.  Vďaka nedbalému zavedeniu očkovania, ktorého sa dopustilo mnoho krajín, je tento scenár ešte pravdepodobnejší, upozorňuje portál RT.





Nový prieskum uskutočnený Alianciou ľudových vakcín (PVA) medzi 77 epidemiológmi z 28 krajín sveta priniesol pesimistické výsledky. Asi 66% opýtaných - vrátane epidemiológov z popredných inštitúcií, ako sú Johns Hopkins, Yale, London School of Hygiene and Tropical Medicine, Imperial College London a University of Edinburgh - uviedlo, že Covid-19 môže zmutovať za rok alebo menej. Až do takej miery, že vakcíny prvej generácie sa stanú neúčinnými.

"Čím viac vírus cirkuluje, tým je pravdepodobnejšie, že sa objavia mutácie a varianty, ktoré by mohli spôsobiť, že naše súčasné vakcíny budú neúčinné," uviedla profesorka globálneho verejného zdravia na univerzite v Edinburghu Devi Sridharová.

"Ako sme sa dozvedeli, vírusom nezáleží na hraniciach. Musíme čo najrýchlejšie zaočkovať čo najviac ľudí na celom svete. Prečo namiesto toho čakať a pozerať?“ pýta sa.

EMA na budúci týždeň opäť posúdi bezpečnosť vakcíny od AstraZenecy
Európska agentúra pre lieky (EMA) sa bude budúci týždeň opäť zaoberať posudzovaním bezpečnosti vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca. Informovala o tom v stredu agentúra DPA. Čítať ďalej
31 | 03 | 2021 | tasr


Nedbalý vývoj a nízke pokrytie vakcínami, ktoré sužujú krajiny po celom svete, sa považujú za kľúčové faktory potenciálneho vývoja kmeňov rezistentných na vakcíny.

Takmer tri štvrtiny opýtaných epidemiológov uviedlo, že by pomohlo iba zrýchlenie očkovania. Vyzývali na otvorené zdieľanie technológií a duševného vlastníctva. Čím sa odráža vlastná myšlienka PVA zrušiť existujúce farmaceutické monopoly s cieľom zvýšiť ponuku a pokrytie vakcín.

„Všetci máme záujem na zaistení toho, aby mal každý človek na svete, bez ohľadu na to, kde žije, prístup k vakcínam proti COVIDu-19. Vírus nerešpektuje hranice a nové varianty niekde na planéte znamenajú, že nikto z nás nie je v bezpečí,“ uviedol Gregg Gonsalves, docent epidemiológie na Yale University.

Ak ste prekonali Covid a myslíte si, že ste za vodou, mýlite sa. Možno vás čaká ešte toto
Každému je už známe, že ochorenie na Covid-19 so sebou okrem iného prináša aj stratu chuti a čuchu. Len postupne však odborníci zisťujú, že to nemusí byť iba krátkodobá záležitosť. Čítať ďalej
31 | 03 | 2021 | Diana Zaťková