Slovenské Kocúrkovo. Na vakcínach šetríme a na testy dávame milióny
31 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Hlavnou zbraňou proti koronavírusu sú podľa odborníkov vakcíny. Na tých však šetríme, naopak na testy pochybnej kvality idú toky financií, upozorňuje portál HN.


Od konca januára sa musí dávať našinec testovať každý týždeň. Vlastne pardón. Povinné je to iba v prípade, že chcete vystrčiť päty z domu. Už však vieme, že daný druh zisťovania covidu je nepresný. A tak obyvateľstvo v dobrej viere, že nie je nakazené, šírilo nákazu ďalej.

Štát však nemal inú zbraň a tak neváhal vyťahovať zdroje. Účet za testy za minulý a tento rok sa šplhá už cez pol miliardy eur.

Šetríme na nesprávnom mieste

Pritom už od decembra minulého raka je tu nová nádej. Vakcína. My sme sa však namiesto nákupu najvyššieho možného množstva dávok dostupných vakcín rozhodli šetriť. Neobjednali sme oproti možnostiam, ktoré nám dávala Únia až štyri milióny dávok Pfizer a Johnson & Johnson, čím sme ušetrili takmer 45 miliónov eur.

Ministerstvo za testovanie znížilo platby. Väčšina odberových miest pokračuje. Stále sa im to oplatí
31 | 03 | 2021 | Michal Filek


Vzdali sme sa však do značnej miery najcennejšieho času dodávok na druhý štvrťrok. Preto nás v Bruseli s očakávanou 39-percentnou mieru preočkovanosti ku koncu júnu pasujú v tempe vakcinácie medzi tri najpomalšie štáty Únie, konštatuje HN.

„Ilustratívne, 500-tisíc vakcín pri cene 12 eur na dávku predstavuje náklad šesť miliónov eur, čo sú náklady na tri dni antigénového testovania na Slovensku,“ upozorňuje bývalý šéf Inštitútu zdravotnej politiky na rezorte zdravotníctva Martin Smatana.

„Spolu 500-tisíc vakcín by mohlo byť podaných 250-tisíc ľuďom, ktorí by sa nemuseli chodiť testovať a mali by prakticky zanedbateľnú pravdepodobnosť, že by mali ťažký priebeh ochorenia. Je na prvý pohľad zrejmé, že pri nákupe vakcín, kde vieme zo štúdií a klinickej praxe že sú veľmi efektívne, by sa šetriť v žiadnom prípade nemalo,“ dodal.

Otvorí vláda na Veľkú noc kostoly? Je to na premiérovi, tvrdí Mikulec
Veľkonočné sviatky a zodpovednosť počas nich bude pre boj s pandémiou ochorenia COVID-19 kľúčová. Myslí si to minister vnútra Roman Mikulec, ktorý pred stredajším rokovaním vlády požiadal o to, aby ľudia necestovali a dodržiavali opatrenia. "Ak... Čítať ďalej
31 | 03 | 2021 | tasr


Náklady na plošné testovanie z vlaňajšieho novembra rezort financií vyčíslil na 120 miliónov eur. Smatana upozornil, že január a február spolu vyšli na takmer 100 miliónov. Smatana tiež upozornil na nákup 35 miliónov samotestov spornej kvality za 140 miliónov eur. Takže spolu s marcom ide zatiaľ o sumu 410 miliónov eur.

Jana Bittó Cigániková, šéfka zdravotníckeho výboru, hovorí ešte o vyššej sume a to 590 miliónov.
Testy vs. vakcíny

Ak by Slovensko nakúpilo toľko, čo má na tento rok zazmluvnené, spolu za 17 miliónov dávok by sme zaplatili okolo 150 až 170 miliónov eur. Po chybách pri krátení objednávok vakcín počas šéfovania Mareka Krajčího na čele rezortu zdravotníctva môžeme európske tempo očkovan ia dobehnúť nasadením neregistrovaného Sputnika.

Drucker: "Vyhodili 58 miliónov za nepoužiteľné testy. Treba pomenovať vinníkov..."
Tomáš Drucker je presvedčený, že za vyhodených 58 miliónov eur na nefunkčné antigénové testy, by mal niesť niekto zodpovednosť. Vyšetriť by to mala komisia. Čítať ďalej
31 | 03 | 2021 | Michal Filek


Aj keď Matovič ešte minulý týždeň po online summite hlásil, že sme „získali podporu pre nájdenie riešenia pre členské štáty, ktoré sú najviac postihnuté výpadkami dodávok vakcín,“ realita je iná. Napríklad Poľsko ani Nemecko nechcú o zmene kľúča ani počuť. Vakcíny, ktoré sme nechceli, si rozobrali iné krajiny. Navyše podľa HN u nás druhá vlna ustupuje, ale Poľsko zažíva ďalšiu.
Jednoduchá matematika

Lucia Plaváková z Progresívneho Slovenska sa zamýšľa nad tým, aké absurdné je, že Slovensko dáva viac za testy ako za vakcíny. „Ak by chcel niekto argumentovať šetrením, tak pripomeniem, že milión vakcín Pfizer stojí 12 miliónov eur. Ministerstvo zdravotníctva pred pár týždňami nakúpilo testy za 140 miliónov eur, údajne na samotestovanie, na ktoré nie sú určené,“ uviedla Plaváková.

„Za sumu týchto testov sme mohli pokojne nakúpiť všetky Pfizer vakcíny, ktoré sme mali k dispozícii a ešte by nám zostalo aj kopec miliónov eur navyše,“ spresnila Plaváková.

Počas sviatkov budú obchody otvorené iba jeden deň. Aj to kvôli covidu v sprísnenom režime
Sprísnený zákaz vychádzania aj zákaz predaja cez sviatky ovplyvní tohtoročnú Veľkú noc pri nakupovaní. Zo štyroch voľných dní nakúpite iba v sobotu, aj to len do ôsmej večer. Pripravte si teda nervy alebo nakúpte v predstihu. Čítať ďalej
31 | 03 | 2021 | Diana Zaťková