Poľsko čelí obvineniam pred najvyšším európskym súdom. Sudcovia v krajine totiž strácajú nezávislosť
31 | 03 | 2021 I Diana Zaťková
Európska komisia obvinila Poľsko pred Súdnym dvorom EÚ kvôli reforme, ktorá podľa nej podkopáva nezávislosť súdnictva v krajine. Poľsko tvrdí, že EÚ nemá zákonné právo miešať sa do jeho vnútornej politiky, informuje portál RT.




Prípad proti Poľsku bol v stredu podaný na najvyšší súd EÚ. Podpredsedníčka Európskej komisie Češka Věra Jourová pri oznámení rozhodnutia uviedla, že je „hlboko znepokojená“ konaním Varšavy.

„Napriek rozhodnutiam Európskeho súdneho dvora a našim početným pokusom o nápravu situácie sa tlak na poľských sudcov stále zvyšuje a ich nezávislosť je neustále podkopávaná,“ uviedla Jourová vo vyhlásení.

Zdôrazňujúc, že „poľskí sudcovia sú tiež európskymi sudcami“, Jourová uviedla, že členské štáty EÚ môžu slobodne reformovať svoje súdnictvo podľa vlastného uváženia, musia však tiež „rešpektovať zmluvy EÚ“.


Prieskum ukazuje, že vakcíny na Covid budú neúčinné skôr ako sa nazdáme
Nový prieskum medzi poprednými epidemiológmi naznačuje, že nové vakcíny proti koronavírusu môžu zastarať za menej ako rok. Vďaka nedbalému zavedeniu očkovania, ktorého sa dopustilo mnoho krajín, je tento scenár ešte pravdepodobnejší, upozorňuje... Čítať ďalej
31 | 03 | 2021 | Diana Zaťková









Hovorca poľskej vlády Piotr Muller tento krok kritizoval. Podľa neho nemá právne ani faktické opodstatnenie, a uviedol, že otázky týkajúce sa súdnictva súvisia s vnútornou politikou Poľska.

Poľsko je už niekoľko rokov v rozpore s EÚ v súvislosti s reformou súdnictva a štátnych médií, ako aj s postojom vlády k právam LGBT a potratom. Legislatíva zaviedla nové disciplinárne mechanizmy, ktoré účinne bránia sudcom spochybňovať rozporné reformy súdnictva a zapájať sa do politického života. Sudcovia, ktorí si to dovolia, môžu čeliť pokutám, zníženiu platov alebo úplne prísť o prácu.

Európska komisia trvá na tom, že legislatíva porušuje zákony EÚ „tým, že umožňuje disciplinárnemu senátu najvyššieho súdu - ktorého nezávislosť nie je zaručená - prijímať rozhodnutia, ktoré majú priamy vplyv na sudcov a spôsob ich výkonu funkcie“.

Ak ste prekonali Covid a myslíte si, že ste za vodou, mýlite sa. Možno vás čaká ešte toto
Každému je už známe, že ochorenie na Covid-19 so sebou okrem iného prináša aj stratu chuti a čuchu. Len postupne však odborníci zisťujú, že to nemusí byť iba krátkodobá záležitosť. Čítať ďalej
31 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


Európska komisia požiadala Európsky súdny dvor (ESD), aby proti Varšave uložil súbor „dočasných opatrení“. Tie zahŕňajú pozastavenie nových právomocí poľskej disciplinárnej komory a pozastavenie všetkých rozhodnutí orgánu po prijatí právnych predpisov.

Začiatkom tohto mesiaca podalo Poľsko spolu s Maďarskom - ďalšou krajinou, ktorá opakovane útočila na Brusel pre údajné „problémy s právnym štátom“ - sťažnosti proti bloku na ESD. Oba národy napadli navrhované ustanovenie, ktoré EÚ umožnilo zadržať financovanie členským krajinám, ktoré sa považujú za krajiny s problémami právneho štátu.

Poľsko a Varšava sa domnievajú, že kritika bloku voči ich reformám predstavuje zásah do ich vnútorných záležitostí, a trvá na tom, že Brusel na to nemá „právny základ“. Poľský premiér Mateusz Morawiecki tvrdí, že je ohrozená suverenita jeho krajiny, pretože bojuje proti „oligarchii“ EÚ .

Indonézske dievčatko menom Karantina Covidah Corona práve oslavuje ročné narodeniny
Oslava prvých narodenín indonézskeho dievčaťa s menom Karantina Covidah Corona sa stala virálnou vďaka menu inšpirovanému pandémiou dieťaťa, píše portál Breitbart. V Indonézii je totiž zvykom, že rodičia svoje deti pomenúvajú po udalostiach, ktoré... Čítať ďalej
31 | 03 | 2021 | Diana Zaťková