Analytici z Dáta bez pátosu: Keby nás počúvali, červených okresov by bolo dnes ešte viac
31 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Veľká „vojna“ medzi analytikmi, vedcami a v tom čase premiérom Matovičom sa začala niekedy v novembri. Odvtedy aj stúpali čísla mŕtvych na koronavírus. Opäť si spolu sadli za jeden stôl až v druhej polovici februára a odvtedy počty mŕtvych aj nakazených pomaly klesajú.


Slovensko bolo na začiatku roka celé čierne, teraz je tej čiernej farby v jednotlivých okresoch oveľa menej. Všímajú si to aj analytici z Dáta bez pátosu, ktorí na niektoré štatistiky zverejnili na sociálnej sieti. Čísla, ktoré zverejnili jasne ukazujú na to, že ak by ich vláda na čele s premiérom od začiatku počúvali, Slovensko by na tom bolo oveľa lepšie.
Analytici aj napriek zlepšeniu varujú, že vyhraté ešte ani zďaleka nemáme

Analytici boli z „vykopanej sekery“ premiérom sklamaní a hovorili o chýbajúcom zdravom rozume. Podľa Matoviča boli štatistiky len tabuľky a diskusia s odborníkmi nebola treba. Ako sa neskôr ukázalo, kruto sa mýlil. A doplatili na to ľudia, ktorí zbytočne zomierali na koronavírus. Slovensko sa postupne „odelo“ do čiernej farby, z ktorej sa mu nedarilo dostať. Po tom, ako si premiér opäť vypočul rady odborníkov počty mŕtvych a nakazených začali znovu klesať. „Včera sa nám zmenilo zaradenie okresov do farbičiek,“ tešia sa dnes analytici z Dáta bez pátosu.

„Desať okresov si polepšilo. Z toho tri čierne sa stali červenými. Červená je väčšina Slovenska, ale desať okresov zostáva čiernych. By ste si pomysleli, že tie najhoršie alebo s trendom nie dobré. Nie je to tak. Automat si ide svoje,“ píšu analytici, podľa ktorých sa dostali okresy Žilina, Ružomberok a Turčianske Teplice z čiernej farby do červenej.



Analytici ale varujú, že vyhraté ešte ani zďaleka nemáme. „Viete, kde je veľa pacientov, v marci im počet trvale stúpa a aj na Veľkú noc budú mať plno?“ pýtajú sa analytici a vymenúvajú štyri okresy, ktoré majú skutočne zlý trend. „Žilina (95) s nárastom od 21. marca, Ružomberok (72) s nárastom od 14. marca, Martin (lebo T. Teplice nemajú špitál, 103) s nárastom stále a Tvrdošín (33) s nárastom stále,“ konštatujú analytici a opäť sa pýtajú: „Viete, kde je dnes, ale aj dlhodobo najhoršia situácia? V Turčianskych Tepliciach. Viete, kde je v hitparáde 72 okresov Žilina? Je hneď tretia za susednou Ilavou a vedľa Martina. A viete ako je na tom Ružomberok? Už šesť týždňov na tom relatívne zle a polepšilo sa mu trošku len teraz.“

Covid automat sa bude musieť zmeniť, hovoria analytici. Ak by sa nemenil, nič by sa neotvorilo do júna
Analytici Dáta bez pátosu upozorňujú, že nastavenie Covid automatu treba zmeniť. Ak sa nastavenie nezmení, nič by sa pravdepodobne neuvoľnilo a neotváralo až do júna. Odporúčajú preto zmeny. Aj celoplošné testovanie by sa malo z Covid automatu... Čítať ďalej
26 | 03 | 2021 | Petra Demková

Žilina je červená hoci je násobne horšia ako Bratislava, vitajte v Absurdistane

„Viete, ktorý región je na tom už posledný mesiac zle, trpí kvôli nemu celé Slovensko v Covid automate, sú tam plné nemocnice, zomiera tam najviac ľudí a je tam najviac výjazdov záchranárov za COVID pacientami?“ pýtajú sa ďalej analytici a hneď aj odpovedajú: „Je to región Kysúc, Žiliny, Turca a Horného Považia.“ A ako to teda ďalej vidia naši analytici?

„Problémy v Žiline sme predikovali vtedy, keď mali plný cintorín v Trnave. Rovnako Trnavu sme predikovali, keď mali mrazáky v Nitre. O Čadci ani nehovoríme. To Covid automat nezistil. Ale teraz zistil, že Žilina, Ružomberok, Martin, Turčianske Teplice sú OK. Nuž, nie je dobre,“ píšu nahnevane analytici, podľa ktorých je treba s vírusom bojovať a karantenizovať ľudí tam, kde ho je veľa, kde sú plné nemocnice, kde sa šíri a kde sú nedisciplinovaní obyvatelia. Nie tak, ako to robil vláda a ako to robil Igor Matovič.

„Vedeli ste o tom, že Bratislava má už týždne PCR pozitivitu okolo 5 %, a že sa drží na číslach pod 100? A že Žilina je na násobkoch týchto čísiel? A že Žilina je rovnako červená ako Bratislava?“ pýtajú sa v závere statusu analytici z Dáta bez pátosu a dodávajú s anglickým čiernym humorom: Vitajte v Absurdistane! A držte si klobouky pánové, bude to jízda! Ozaj: v prírode si dajte respirátor, lebo môžete chytiť koronu, aj v Bratislavských lesoch...“ Analytici združení v organizácii Bez pátosu našu vládu rozhodne nechvália. Podľa nich, keby ich boli počúvali a dali na ich odporúčania, Slovensko na tom mohlo byť oveľa lepšie ako na tom v súčasnosti je.

Správy z očkovania sú skvelé, fakt skvelé! Tvrdia nadšene analytici z Dáta bez pátosu
Na Slovensku napriek všetkým problémom s vakcínami stúpa zaočkovanosť ľudí. Nadšení sú z toho aj analytici združení v zoskupení Dáta bez pátosu. Čítať ďalej
17 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik