Aj keď politické napätie medzi nimi rastie, USA dovážajú rekordné objemy ruskej ropy
28 | 03 | 2021 I Diana Zaťková
Tvrdé rozhovory o energetických otázkach nezabránili Spojeným štátom v nákupe rekordného podielu ruskej ropy v roku 2020. Americké rafinérie údajne denne nakladali 538 000 barelov ruskej ropy a ropných produktov, čím prekonali desaťročný rekord, informuje portál RT.




Podľa údajov, ktoré sledoval Americký energetický informačný úrad (EIA), USA kúpili najviac ruskej ropy od roku 2011. Vtedy objem dovozu ruskej ropy predstavoval 624 000 barelov denne.

V roku 2020 sa Rusko stalo tretím najväčším dodávateľom ropy do USA a predbehlo Saudskú Arábiu, ktorá je najväčším svetovým vývozcom. Podiel Ruska na americkom exporte ropy predstavuje v súčasnosti rekordných sedem percent.

Rast vývozu ropy z Ruska bol údajne spôsobený nedostatočným prístupom k venezuelskej rope, na ktorú sa zameriavajú sankcie USA. Okrem toho sa v dôsledku paktu kartelovej dohody o znížení produkcie významne znížili dodávky ropy z krajín OPEC.

Záhada "stratenej" ponorky Čiernomorskej flotily je objasnená, velenie NATO však vydesené (video)
Uprostred ostrého cvičenia námorných síl USA, NATO a Rumunska sa veliteľom a napokon aj Pentagonu zrazu z "dohľadu" stratila ponorka ruskej Čiernomorskej flotily B - 237 "Rostov na Done." Viac ako sedem dní ju nikto nevedel nájsť, dokonca ani... Čítať ďalej
27 | 03 | 2021 | Ivan Brožík


Veľké energetické spoločnosti v USA, vrátane spoločností Exxon Mobil, Chevron a Valero Energy, patrili medzi kľúčových nákupcov ropy a ropných produktov od ruských výrobcov.

Nárast nákupov z Ruska sa deje aj napriek dlhotrvajúcemu napätiu medzi Moskvou a Washingtonom. No Biely dom naďalej vytrvalo varuje európskych spojencov pred prílišnou závislosťou od ruských dodávok energie.

Super správa: V Česku úspešne otestovali liek proti všetkým hlavným mutáciám COVID-19!
Zastaviť šírenie COVID-19 po celom svete sa prakticky nedarí. A to j preto, že sa objavujú stále nové a nové mutácie. Teraz však prišla skvelá správa, že v Česku úspešne otestovali liek proti všetkým hlavným mutáciám tejto... Čítať ďalej
27 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik