Európska únia je ako paprsok svetla mŕtvej hviezdy (Vladimír Malyšev)
26 | 03 | 2021 I Zuzana Perželová

Komentár Vladimíra Malyševa (Fond strategickej kultúry)


Francúzske prezidentské voľby v roku 2022 by mohli byť plebiscitom o členstve krajiny v EÚ


Vzhľadom na nadchádzajúce prezidentské voľby vo Francúzsku v roku 2022, v ktorých sa Emmanuel Macron a Marine Le Penová pravdepodobne opäť stretnú, ako v roku 2017, sa začalo diskutovať o možnosti vystúpenia Francúzska z Európskej únie.




Vráťte našu demokraciu, požadujú Francúzi

Dňa 12. marca  Le Figaro publikovalo článok svojho komentátora Laurenta Herbleho „Kríza s covidom, alebo Začiatok konca Európskej únie“. Počas „koronavírusového“ roka sa na Západe stalo módou pripisovať mnohé politické a ekonomické udalosti vplyvu „pandémie“, to isté robí aj francúzsky novinár, ktorý poukazuje na to, ako výrazne sa európska ekonomika za rok prepadla. Komentátor Le Figaro z toho viní vedenie Európskej únie. Odchod Spojeného kráľovstva z EÚ podľa neho vytvoril precedens, ukázal, že byť mimo EÚ môže byť výhodnejšie, ako byť v nej.


Nedokončiteľný projekt? Francúzsko žiada Nemecko, aby zastavilo výstavbu Nord Stream 2
Vysoko postavený francúzsky politik nalieha na Berlín, aby kvôli zadržaniu opozičného predstaviteľa Alexeja Navaľného zrušil výstavbu takmer kompletného rusko-nemeckého plynovodu Nord Stream 2, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 02 | 2021 | Marek Molnár


Žlté vesty proti EÚ

„EÚ je ďalšia, paralyzujúca byrokratická štruktúra, ktorá nikdy neslúži našim záujmom... - píše Herble. - EÚ nás neochránila pred finančnou, hospodárskou alebo zdravotníckou krízou. EÚ... bola len trhom pre nadnárodné korporácie USA alebo Číny... USA nám naďalej vnucovali svoju vôľu, sankcionovali naše spoločnosti alebo odstúpili od jadrovej dohody s Iránom, ako sa im zachcelo… EÚ nás odzbrojila pred krízou v oblasti zdravotníctva… Ak Francúzi, ktorí chceli opustiť eurozónu alebo EÚ doteraz netvorili väčšinu, tak v posledných mesiacoch neustále prilievajú vodu na mlyn tých, ktorí to chcú“.


Herble porovnáva objem finančných prostriedkov, ktoré vyčlenili v USA a v EÚ pod vlajkou „boja s koronavírusom“ na podporu ekonomiky a obyvateľstva: 5 biliónov dolárov a 300 miliárd eur. Je pravda, že toto porovnanie je málovravné, keďže takáto pomoc nie je len podporou ekonomiky a nástrojom sociálnej politiky, ale aj kanálom na nafukovanie finančných bublín, ktoré skôr či neskôr prasknú.


Francúzsko stavia ďalšiu atómovú lietadlovú loď väčšiu ako Charles de Gaulle
Práce na nástupcovi Charlesa de Gaulla by sa mali začať koncom roka 2025, uvádzať do prevádzky ho budú v roku 2038. Čítať ďalej
09 | 12 | 2020 | Ivan Brožík

Náznaky na „krízu s covidom“ a na skutočnosť, že Francúzsko dozrieva na odchod z Európskej únie pritom odhaľujú pozadie úvah francúzskeho komentátora: obáva sa, kto v konkurenčnom boji korporácií  - výrobcov liečebných preparátov zvíťazí. „EÚ, lamentuje Herble, „ rokuje [s USA] tak pomaly, že väčšina európskych krajín začínanakupovať ruské a čínske vakcíny [namiesto amerických]“.


Ďalšie francúzske noviny Le Monde poukazujú na napätie vo vzťahoch medzi francúzskymi stúpencami a odporcami odchodu z Európskej únie: „Rok a pol pred prezidentskými voľbami vo Francúzsku by za Marine Le Penovú hlasovalo približne toľko voličov ako za Emmanuela Macrona’’. Jedným z hlavných bodov volebného programu Marine Le Penovej môže byť usporiadanie referenda ohľadne ďalšieho zotrvania Francúzska v Európskej únii. Aj keď je podľa Forbesu takýto výsledok „nie najpravdepodobnejší“, treba sa naň pripraviť.


Farage: Francúzsko-britská dohoda o migrantoch je nanič
Pokiaľ britská vláda neprijme austrálsku politiku „vracania lodí“ v Lamanšskom prieplave, dohoda medzi Francúzskom a Spojeným kráľovstvom príliš neprispeje k zastaveniu prílivu ilegálnych migrantov, uviedol pre portál Breitbart vodca brexitu Nigel... Čítať ďalej
04 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Le Penová so svojimi priaznivcami

Le Penová medzi tým presvedčivo demonštruje, že vo voľbách v roku 2022 zvíťazí. "Myslím si, že prezidentské voľby vyhrám’’, uviedla  v rozhovore pre televízny kanál BFM. "Moja zodpovednosť momentálne spočíva v tom, aby som Francúzov upokojila. Mám na to rok, aby som im vysvetlila, čo mienim robiť. Som hlboko presvedčená, že program, ktorý som predložila, dá politike nový význam a predovšetkým obnoví spojenie s francúzskym ľudom“.


Podľa nedávneho prieskumu  verejnej mienky uskutočneného spoločnosťou Kantar Sofres-Onepoint  pre noviny Le Monde a rozhlasovú stanicu France Info si väčšina Francúzov (56%) myslí, že líderka Národného frontu môže vyhrať prezidentské voľby v roku 2022 a viesť štát.


Podľa denníka The Washington Post  prezident Trump svojho času navrhol prezidentovi Macronovi vystúpenie Francúzska z Európskej únie. Trump prisľúbil svojmu francúzskemu náprotivku, že ak opustí EÚ, ponúkne Francúzom bilaterálnu obchodnú dohodu za lepších podmienok, ako má Francúzsko, kým je v EÚ.


Pripomeňme: Marine Le Penová ešte v roku 2016 uviedla, že ak Francúzsko vystúpi z Európskej únie, tá prestane existovať: „Dôvod je jednoduchý. Oba piliere, na ktorých je založená EÚ - Schengen a Euro - sa rozpadajú... Európska únia je ako paprsok svetla mŕtvej hviezdy“.


Snaží sa Francúzsko revidovať dohodu o prímerí v Náhornom Karabachu? (V.Prochvatilov)
02 | 12 | 2020 | Zuzana Perželová