Merkelová zrušila kvôli kritike prísne obmedzenia, ktoré boli naplánované na veľkonočné sviatky
24 | 03 | 2021 I Marek Molnár

Nemecká kancelárka Angela Merkelová zrušila prísne obmedzenia, ktoré boli naplánované na veľkonočné sviatky po tom, čo vyhláška vyvolala rozruch medzi verejnosťou aj v jej vlastnej strane, informuje portál RT.


Merkelová v stredu prostredníctvom video hovoru povedala premiérom spolkových krajín, že ruší päťdňové obmedzenia, ktoré by mli za následok zatvorenie všetkých podnikov.

Plánované obmedzenia by taktiež zakázali súkromné ​​zhromaždenia viac ako piatich dospelých z dvoch rôznych domácností a bohoslužby by sa museli vykonávať virtuálne. „Táto chyba je iba mojou chybou,“ uviedla Merkelová a dodala, že obmedzenia boli „vytvorené s najlepším úmyslom“.

Obrat v tomto smere vyvolal rozruch medzi mnohými z jej vlastnej CDU. Bavorský premiér Markus Soder uviedol, že rešpektuje zmenu myslenia kancelárky, ale upozorňuje na zákonnosť obmedzení, ktoré sú predmetom sporu.

Americká skupina požaduje ukončenie „prispôsobivých reklám“, ktoré využívajú technologickí giganti
Rôznorodá koalícia zastupujúca občianske práva a súkromie začala kampaň zameranú na ukončenie "prispôsobivých reklám" spoločností Facebook, Google a Twitter, informuje portál RT. Čítať ďalej
24 | 03 | 2021 | Marek Molnár


Zvrat nastal po tom, čo bola Merkelová zavalená kritikou. Kontroverzný bol najmä zákaz bohoslužieb. Duchovenstvo a dokonca aj minister vnútra Horst Seehofer, dlhoročný politický spojenec, vyzvali kancelárku, aby to prehodnotila.

Niektorí lídri spolkových krajín už avizovali, že obmedzenie nebudú dodržiavať. Saský predseda vlády Michael Kretschmer uviedol, že jeho krajina nezabráni cirkvám v tom, aby konali bohoslužby.

Srbský prezident Vučič tvrdí, že na rozdiel od iných má s Putinom dobré vzťahy
Srbský prezident Aleksandar Vučič zdôraznil, že jeho krajina bude aj naďalej spolupracovať s Ruskom. „Srbsko bude naďalej hájiť svoje záujmy a záujmy svojich obyvateľov," uviedol. Dodal, že má dobré vzťahy s ruským prezidentom Vladimirom Putinom,... Čítať ďalej
24 | 03 | 2021 | Marek Molnár