Americká skupina požaduje ukončenie „prispôsobivých reklám“, ktoré využívajú technologickí giganti
24 | 03 | 2021 I Marek Molnár

Rôznorodá koalícia zastupujúca občianske práva a súkromie začala kampaň zameranú na ukončenie "prispôsobivých reklám" spoločností Facebook, Google a Twitter, informuje portál RT.


Široká koalícia skupín na ochranu súkromia a občianskych práv v pondelok požiadala o zákaz praktizovania „prispôsobivých reklám“ technologickými gigantmi. Takéto reklamy sú v jadre „toxického“ obchodného modelu. Podľa nich „podkopáva demokraciu.“

Takmer 40 organizácií vyzvalo na uskutočnenie reforiem, ktoré by zabránili veľkým spoločnostiam ako Facebook a Google, dvom dominantným hráčom v oblasti digitálnej reklamy, cieliť reklamy na zákazníkov podľa ich správania.

„Giganti sociálnych médií narúšajú náš život a ohrozujú verejnú bezpečnosť v službách toxického a ťažobného obchodného modelu,“ uvádza sa v otvorenom liste. Podpísala ho koalícia takmer 40 skupín.

Strategickému bombardéru sa nečakane aktivoval katapult. Traja piloti nešťastie neprežili
Traja členovia posádky ruského strategického bombardéra Tu-22M3 zomreli po tom, čo sa na letisku pri meste Kaluga nečakane spustil katapult lietadla, informuje portál RT. Čítať ďalej
24 | 03 | 2021 | Marek Molnár


"Neexistuje žiadny všeliek, ktorý by napravil túto krízu. Ale na jednej veci sa všetci zhodneme: Je čas zakázať prispôsobenú reklamu," dodala koalícia.

Technologickí giganti zvyčajne predstavujú prispôsobenú reklamu ako „pozitívum“ pre spotrebiteľov tým, že filtruje nežiaduce reklamy. Kritici však tvrdia, že tento postup je invazívny a osobné údaje sa predávajú inzerentom.

Tvrdia tiež, že sa tieto platformy účinne stanú sprostredkovateľmi reklamy, poskytovateľmi reklamného priestoru a vydavateľmi obsahu. Koalícia ďalej uvádza, že reklamný systém vytvára nerovnaké podmienky pre konkurenčné malé podniky, pretože rozdiel v prístupe na reklamný trh vedie k monopolom na platformách.

Srbský prezident Vučič tvrdí, že na rozdiel od iných má s Putinom dobré vzťahy
Srbský prezident Aleksandar Vučič zdôraznil, že jeho krajina bude aj naďalej spolupracovať s Ruskom. „Srbsko bude naďalej hájiť svoje záujmy a záujmy svojich obyvateľov," uviedol. Dodal, že má dobré vzťahy s ruským prezidentom Vladimirom Putinom,... Čítať ďalej
24 | 03 | 2021 | Marek Molnár