Je skutočne len konšpiračnou teóriou, že koronavírus pochádza z laboratória vo Wu-chane?
24 | 03 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Vedec Roland Wiesendanger sa intenzívne zaoberal prepuknutím koronavírusu v Číne. Je presvedčený, že pandémiu vyvolala laboratórna nehoda na Virologickom ústave v čínskom Wu-chane. Jeho rozsiahla rešeršujúca štúdia sa v nemeckých médiách považuje  za konšpiračnú teóriu, informuje epochtimes.de.


Fyzik a odborník na nanoštruktúry Roland Wiesendanger sa zaoberal vypuknutím koronavírusu v komunistickej Číne. Vedec pracuje na Univerzite v Hamburgu a chcel zistiť, či je vírus SARS-CoV-2 skutočne „prírodná katastrofa“, ako tvrdia Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a hnutie bojujúce proti klimatickým zmenám „Fridays for Future“, alebo či vírus vznikol vo Virologickom ústave v čínskom Wu-chane.
Médiá hovoria o konšpiračnej teórii

Wiesendanger uskutočnil intenzívny výskum a v štúdii, ktorá sa v nemeckých médiách označuje ako konšpiračná teória, dospel k záveru, že vírus nepochádza z prírody. „Pochádza z laboratória,“ - tvrdí výskumník. Množstvo, ako aj kvalita dôkazov svedčia o tom, že príčinou súčasnej pandémie bola laboratórna nehoda na Virologickom ústave vo Wu-chane.

Prevalilo sa, že vírus SARS-CoV-2 asi naozaj unikol z laboratória vo Wu-chane. Mainstream zúri
Minulý týždeň vyvolala rozruch štúdia renomovaného vedca, profesora doktora Rolanda Wiesendangera z Hamburskej univerzity, v ktorej publikoval podozrenie, že s pravdepodobnosťou 99,9 % sa dá ako miesto pôvodu vírusu Covid 19 označiť vysoko... Čítať ďalej
27 | 02 | 2021 | Gabriel Matta

Veľa závažných indícií

Podľa Univerzity v Hamburgu sa štúdia uskutočnila v období od januára 2020 do decembra 2020. Je založená na interdisciplinárnom vedeckom prístupe, ako aj na rozsiahlom rešeršovaní  rôznych informačných zdrojov, vrátane vedeckej literatúry, článkov z printových a online médií, osobnej komunikácie s kolegami zo zahraničia. Neprináša nejaké vysoko vedecké dôkazy, ale veľa závažných indícií.

Napríklad na rozdiel od skorších epidémií súvisiacich s koronavírusmi, ako sú SARS a MERS, oveľa skôr ako pred rokom, kedy vypukla súčasná pandémia, nebolo identifikované žiadne zviera ako medzihostiteľ, ktorý by mohol prenášať SARS-CoV-2 z netopierov na ľudí. Teória zoonózy ako možné vysvetlenie pandémie teda nemá solídny vedecký základ.
Nejde o prírodnú katastrofu, ale katastrofu spôsobenú človekom

V rozhovore pre časopis „Tichy's Insight“ Wiesendanger uviedol: „Podľa môjho názoru je trvanie na zoonóze ako možnej príčine súčasnej pandémie odôvodnené skutočnosťou, že ľudia radšej hovoria o prírodnej katastrofe, pretože sa zdá, že niečo osudové sa prijíma ľahšie. V skutočnosti však nejde o prírodnú katastrofu, ale o katastrofu spôsobenú človekom, za ktorú nesieme zodpovednosť.“

Občiansku novinárku odsúdili na 4 roky za správy z Wu-chanu
Čínsku občiansku novinárku Čang Čan odsúdili v pondelok na štyri roky väzenia za spravodajstvo z mesta Wu-chan, považovaného za ohnisko pandémie nového koronavírusu, počas prvotných fáz šírenia nákazy. Oznámil to jej právnik, informovala agentúra... Čítať ďalej
28 | 12 | 2020 | tasr

Pravda môže byť krutá, ale „ako vedec som povinný ju hovoriť“

Proti teórii zoonózy tiež hovorí skutočnosť, že na podozrivom rybom trhu v centre mesta Wu-chan neboli žiadne netopiere. Vo Virologickom ústave vo Wu-chane sa však nachádza jedna z najväčších zbierok patogénov netopierov na svete, ktoré pochádzajú zo vzdialených jaskýň v juhočínskych provinciách. „Je mimoriadne nepravdepodobné, že by netopiere prekonali vzdialenosť takmer 2 000 kilometrov a vo Wu-chanu by v bezprostrednej blízkosti Virologického ústavu spustili celosvetovú pandémiu,“ – tvrdí Wiesendanger.
Výskum vo Wu-chane

Ďalšou závažnou indíciou je, že skupina výskumníkov v laboratóriu vo Wu-chane veľa rokov geneticky manipulovala s koronavírusmi s cieľom urobiť ich pre ľudí nákazlivejšími, nebezpečnejšími a smrtiacimi. Výskumná skupina okolo Zheng-Li Shiho vo wuchanskom laboratóriu „nielen skúmala prirodzene sa vyskytujúce koronavírusy, ale ich aj špecificky manipulovala s cieľom dosiahnuť ich dokonalú adaptáciu na receptory ľudských buniek,“ vysvetlil vedec.

Tento výskum na ústave je zdokumentovaný vo viacerých originálnych vedeckých publikáciách, odborných časopisoch, a nemožno ho poprieť.

Vedci z vírusového laboratória vo Wu-chane „prebehli“ na Západ
Dailymail.co.uk piše o tom, že experti z čínskeho laboratória, ktoré je podozrivé z koronavírusovej pandémie „dezertovali“ a sú teraz v rukách západnej spravodajskej služby. Tvrdil to včera večer Steve Bannon, architekt Trumpovho víťazstva v... Čítať ďalej
27 | 07 | 2020 | Mário Martinka


Okrem toho je tiež otázne, prečo takáto pandémia prepukla práve v blízkosti vírusového laboratória, kde je najväčšia zbierka koronavírusov na svete. Presne tam, kde sa s vírusmi manipulovalo, aby boli nákazlivejšie pre ľudí. "Všetci lekári, ktorí mi napísali, tvrdili: Nikdy predtým nič také nebolo, také dokonalé prispôsobenie týchto vírusov ľudským bunkám." Stále viac vedcov teraz hovorí: Je zrejmé, že tento klinický obraz sa líši od všetkého, čo sme doteraz mali, a jasne naznačuje, že SARS-CoV-2 bol vytvorený pre ľudské bunky. Ale všetci vedci, ktorí to povedali, boli očierňovaní, rovnako ako vedkyňa Yan Li-Meng,“ – povedal fyzik pre časopis „Tichys Einblick“.

Wiesendanger vysvetlil, že dokonalé prispôsobenie SARS-CoV-2 ľudským bunkovým receptorom okrem iného spôsobuje napadnutie nielen horných dýchacích ciest a pľúc, ale aj ďalších vnútorných orgánov. Tento klinický nález, ktorý je známy už dlhšie, sťažuje liečbu COVIDu-19. Dlhodobé následky môžu byť oveľa rozsiahlejšie, než sa predpokladalo. „Nemáme skúsenosti s pôsobením umelo vytrovených vírusov,“ – zdôraznil.

S vírusovým laboratóriom v čínskom Wu-chane sa spájalo aj veľké množstvo zvláštností. Napríklad vymazanie údajov o koronavírusoch z Virologického ústavu. Navyše lekári v Číne podľa Wiesendangera nemôžu otvorene informovať o tom, čo sa deje v počiatočnej fáze pandémie. Rovnako neboli odovzdané ani vzorky pacientov od októbra do decembra 2019, a to ani naposledy členom vyšetrovacej komisie Svetovej zdravotníckej organizácie.

Bývalý Trumpov poradca tvrdí, že ľudia budú „šokovaní“ pri odhaleniach z Wu-chanu
Steve Bannon, bývalý poradca Donalda Trumpa, tvrdí, že sa čínski „vírusoví experti“ dostali na Západ a teraz spolupracujú so spravodajskými agentúrami, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | Marek Molnár


To, čo tiež naznačuje, že išlo o laboratórnu nehodu, je skutočnosť, že ešte pred vypuknutím koronovej pandémie sa vo wuchanskom laboratóriu vyskytli výrazné bezpečnostné nedostatky.
Konšpiračná teória?

V nemeckých médiách, ale aj v kruhoch virológov, sa téza o laboratórnej nehode v čínskom Wu-chane všeobecne považuje za konšpiračnú teóriu. Napríklad virológ Peter Daszak zhromaždil vo februári 2020 26 významných virológov, aby podpísali spoločné stanovisko pod názvom „Teória o laboratóriu je konšpiračná teória“.  Daszak teda mal už pred rokom vedieť, čo sa dodnes nedá ani dokázať, ani vyvrátiť. Medzi signatármi je aj virológ, profesor Christian Drosten.

Je zaujímavé, že Daszak roky úzko spolupracoval s výskumníkmi, vrátane Zheng-Li Shi vo Wu-chane, spoločne publikovali  a robili pokusy s vírusmi netopierov.

Treba tiež poznamenať, že Wiesendanger v tejto súvislosti v rozhovore pre „Achgut“ vyhlásil: V USA existuje od roku 1989 zákon proti terorizmu  biologickými zbraňami. Amerike umožňuje odsúdiť na doživotie ľudí, ktorí z USA vynesú know-how do iných štátov, kde umožnia vytvárať patogény predstavujúce bezpečnostné riziko pre obyvateľov USA.

Satelitné zábery naznačujú, že vírus bol vo Wu-chane už skôr
Čína americkú štúdiu o Wu-chane označila za "smiešnu" a založenú na "povrchných" informáciách. Čítať ďalej
09 | 06 | 2020 | SITA


Wiesendanger tiež dodal: „Na druhej strane neexistuje medzinárodný zákon,  ktorým by sa dalo toto uplatniť. V USA ale taký zákon je. Ak by sa teda preukázalo, že Daszak do Číny preniesol také know-how a státisíce amerických občanov prišli o život v dôsledku laboratórnej nehody, mohlo by dôjsť k jeho odsúdeniu podľa amerických zákonov.“

Takýto scenár tiež nie je nepravdepodobný. Vedec použil príklad Charlesa Liebera. Slávneho nanovedca z Harvardovej univerzity  minulý rok zatkli a odsúdili. Spolupracoval s ústavom vo Wu-chane za finančnú odmenu z čínskej strany, čo ale nepriznal. Ak by sa teda dokázalo, že Peter Daszak skutočne porušil zákon o boji proti biologickým zbraniam, musel by počítať s odsúdením. „Teraz si už viete predstaviť, že niekto taký má extrémny záujem na tom, aby odvrátil podozrenia od laboratória,“ uviedol Wiesendanger.

Virológovia sa navyše obávali, že v prípade preukázania laboratórnej nehody môžu začať platiť nariadenia, ktoré výrazne obmedzia aktivity biotechnologického výskumu. „Mnoho vedcov sa obáva, že katastrofa vo Wu-chane môže mať pre biotechnológiu podobne drastické následky ako v prípade technológie jadrovej energie po katastrofe reaktora vo Fukušime.“

Vyšetrujú laboratórium vo Wu-chane
Spravodajská komunita oficiálne vylúčila informáciu, že koronavírus bol „vyrobený človekom“ alebo „geneticky modifikovaný“, píše breitbart.com. Nevylúčila však možnosť, že vírus neúmyselne unikol z laboratória vo Wu-chane, kde vedci študovali... Čítať ďalej
04 | 05 | 2020 | Mário Martinka


Vzhľadom na nebezpečenstvo výskumu sú potrebné medzinárodné regulácie. „Dôsledky nehody vo Wu-chane sú príliš hrozné: milióny úmrtí, astronomické škody v ekonomike. Svetové spoločenstvo to nemôže akceptovať. Nesmieme sa znovu vystavovať takémuto nebezpečenstvu,“ – zdôraznil fyzik.

Podľa Wiesendangera nie je záujem o vyšetrovanie prepuknutia koronavírusu ani na strane nemeckej spolkovej vlády, ani na strane novej administratívy USA. Čínska Komunistická strana tiež opakovane dala najavo svoj nesúhlas s komplexným vyšetrovaním.

Obyvateľstvo, ktoré pandémia vážne poškodila, musí preto prejaviť intenzívny záujem o prešetrenie. "Preto teraz existuje iniciatíva skupiny vedcov, ktorá vyšla na verejnosť, aby všetkým povedala:  Nevzdávajte sa a požadujte objasnenie od svojich zástupcov v parlamente, od vlády, je to vaše právo!“

Trump vraj videl dôkaz, že koronavírus pochádza z laboratória vo Wu-chane
Americký prezident Donald Trump podľa vlastných slov videl dôkaz o tom, že nový koronavírus pochádza z laboratória v čínskom meste Wu-chan. Čítať ďalej
01 | 05 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR

Očierňovanie v médiách

Pre Wiesendangera je frustrujúce vidieť, že médiá očierňujú tézu o laboratórnej nehode a spájajú ju s konšpiračnými teóriami. Vypuknutie koronavírusu dramaticky zapôsobilo na ľudí a je veľmi dôležité dopátrať sa pravdy. To je úloha, ktorej by sa mali novinári ujať, uviedol Wiesendanger. Títo sa ale zjavne vyhýbajú takýmto citlivým témam a radšej sa uchyľujú k očierňovaniu.

Médiá očierňovali aj Wiesendangera. Hoci jeho štúdia našla ocenenie na celom svete, v Nemecku jeho prácu označili za hrubú konšpiračnú teóriu.  „ZDF“ napríklad vo „Fakten-Check“ napísala: „Univerzita v Hamburgu šíri spornú teóriu. Wiesendanger sa opiera o pochybné zdroje,  okrem iných o „Focus“, Twitter, YouTube či Epoch Times.“ Fyzik sa pri rešeršovaní opieral o rôznorodé zdroje, medzi nimi však aj o mnohé vedecké publikácie, uzatvára epochtimes.de.

http://www.hlavnydennik.sk/2020/12/22/zacal-sa-velky-reset-a-covid-je-perestrojkou-k-novemu-svetovemu-poriadku-valentin-katasonov/