Moskva už nemá s EÚ žiadne vzťahy. Brusel ich zničil, tvrdí Lavrov
23 | 03 | 2021 I Diana Zaťková
Najvyšší diplomat Moskvy uviedol, že mesiac politického napätia a vlna nových sankcií prerušili všetky väzby medzi EÚ a Ruskom. No taktiež dodal, že jeho krajina je pripravená obnoviť spoluprácu, ak sa Brusel rozhodne, že má o to záujem, informuje portál RT.




Minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v utorok na tlačovej konferencii po boku svojho čínskeho náprotivku uviedol, že v súčasnosti „neexistujú žiadne vzťahy s EÚ ako organizáciou. Jednostrannými rozhodnutiami z Bruselu bola zničená celá infraštruktúra týchto vzťahov.“

Tvrdil, že niektoré jednotlivé európske krajiny stále hľadajú užšie väzby s Moskvou. „Riadené ich národnými záujmami“. Tieto však rýchlo prekoná rastúce partnerstvo s Čínou. Uviedol Lavrov novinárom.

"Ak sa Európania rozhodnú tieto anomálie v kontaktoch so svojím najväčším susedom eliminovať, budeme samozrejme pripravení budovať tieto vzťahy založené na rovnosti.“ Potvrdil diplomat a dodal, že „zatiaľ na východe podľa môjho názoru máme veľmi intenzívnu agendu, ktorá sa každým rokom stáva rozmanitejšou.“

Britské bulvárne plátky prišli so zoznamom Putinových tajných cieľov
22 | 03 | 2021 | Diana Zaťková

Vzťahy sa prudko zvrtli

Minister zahraničných vecí vo februári vyhlásil, že vzťahy Moskvy s blokom sa v roku 2014 prudko zvrtli. Po tom, čo EÚ po Majdane „obvinila Ruskú federáciu zo všetkého, čo sa deje“ na Ukrajine. Odvtedy podľa neho Brusel „dôsledne ničil všetky mechanizmy bez výnimky, ktoré existovali na základe dohody o partnerstve a spolupráci“.

V rámci rozhovoru Lavrov varoval, že ak sa vedenie bloku bude usilovať o uvalenie sankcií na Rusko, ktoré zasiahne citlivé oblasti ekonomiky, môže Moskva v krajnom prípade úplne prerušiť diplomatický kontakt. "Samozrejme sa nechceme izolovať od života vo svete, ale musíme byť na to pripravení. Ak chcete mier, pripravte sa na vojnu,“ zdôraznil.

Začiatkom tohto mesiaca predstavila EÚ nový balík sankcií proti štyrom ruským predstaviteľom. O ktorých tvrdila, že sú zodpovední za zadržanie opozičného predstaviteľa Alexeja Navaľného, ​​a za „porušovanie ľudských práv“ počas kontroly následných protestov, ktoré sa konali na jeho podporu. V tom čase ministerstvo zahraničia v Moskve uviedlo, že blok „premeškal ďalšiu príležitosť na prehodnotenie svojho ... prístupu k vzťahom s Ruskom“.

"Mohli sme ukončiť patový stav v našich vzťahoch, no Biden to odmietol," hovoria Rusi
22 | 03 | 2021 | Diana Zaťková