"Mohli sme ukončiť patový stav v našich vzťahoch, no Biden to odmietol," hovoria Rusi
22 | 03 | 2021 I Diana Zaťková
USA premeškali príležitosť na ukončenie patovej situácie vo vzťahoch medzi Washingtonom a Moskvou. Odmietli totiž ponuku ruského prezidenta Vladimíra Putina na diskusiu v priamom prenose medzi ním a americkým náprotivkom Joeom Bidenom, informuje portál RT.




Vyplýva to z vyhlásenia ruského ministerstva zahraničia po tom, čo Biely dom odmietol Putinov návrh na online chat o širokej škále dôležitých otázok. Ako napríklad Covid-19 a riešenie regionálnych konfliktov.

"S poľutovaním musíme konštatovať, že USA nepodporili návrh na uskutočnenie rozhovoru 19. alebo 22. marca vo forme otvorenej videokonferencie," uvádza sa vo vyhlásení. „Zmeškala sa tak ďalšia príležitosť nájsť cestu zo slepej uličky vo vzťahoch medzi USA a Ruskom spôsobenú Washingtonom,“ uzavrela vláda. Vinu za rozpad bilaterálnych vzťahov prisúdila Američanom.

Na základe Putinovho návrhu hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová poznamenala, že Biden je „dosť zaneprázdnený“ a neprijíma to. "Prezident už viedol rozhovor s prezidentom Putinom," odpovedala Psakiová. "Spolupracujeme s ruskými vodcami, členmi vlády na všetkých úrovniach. Ale nemám vám čo podať, pokiaľ ide o budúce stretnutie."

Biden po odstúpení Turecka od Istanbulského dohovoru vyjadril sklamanie
Americký prezident Joe Biden v nedeľu povedal, že je "hlboko sklamaný" v súvislosti s odstúpením Turecka od tzv. Istanbulského dohovoru týkajúceho sa práv žien. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
22 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


Minulý týždeň Biden pre ABC News uviedol, že Moskva „zaplatí“ za údajné zasahovanie do amerických volieb v roku 2020 v prospech svojho protikandidáta Donalda Trumpa. A čo je ešte horšie, na otázku novinára, či je ruský vodca „zabijak“, americký prezident odpovedal súhlasne.

V reakcii o deň neskôr Putin zaželal Bidenovi „veľa zdravia“ a citoval frázu z detstva. „Keď som bol dieťa, keď sme sa medzi sebou hádali na ihrisku, hovorili sme: Čokoľvek poviete o ostatných, je to, čo ste sami."

Za posledných 13 rokov klesol počet Rusov, ktorí považujú svoju krajinu za európsku, takmer o polovicu
Menej ako tretina všetkých Rusov si myslí, že Rusko je európskou krajinou - ide o prudký pokles z 52%, ktorí zastávali tento názor pred 13 rokmi. Iba 28% opýtaných zároveň uviedlo, že sa považujú za súčasť Európy, informuje portál... Čítať ďalej
21 | 03 | 2021 | Marek Molnár