Európska komisia sa vykrúca a o zmluvách o vakcínach klame. „O akú hru tu ide?" pýta sa Maďarsko
23 | 03 | 2021 I Robert Bačinský

V Maďarsku sa rieši kauza, ako Brusel klamal o zmluvách o nákupe vakcín. Hovorca Európskej komisie minulý týždeň novinárom oznámil, že vakcíny si objednávali členské štáty EÚ a výbor v tom nehral nijakú úlohu. Chcel vyviniť úniu zo zodpovednosti za fiasko. Maďarský novinár Miklós Ómolnár tieto „neexistujúce“ zmluvy získal a ukázal verejnosti. Informácie prináša Magyar Nemzet



Snaží sa EÚ zbaviť zodpovednosti?

Oficiálna webová stránka EÚ o zabezpečení budúcich dávok vakcín jasne píše: „Európska komisia vedie intenzívne rokovania v snahe získať širokú škálu vakcín pre občanov Únie za spravodlivé ceny. Uzavreli sa zmluvy so 6 spoločnosťami vyvíjajúcimi sľubné očkovacie látky, čím sa zabezpečilo portfólio vo výške viac ako 2,6 miliardy dávok. Komisia vydala doteraz 4 podmienečné povolenia na uvedenie na trh pre vakcíny vyvinuté spoločnosťami BioNTech a Pfizer, Moderna, AstraZeneca a Janssen Pharmaceutica NV.“

Maďarské strany sa dohodli, vznikne ich spoločný subjekt Aliancia (AKTUALIZOVANÉ)
Mimoparlamentné maďarské strany SMK-MKP, Most-Híd a Összefogás-Spolupatričnosť sa dohodli. Vznikne ich nový spoločný politický subjekt Aliancia - Szövetség. Zástupcovia strán o tom informovali v utorok na tlačovej konferencii. Čítať ďalej
23 | 03 | 2021 | tasr


Minulý týždeň však pred novinárov predstúpil hovorca EK EK Stephan De Keersmecker so šokujúcou informáciou. Oznámil, že EK neobjednala a nezazmluvnila žiadne vakcíny. Vakcíny si podľa neho mali objednať členské štáty.
Lož má krátke nohy.

Maďarský novinár Miklós Ómolnár tieto „neexistujúce“ zmluvy získal. A nielen to. On ich dokonca uverejnil na svojom novom kanále YouTube, pod názvom „Čierno bielo“. Vo videu ukazuje konkrétne zmluvy a to so spoločnosťami Pfizer, Moderna, Sanofi a Janssen.

Ako prvú ukazuje zmluvu so spoločnosťou Pfizer a hovorí: „Tak, ako všetky, aj táto zmluva je v prvom rade označená, ako citlivá. Obsahuje všetky detailné informácie, vrátane tých o dodávkach a cenách.“ Ako druhú, si berie zmluvu s Modernou. Tu si všíma veľmi starostlivo a jasne formulovanú informáciu hneď v úvode o tom, že zmluva je „podpísaná v mene všetkých členských štátov EÚ.“ Ako novinár ďalej upozorňuje, zvláštnosťou tejto zmluvy je, že bola podpísaná na Cypre.

Maďarský minister zahraničných vecí: Centralizované obstarávanie vakcín Bruselom zlyhalo
Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó bez servítky vysvetli, že tí, ktorí robia z ruskej a čínskej vakcíny „ideologický“ problém, sú v komplikovanejšej situácii ako Maďari. EÚ si stojí za tým, že ruské ani čínske vakcíny nepotrebuje. Informuje... Čítať ďalej
22 | 03 | 2021 | Robert Bačinský


Aj táto zmluva obsahuje kompletné informácie, aj s tými o dodávkach a cene. Posledné dve zmluvy sú identické s predošlými. Informácie v nich uvedené sú citlivé, sú podpísané v mene členských štátov, spolu s podmienkami dodávok a informácii o cene. Kto podpísal v zastúpení, v mene členských štátov tieto zmluvy? Komisárka Európskej únie pre zdravie a bezpečnosť potravín - Stella Kyriakidisová vlastnou rukou.
O čo tu ide?

Ako komentuje existenciu neexistujúcich zmlúv novinár Ómolnár? ,,Európska byrokracia rozohrala veľmi čudnú hru. Čo tým sleduje? V koho záujme? Prečo sa chová k občanom EÚ, ako k deťom? O akú hru tu ide?“ pýta sa v závere.

Faktom je, že nedôvera Európanov v úniu rastie. A faktom je aj to, že napriek masírovaniu verejnej mienky a presviedčaniu o svojej dôležitosti, si EÚ týmto klamstvom skóre rozhodne nepolepšila.

Maďarský minister zahraničia sa stal prvým politikom EÚ, ktorý vzal ruský Sputnik V
22 | 03 | 2021 | Diana Zaťková