Maďarský minister zahraničných vecí: Centralizované obstarávanie vakcín Bruselom zlyhalo
22 | 03 | 2021 I Robert Bačinský

Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó bez servítky vysvetli, že tí, ktorí robia z ruskej a čínskej vakcíny „ideologický“ problém, sú v komplikovanejšej situácii ako Maďari. EÚ si stojí za tým, že ruské ani čínske vakcíny nepotrebuje. Informuje maďarský denník Magyar Nemzet.



Tvrdý maďarský argumentačný úder

Maďarský denník Magyar Nemzet prináša článok s názvom „Čokoľvek v Maďarsku urobíme, budú na nás útočiť“. Denník informuje o rozhovore maďarského ministra pre ruskú televíziu Russia Today.

Szijjártó v rozhovore uviedol, že Maďari čelili obrovskej kritike za nákup ruských a čínskych vakcín. „Nikto z kritikov sa však nepýtal, aké máme s vakcínami skúsenosti a čo na to hovoria naši odborníci. Napadli nás jednoducho preto, lebo sme hľadali riešenie aj na východe, nielen na západe. My sme si už zvykli, že všetko, čo urobíme v Maďarsku, bude okamžite napadnuté a potom o pár mesiacov alebo rokov nás všetci nasledujú,“ hovorí maďarský minister.

Čo sa zo slovenských médií nedozviete? Podľa Nemcov vedie Viktor Orbán úspešnú politiku
O niektorých veciach, ktoré sú u nás tabu, sa v zahraničí otvorene hovorí a píše. Na Slovensku zaznávaného Viktora Orbána chvália nemecké médiá. Maďarské noviny tieto správy ochotne zdieľajú. Čítať ďalej
15 | 03 | 2021 | Robert Bačinský


Szijjártó skritizoval aj EÚ. Predstavitelia EÚ totiž tvrdia, že Orbán nákupom ruských a čínskych vakcín porušil európske pravidlá. Szíjjartó to odmieta a uvádza veci na pravú mieru: „V Európe existujú dva spôsoby schvaľovania vakcín. Jedným je schválenie Európskej liekovej agentúry, čo je štandardný postup. Európske nariadenia však tiež stanovujú, že v prípade núdze existuje aj iný spôsob. V takom prípade môžu národné regulačné orgány vydať povolenie. To, že maďarský regulačný úrad vydal mimoriadne povolenie, teda vôbec nie je v rozpore s európskymi pravidlami,“ tvrdí minister.
Zaočkovaných viac ako 1,5 milióna Maďarov

Maďarská vláda sa ohradzuje voči tým, ktorí v nákupe vakcín vidia hrozbu hybridnej vojny alebo z nej urobili ideologický problém. Vakcína proti koronavírusu nie je pre Maďarsko ideologickou záležitosťou a nákup čínskych a ruských vakcín výrazne pomohol urýchliť očkovanie v Maďarsku, “uviedol Szijjártó.

„V nedeľu ráno bolo zaočkovaných viac, ako 1,5 milióna Maďarov, čo by nebolo možné, keby sme sa nerozhodli zaobstarať si vakcíny z východu. Asi 700 000 Maďarov dostalo jednu z východných vakcín ako svoju prvú vakcínu, takže je ľahké vypočítať, o koľko by sme boli horší, keby sme si nekúpili čínske a ruské vakcíny,“ upozornil Szijjártó.
Brusel zlyhal na plnej čiare.

Na záver rozhovoru uviedol ten najdôležitejší argument. Povedal, čo si EÚ nechce priznať: „Postup centralizovaného obstarávania riadený Bruselom zlyhal, pretože napriek prísľubom a očakávaniam vakcíny prichádzajú v oveľa menšom počte a oveľa pomalšie, ako sa doteraz tvrdilo.“

Maďarský politik upozorňuje na fakt, že čoraz viac západoeurópskych vodcov otvorene hovorí o pridaní Sputniku na zoznam schválených vakcín. „Uvedomujú si totiž, že ak do svojich portfólií nepridajú vakcínu Sputnik V a iné vakcíny, dostanú sa do veľmi zložitej situácie. Bolo by obrovskou chybou, ak by sa vakcína stala ideologickou otázkou v ostatných častiach Európy,“ myslí si maďarský šéf diplomacie.

Maďarský minister zahraničia sa stal prvým politikom EÚ, ktorý vzal ruský Sputnik V
22 | 03 | 2021 | Diana Zaťková