Čo robia Briti v očkovaní inak? Johnson hovorí o fantastickom úspechu
22 | 03 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Pokiaľ ide o očkovanie, mnohí v Európe sa pozerajú na Britské ostrovy so závisťou. Už polovica všetkých dospelých tam bola zaočkovaná proti koronavírusu. Je veľa dôvodov, prečo tam očkovanie tak rýchlo napreduje, píše epochtimes.de.



Polovica všetkých dospelých je už zaočkovaná

Vo Veľkej Británii je už asi polovica všetkých dospelých zaočkovaná proti SARS-CoV-2. Takmer 27 miliónov ľudí dostalo prvú dávku vakcíny a dobré dva milióny už aj druhú.


Vláda premiéra Borisa Johnsona oslavovala cez víkend fantastický úspech. Zatiaľ čo EÚ stále čaká na ďalšie dodávky, Briti zápasia len občas s ich meškaním, a to aj preto, že sami takmer nevyvážajú žiadne vakcíny. Ale to nie je jediný dôvod.


Poslanec Osuský nakazil Covidom svoju manželku, proti Covidu zaočkovanú lekárku. Ako je to možné?
Poslanec SaS Peter Osuský sa vo februári nakazil Covidom. „Zákonodarca SaS nechtiac nakazil aj svoju manželku Milenu, ktorá je doktorka. Na tom by nebolo nič neobvyklé, ak by jeho žena nebola v tom čase už niekoľko týždňov po očkovaní druhou dávkou... Čítať ďalej
20 | 03 | 2021 | Petra Demková

Očkujú domáci lekári, aj lekárne

Všetci, čo môžu očkovať, očkujú – tak jednoducho sa dá zhrnúť rýchle napredovanie Británie v očkovaní. Okrem vakcinačných centier môžu už niekoľko mesiacov očkovať aj domáci lekári. Povolenie má dokonca aj veľa lekární.


„Najviac očkujú domáci lekári,“ – tvrdí lekár Azeem Majeed z Imperial College v Londýne. Pokiaľ ide o vakcinačné centrá, Briti sú vynaliezaví -  očkuje sa na štadiónoch, pretekárskych dráhach, v nákupných centrách či dokonca v kostoloch, ako napríklad v Westminsterskom opátstve.


Briti sú zvyčajne registrovaní pod nejakým číslom  v štátnom zdravotníckom systéme a v blízkosti majú svojho domáceho lekára. Lekári kontaktujú ľudí a informujú ich, kedy prídu na rad, a to buď priamo oficiálnym listom, prostredníctvom SMS-iek či telefonicky.


Becík: Zistil som, že hejter je z „košiarika“ pána premiéra, ktorému prekáža úspech našej obce (VIDEO)
Starosta Dvorov nad Žitavou a syn exministra pôdohospodárstva Branislav Becík si získal sympatie ľudí nielen prístupom k svojim obyvateľov v dedine, ale aj názormi na rozličné politické témy. Vrátanie vzbúrenia sa proti premiérovi. Čítať ďalej
20 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik

Prideľovanie termínov na očkovanie

Termín na očkovanie je možné si  rezervovať online v centrách pomocou celonárodného jednotného rezervačného systému. Na výber je zvyčajne niekoľko miest a dajú sa rezervovať aj presné časy. Ak dávate prednosť očkovaniu svojím domácim lekárom, musíte mať trpezlivosť, pretože niekedy  na termín čakáte dlhšie. Dohodnutie termínu je väčšinou tiež cez telefón.


Ktokoľvek, kto bol upovedomený, ale nezarezervuje si termín, sa ale v systéme určite nestratí. Od tzv. organizačno-imunizačná služby dostanete na mobilný telefón SMS-ku s pripomenutím termínu.



Druhé dávky vakcín neodkladajú

Briti na rozdiel od Nemecka druhú očkovaciu dávku neodkladajú. To, čo je v chladiacom boxe, sa na očkovanie aj použije. Ľudia veria tomu, že je k dispozícii veľa vakcín a nebudú mať problém dostať sa k druhej dávke. Krajina je menej zasiahnutá zníženými dodávkami vakcín než Európska únie. Len pred pár dňami sa objavila prvá správa, že niekoľko miliónov vakcín z indickej výroby príde neskôr. 


Bývalý šéf Pfizeru zverejňuje strašné informácie o očkovaní. Mainstream z neho robí konšpirátora
O bývalom vedcovi a riaditeľovi spoločnosti Pfizer Michaelovi Yeadonovi sa už píše niekoľko mesiacov. Po odchode do dôchodku začal verejne hovoriť, že očkovanie spoločnosti Pfizer spôsobuje neplodnosť a je vyslovene nebezpečné. Mainstreamové médiá... Čítať ďalej
21 | 03 | 2021 | Petra Demková

Dlhšie intervaly medzi prvou a druhou dávkou

Veľká Británia tiež vsádza na väčšie intervaly medzi prvou a druhou dávkou. V prípade vakcíny AstraZeneca to tak robia aj iné krajiny po tom, čo sa zverejnili ďalšie informácie o účinnosti vakcíny  Briti ale predlžujú  interval aj u vakcíny spoločností  Biontech/Pfizer, a tak poskytujú väčšej časti krajiny čiastočnú imunitu už prvou dávkou.



„Neplytváme vakcínami“

„Neplytváme žiadnou vakcínou,“ – tvrdí lekár Majeed. Ordinácie lekárov vedú zoznamy pacientov, ktorí môžu rýchlo prísť do ordinácie, ak večer zostanú nejaké dávky vakcíny. Takže vždy sa nájdu ľudia, ktorí sú hneď zaočkovaní, aj keď v skutočnosti ešte na rad nemali prísť – boli v pravý čas na správnom mieste.  Nemecko chce tiež v budúcnosti pristupovať k tvorbe poradovníka pragmatickejšie než doteraz.



Riziká

Zatiaľ čo niekoľko krajín EÚ dočasne pozastavuje očkovanie kvôli vedľajším účinkom – tvorbe krvných zrazenín,  Briti pokračovali v očkovaní ďalej. Britský schvaľovací úrad vyzval ľudí s pretrvávajúcimi vedľajšími účinkami, aby vyhľadali lekára. Vláda ale stále zdôrazňuje, že výhody očkovania prevažujú nad rizikami.


Poradca vlády pre zdravotníctvo, lekár Jonathan Van-Tam vyhlásil: „Vakcína, ktorá zostáva ležať v chladničke, životy nezachraňuje“, uzatvára epochtimes.de.


Popredný virológ varuje pred hromadnými úmrtiami kvôli očkovaniu proti koronavírusu
Popredný virológ varuje pred hromadnými úmrtiami kvôli očkovaniu proti koronavírusu. Vyzýva WHO, aby okamžite zastavila očkovacie kampane na celom svete. Čítať ďalej
20 | 03 | 2021 | Ingrid Vrabcová