Britské bulvárne plátky prišli so zoznamom Putinových tajných cieľov
22 | 03 | 2021 I Diana Zaťková
Dva najčítanejšie britské bulvárne plátky prišli so zoznamom Putinových tajných cieľov. Tvrdia, že ruské bezpečnostné agentúry plánujú vražedné akcie v štýle Krstného otca. Majú vyradiť oponentov na Západe, informuje portál RT.



Moskovskí strašiaci v Londýne

Populárne noviny The Sun a Mirror zverejnili senzačné obvinenia. Prezident Vladimír Putin údajne plánuje postpandemickú kampaň atentátov na „zoznam cieľov". Šesť nich žije v Británii. Bývalý oligarcha Jeľcinovej éry Michail Chodorkovskij a niekdajší moskovský kapitalistický sup Bill Browder sú údajne vybraní ako ciele ruských spravodajských služieb FSB a SVR.

Medzi tými, ktorí sú na zozname, je zjavne aj Christopher Steele, analytik MI6. Ten zostavil dokumentáciu anonymných zdrojov, podľa ktorých mali moskovskí strašiaci kompromitovať bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa.
Podivné zdroje

Je však možné, že príbeh sa opiera o slabšie zdroje, ako sú pripravené západné médiá pripustiť. Jediným dokumentom zverejneným na podporu obvinení je divoký, podivne formulovaný a ručne redigovaný výňatok. Zdroj v ňom trvá na tom, že zápletka pochádza priamo od Putina.

"Mohli sme ukončiť patový stav v našich vzťahoch, no Biden to odmietol," hovoria Rusi
22 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


Vzhľadom na maskovanú komunikáciu neexistuje spôsob ako nezávisle overiť, či je zdrojom skutočne bezpečnostný pracovník, ako napríklad internetový podvodník alebo konšpiračný teoretik.
Lov na krtka

Zdá sa nepravdepodobné, že keby v moskovských špionážnych agentúrach skutočne bol krtko, jeho varovania by sa neodhalili, nevarovali by šéfov pred touto skutočnosťou a nevyvolali by vnútorný lov. Ešte menej jasné je, prečo by spravodajské agentúry umožnili použiť neoceniteľné informácie na prvých stránkach časopisov.

Putina zaočkujú v utorok, no nechce prezradiť akou vakcínou
22 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


V správach je aj kuriózne varovanie, že v Írsku sa schádza čierny operačný tím, pripravený prejsť do Británie, aby uskutočnil plán. Prečo je Smaragdový ostrov najlepším východiskovým bodom, je nejasné. Je tiež možné, že v uzamknutom Dubline by mohla vyniknúť čerstvo pricestovaná skupina elitných ruských zabijakov nesúcich ostreľovacie pušky v obaloch na husle.

Napriek nezrovnalostiam podivné komuniké vyvolalo online pobúrenie. No na základe povahy predpokladaného úniku sa javí ako nepravdepodobné, že by si "ciele" museli zmeniť meno a začať sa schovávať.

Nám Sputnik položil koalíciu. Nemci s Rusmi vďaka nemu rozbiehajú očkovaciu turistiku
Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa plánuje novú formu turistiky. Na moskovskom letisku Domodedovo chce zaistiť exkluzívne "Corona Lounge" pre bohatých nemeckých záujemcov o vakcináciu Sputnikom V. Nemci dokonca nemusia opustiť tranzitný... Čítať ďalej
22 | 03 | 2021 | Diana Zaťková