Nové zákony pre živnostníkov: Aké budú mať výhody v podnikaní?
21 | 03 | 2021 I Timotej Dudka

Dobrá správa pre živnostníkov! Zo štvrtkovej novely zákona o živnostenskom podnikaní vyplýva, že pri ohlasovaní živnosti má ubudnúť administratívna správa a niektoré požiadavky živnostenského zákona sa majú taktiež zmierniť, informuje eReport.


Túto novelu poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania. Výhody pre živnostníkov by mali byť predĺženie lehoty na oznamovanie zriadenia prevádzkarne, zmiernenie požiadaviek na predkladanie údajov pri ohlasovaní živnosti či predĺženie lehoty preukazovania požadovanej praxe od jej ukončenia.

Podľa novely by v kompetencii danej obce malo byť len stanovenie doby predaja v obchode a času prevádzky služieb. Nemala by teda vyžadovať od podnikateľov oznamovanie času predaja v obchode či kontrolného času prevádzky služieb.

Po schválení novely by sa mala upraviť aj minimálna či maximálna dĺžka lehoty na pozastavenie živnosti. „Minimálna lehota na pozastavenie živnosti sa skracuje zo šesť mesiacov na jeden mesiac. Vďaka tejto zmene sa inštitút stáva oveľa flexibilnejším a pravdepodobne bude v praxi častejšie využívaný,” píše sa v návrhu.

Heger o dani z nehnuteľností: Prečo sa z výroku jeho poradkyne začal vykrúcať?
Ministra financií a po novom aj dočasného ministra zdravotníctva Eduarda Hegera by mnohí politici dosadili aj na miesto predsedu vlády, píše Plus 7 dní. Aká bude plánovaná reforma daní? Čítať ďalej
19 | 03 | 2021 | Timotej Dudka