"Teší ma, že som vychoval silnú generáciu kardiochirurgov", spomína na prvú transplantáciu srdca na Slovensku Fischer
20 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

Prof. MUDr. Viliam Fischer, CSc. FICS je slovenský kardiochirurg a vysokoškolský pedagóg. V roku 1998 sa podieľal na prvej úspešnej transplantácii srdca na Slovensku. Od roku 1980 sa podieľal na viac než piatich tisíckach operácií srdca. Odvtedy ubehlo presne 23 rokov. Nevďační zabudli.


"Pri týchto výročiach si vždy musím spomenúť aj na Prof. Juraja Fabiána, kardiológa, s ktorým sme sa štyri roky pripravovali – on ako šéf transplantačnej skupiny a v podstate zodpovedný za výber darca srdcu a ja ako chirurg, ktorý to má zrealizovať." Začína svoje spomienky v statuse na sociálnej sieti Viliam Fischer.

Už aj Maďari vidia, že naše zdravotníctvo je v ruinách a ľudia v depresii
27 | 02 | 2021 | Diana Zaťková

Pokiaľ mi nepovieš

"Dodnes si veľmi dobre pamätám, keď sme sa blížili k finálnemu štádiu a dával mi otázku: Vilo, si dobre pripravený zrealizovať transplantáciu srdca? A prízvukoval mi, dodnes som si zapamätal jeho slová: Pokiaľ mi nepovieš, že si pripravený nie na 100 percent, ale na viac ako 100 percent, až potom ti dám darcu. Zapamätaj si, že prvá transplantácia srdca na Slovensku musí byť úspešná. Slávny budeš ty, nie ja, lebo ani u Prof. Christiana Barnarda z Kapského mesta si nikto nepamätal kardiológa, ktorý indikoval pacienta, ale chirurga, ktorý to zrealizoval.“
Historický okamih

"Vzrušenie bolo a síce, keď sme opäť uvoľnili prítok krvi do srdca a srdce sa pohlo, v našom chirurgickom žargóne naskočilo. To sme sa všetci na seba, moji asistenti, inštrumentárky, anesteziológovia, naši ľudia okolo mimotelového obehu srdca a aj Prof. Fabián pozreli, usmiali a boli nesmierne šťastní."

Tomáš: Vláda chce pozdvihnúť vraj zdevastované slovenské zdravotníctvo s hutníkmi, lesníkmi a Penťákmi
07 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik

Takmer desať rokov života navyše

"V pooperačnom priebehu sa nevyskytli žiadne väčšie komplikácie. Takže pri odchode pacienta pána Petríka z Jura nad Hronom domov sme si aj s pacientom pripili šampanským. Pán Petrík potom žil 9,5 roka a jeho manželka sa len sťažovala, že celý deň je vo vinohrade a toho vínka si niekedy dáva viac ako menej. Samozrejme, mňa ako operujúceho chirurga jeho aktivita tešila."
Boli sme špička

"Prvých transplantovaných 10 pacientov som operoval ja ako hlavný chirurg a potom som zapojil ďalších mojich piatich schopných asistentov. Budem neskromný, ale neviem, či existovalo pracovisko minimálne v Európe, kde by šéf kliniky dal operovať najťažšie srdcové operácie vrátane transplantácie srdca chlapcom, ktorí nemali ani 40 rokov. A mňa len tešilo, že malé Slovensko má šesť kardiochirurgov, ktorí transplantujú srdce.

Teší ma, že som vychoval silnú generáciu kardiochirurgov, že sme zachránili tisíce životov a spravili aj s ich rodinami a priateľmi možno desaťtisíce šťastných ľudí na Slovensku."
Poznámka autora článku

Vážený pán doktor, aj môjmu otcovi ste predĺžili život. Ďakujem Vám.

(Medzititulky red. HD.)

 

Smatana: "Nie zdravotníctvo, ale zdravie občanov a ich bezpečnosť nie sú prioritou štátu"
Analytik Martin Smatana pre denník N napísal veľmi kritický názor. Uviedol v ňom, že jeho presvedčenie, že zdravotníctvo nie je prioritou tohto štátu, bol omyl. V skutočnosti totiž nie je prioritou štátu zdravie ľudí a ich bezpečnosť. Toto... Čítať ďalej
10 | 12 | 2020 | Michal Filek