Na Deň šťastia prichádzajú Dáta bez pátosu s oznamom - "koniec trápenia je na dohľad"
20 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

Analytici z projektu Dáta bez pátosu pravidelne prichádzajú s predpoveďami vývoja pandémie na Slovensku. Tá najnovšia je však obzvlášť optimistická. Koniec trápenia je podľa nich doslova na dohľad.


"Slovensko dnes figuruje na druhom mieste v rýchlosti umierania na COVID, je to však spôsobené iba tým, že u susedov, v Česku, je ešte horšie." Znie najskôr to horšie, čo z ich statusu na sociálnej sieti vybral portál startitup.sk.
Počet úmrtí bude klesať

"Za jediný rok prišlo na Slovensku o život na COVID alebo s COVIDom už 10 706 ľudí. Dobrou správou však je, že počet úmrtí bude v nasledujúcom období klesať. Už týždeň je denný počet úmrtí pod 100, takže si môžeme povedať, že to úplne najhoršie máme za sebou."

Správy z očkovania sú skvelé, fakt skvelé! Tvrdia nadšene analytici z Dáta bez pátosu
Na Slovensku napriek všetkým problémom s vakcínami stúpa zaočkovanosť ľudí. Nadšení sú z toho aj analytici združení v zoskupení Dáta bez pátosu. Čítať ďalej
17 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik

Leto už bez tragédií

"Bohužiaľ, ešte v marci bude umierať 75 ľudí denne priemerne, v apríli okolo 40-50 priemerne denne a aj v máji a v júni budeme mať celkový počet úmrtí okolo 1000. Skončíme na konci júna po zaočkovaní asi polovice obyvateľov na počte 15 000 a to by mal byť koniec trápenia v nemocniciach,“ uvádzajú analytici.

Vo svojom najnovšom statuse však uvádzajú aj to, že už po sviatkoch by sme si mohli dovoliť začať veľmi opatrne uvoľňovať opatrenia.
Návrat k normálnemu životu

„Na tento moment sme čakali 13 mesiacov, prichádza jar a po Veľkej noci si zaslúžime plánované, racionálne a odôvodnené uvoľňovanie a návrat k normálnemu životu. Musíme zostať dôslední v izolácii, v odstupe, v chránení sa respirátormi a rýchli v očkovaní kritických vekových a zdravotných skupín obyvateľstva,“ píše analytik Ivan Bošňák.
COVID automat treba prehodnotiť

Dodáva, že súčasný COVID automat nie je dostačujúci a je načase ho prehodnotiť. "Hoci to vyzerá so Slovenskom lepšie, Bošňák upozorňuje, že sú tu regióny, v ktorých je situácia naďalej mimoriadne zlá. Ide najmä o Žilinu, ale aj Ilavu a ďalšie okresy." Vysvetľuje startitup.sk.

(Medzititulky red. HD.)

Dáta bez pátosu: Keby sme nemali úctu, tak povieme: Berte metly a vyžeňte tú háveď (z vlády)!
Analytici zo zoskupenia Dáta bez pátosu, ktorí pravidelne prinášajú neskreslené dáta o pandemickej situácii na Slovensku. Dnes sa tak trochu zamysleli nad fungovaním našej krajiny. A nemôžeme sa im čudovať. Každý si sem-tam potrebuje... Čítať ďalej
17 | 03 | 2021 | Diana Zaťková