Hysterická reakcia (zaujatosť) Výboru pre kultúru a médiá a prepos...ť riaditeľa RTVS (k reportáži o úmrtí po vakcinácii)
20 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

Úmrtie 38 ročnej učiteľky z Vranova po druhom očkovaní vakcínou Astra Zeneca vyvolalo veľkú pozornosť slovenskej verejnosti. Prípadu sa venovala aj redaktorka RTVS M. Ščobíková, ktorú ide vedenie RTVS potrestať.


Autor tohto článku ako bývalý zamestnanec RTVS vopred upozorňuje na svoju možnú "zaujatosť" v téme. Napriek tomu, úvahy dlhoročného rozhlasového tvorcu s praxou v BBC a neskôr riadiaceho programového pracovníka verejnoprávneho média Karola Farkašovského stoja za prečítanie. Publikoval ich na sociálnej sieti.

Reprofoto FB (@Slovenská národná strana)

Kauza reportáž

"V jej reportáži sa uvádza šarža vakcíny ABV2856 (ide o prvú dodávku na Slovensko), výpoveď ešte žijúcej učiteľky o ôsmich nežiadúcich účinkoch po očkovaní. Je tam výpoveď otca po smrti učiteľky a sú tam stanoviská Štátneho ústavu na kontrolu liečiv a virológa B. Klempu, ktoré nepotvrdili spojitosť vakcíny so smrťou mladej učiteľky." Dáva do východiskového obrazu čitateľa Karol Farkašovský.

Farkašovský: Polícia sa utrhla spod kontroly. Mantra o voľných rukách je iba politický marketing
Politický slogan - "polícia ma voľné" ruky znie dobre. Kto však vlastne políciu kontroluje? Pýta sa bývalý poslanec a publicista Karol Farkašovský. Čítať ďalej
14 | 03 | 2021 | Ivan Brožík

Informácie boli faktické a vecné

„Najskôr treba skonštatovať, že očkovanie spomínanou vakcínou po množstve ohlásených nežiadúcich účinkov pozastavilo Nórsko, Dánsko, Rakúsko, Taliansko, Estónsko, Litva, Luxembursko, Indonézia a ďalšie krajiny. Nepochybne mali na to dostatočné dôvody. Videl som reportáž niekoľkokrát. Informácie, ktoré o vakcíne zazneli boli vecné, faktické. Emócie otca po smrti dcéry sú ľudsky pochopiteľné. Názor otca o možnom vplyve vakcíny na smrť dcéry vecne vyvážilo následné jednoznačné stanovisko ŠUKL a virológa Klempu. Nevidím žiadny dôvod trestať redaktorku“.
Spolitizovaná hystéria

"Reportáž RTVS vyvolala priam hysterickú reakciu Výboru NR SR pre kultúru a médiá. Výbor žiada od riaditeľa RTVS vyvodenie zodpovednosti za tendenčnosť a údajné vyvolávanie negatívnych postojov voči očkovaniu. Výbor poslal podnet aj Rade pre vysielanie a retransmisiu, ktorá sa ním bude zaoberať o niekoľko dní." Následne pripomína Farkašovský.
RTVS by mala ísť príkladom

"Slovenská národná strana v súvislosti s očkovaním proti Covidu 19 žiada, aby bola verejnosť podrobne informovaná o nežiadúcich účinkoch jednotlivých vakcín. Ľudia majú na tieto údaje právo, aby sa vedeli slobodne rozhodnúť či sa očkovať dajú, a ktorou látkou. Ale mainstreamové médiá radšej strašia verejnosť senzačnými informáciami. Podporujú v ľuďoch obavy, než by sa venovali potrebnej zdravotníckej osvete. Práve RTVS ako verejnoprávna mediálna inštitúcia platená občanmi by mala ísť v zdravotníckej osvete príkladom." Píše sa vo vyhlásení SNS.

Farkašovský vyzýva prezidentku: "Nepotrebujeme politický marketing s dolaďovaním rúšok ku kostýmu, teraz treba rázne zakročiť!"
Cieľom politického marketingu je presvedčiť občanov, aby podporovali jednotlivca-kandidáta či politickú stranu. Úlohou štátnika je vyviesť spoločnosť z krízy. Čítať ďalej
18 | 02 | 2021 | Ivan Brožík

Opäť Karol Farkašovský

"Ľudia chcú od verejnoprávneho média, ktoré platia zo svojich daní, v prvom rade objektívne, vyvážené a nezaujaté informácie. Trestať nie je žiadne umenie. Umenie je dobrým manažovaním predísť akýmkoľvek trestom. Vedenie RTVS sa má starať o to, aby redaktori dokonale ovládali etický kódex, aby pracovali na maximálne profesionálnej úrovni. Vedenie sa má tvorivých pracovníkov zastať. Trest nič nerieši a v tomto prípade je iba vizitkou servilnosti vedenia RTVS voči tendenčnej kritike parlamentného výboru“.
Výzva SNS

"Slovenská národná strana vyzýva riaditeľa RTVS J. Rezníka, aby ako manažér namiesto trestov viedol svojich pracovníkov k profesionálnemu a zodpovednému výkonu novinárskej práce a pamätal na poslanie inštitúcie, ktorú riadi. Povinnosťou RTVS je objektívne a vyvážene informovať, nie trestať." Pripomína veľmi nástojčivo a oprávnene, no najmä znalý prostredia - Karol Farkašovský.

Čaká nás cenzúra médií? Koaličný poslanec to odmieta
Hlavnou úlohou novinárov je podľa poslanca SNS Karola Farkašovského informovať. Dodáva, že sloboda médií nemôže byť bezmedzná. Farkašovský hovoril v diskusnej relácii televízie TA3 V politike o slobode novinárov a o novele tlačového zákona, ktorá... Čítať ďalej
28 | 04 | 2019 | TASR