Zákaz dovoleniek v zahraničí zrejme nie je primeraný
19 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

Zákaz vycestovať do zahraničia na dovolenku je sporný – myslí si to aj právna expertka, dlhoročná zástupkyňa Slovenska pred Európskym súdom pre ľudské práva, Marica Pirošíková.


"Pokiaľ ide o vládou zavedené obmedzenia slobody pohybu vo vzťahu k  zahraničiu, tu treba zdôrazniť, že sú štáty, ktoré sú na tom z hľadiska vývoja pandémie lepšie, iné horšie." Začína svoje vyjadrenia pre portál parlamentnelisty.sk Pirošíková.
Riešenia en bloc sú neprimerané

"Naša vláda prijala riešenie, ktoré platí vo vzťahu k rekreácii v zahraničí en bloc.  Takýto zásah štátu do slobody pohybu nepovažujem za primeraný a nevyhnutný v demokratickej spoločnosti. Situáciu je potrebné riešiť s ohľadom rizikovosť krajiny. Pričom návrat z takýchto krajín je možné riešiť vyššie spomínanými obmedzeniami. Prípadne zakázať rekreácie v najviac rizikových krajinách."

Pirošíková: Slovensko nedodržiava princípy právneho štátu a protipandemické opatrenia sú sporné
Pandémia koronavírusu priniesla aj na Slovensko veľa problémov s opatreniami. Nie vždy sú podľa právnej expertky Marice Pirošíkovej v súlade so zákonom. Čítať ďalej
06 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik

Nariadenia v nesúlade s autoritatívnymi inštitúciami

"Verejne upozorňujem, že Výbor pre reguláciu zdravotných predpisov v mimoriadnych situáciách konkrétne odporučil, aby krajiny nevyžadovali od prichádzajúcich cestujúcich dôkaz o zaočkovaní. A to vzhľadom na to, že vplyv očkovania na zníženie prenosu  (infekcie) dosiaľ nie je známy. Nie je teda možné rozlične zaobchádzať so zaočkovanými a nezaočkovanými."
V rozpore s rezolúciou parlamentného zhromaždenia RE

"Okrem toho je to v rozpore rezolúciu Parlamentného zhromaždenia Rady Európy. Tá vyslovene kladie dôraz na dobrovoľnosť očkovania a vyzýva štáty, aby informovali svojich občanov, že vakcína nie je povinná. A aby chránili občanov pred diskrimináciou tých, ktorí nebudú očkovaní z dôvodu možných zdravotných rizík alebo z vlastnej vôle." Vysvetľuje pre parlamentnelisty.sk Marica Pirošíková.

Pirošíková: Je šanca, že Štrasburg zreviduje slovenské zákazy a nariadenia obmedzujúce ľudské práva
"Prečo nepoznáme názor žiadneho slovenského súdu na to, či Úrad verejného zdravotníctva môže zasahovať do ľudských práv? Čo znamená, že Európsky súd pre ľudské práva oznámil sťažnosť fitnescentier našej vláde? Aký bude ďalší postup v tomto prípade... Čítať ďalej
19 | 03 | 2021 | Ivan Brožík