Bývalý ukrajinský prezident Kravčuk tvrdí, že do krajiny vtrhne Rusko kvôli problému s dodávkou vody na Kryme
19 | 03 | 2021 I Marek Molnár

Ruská vláda plánuje napadnúť Ukrajinu a vytvoriť pozemný koridor cez juh krajiny na Krym ako spôsob riešenia sucha na polostrove. Uviedol bývalý ukrajinský prezident Leonid Kravčuk, informuje portál RT.


Kravčuk vo svojom prejave v stredu poznamenal, že katastrofická situácia s vodou na polostrove by sa mohla použiť ako zámienka pre vojenský vpád na Ukrajinu.

Kyjevská vláda už sedem rokov blokuje dôležitý kanál, ktorý kedysi zabezpečoval zhruba 85% dodávok vody na Krym. V roku 2014 po prebratí polostrova Ruskom postavila Ukrajina provizórnu priehradu. Tá kedysi spájala tento región s riekou Dneper, štvrtou najdlhšou riekou v Európe. Táto oblasť teraz trpí nedostatkom vody, na čo majú vplyv aj klimatické zmeny a nedostatok zrážok.

Zuckerberg je príliš mocný a Facebook treba zničiť, tvrdí pracovník Facebooku
Benny Thomas, vedúci globálneho plánovania spoločnosti Facebook, prezradil portálu Project Veritas, že táto firma je silná ako štát. Je potrebné ju zničiť, tvrdí. Dodal, že „žiadny kráľ v histórii“ nebol tak mocný ako Mark Zuckerberg, informuje... Čítať ďalej
16 | 03 | 2021 | Marek Molnár


Keď je situácia s vodou tak vážna, veľa krymských miest zaviedlo prideľovanie dávok. Napríklad Simferopol a Jalta otvárajú kohútiky každý deň iba na pár hodín.

Podľa Kravčuka by mohla Moskva vyslať vojakov do Mariupolu a Chersonu. Teda dvoch oblastí medzi Krymom a kontinentálnym Ruskom, a vytvoriť pozemný koridor s cieľom odblokovať kanál.

"Bude to jeden z dôvodov veľkého útoku alebo veľkých agresívnych krokov zo strany Ruska. Je to možné, ale donútiť Ukrajinu takýmto spôsobom dodávať vodu nebude fungovať. Pretože nevieme, komu táto voda pôjde - občanom na zavlažovanie, vojenským závodom alebo komukoľvek inému," uviedol bývalý prezident.

Rusko a Bielorusko majú bratské puto, tvrdí Kremeľ
Rusko a Bielorusko sú nielen priatelia, ale majú aj bratské puto. Uviedol to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý spochybnil tvrdenie bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že Minsk nemá na svetovej scéne žiadnych priateľov, informuje portál... Čítať ďalej
16 | 03 | 2021 | Marek Molnár