Rusko a Bielorusko majú bratské puto, tvrdí Kremeľ
16 | 03 | 2021 I Marek Molnár

Rusko a Bielorusko sú nielen priatelia, ale majú aj bratské puto. Uviedol to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý spochybnil tvrdenie bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že Minsk nemá na svetovej scéne žiadnych priateľov, informuje portál RT.


Peskov v rozhovore pre tlač uviedol, že Lukašenkove vyhlásenie „sa na Rusko nevzťahuje“, pretože sú členmi toho istého štátu Únie. „Skôr sme bratia ako priatelia,“ objasnil.

Dohoda o štáte Únie podpísaná v roku 1999 oficiálne spojila tieto dva národy s cieľom väčšej politickej, hospodárskej a sociálnej integrácie. V nasledujúcich rokoch sa však veľa z jej návrhov nezrealizovalo. Podľa zmluvy národy plánovali vytvorenie spoločného parlamentu, meny, súdov a vlády.

V sobotu prieskum verejnej mienky, ktorý zverejnila štátna mediálna agentúra BelTA, odhalil, že 72,9 % Bielorusov si myslí, že bezpečnosť a stabilita je najdôležitejšia vec, na druhom mieste je suverenita a nezávislosť (57,3 %). Podľa Lukašenka sa to dá očakávať, pretože Bielorusko je úplne izolované.

Európska lieková agentúra zvolala mimoriadne zasadnutie v súvislosti s vakcínou AstraZeneca
Európska lieková agentúra (EMA) zvolala na štvrtok mimoriadne zasadnutie. Zváži ďalšie kroky po tom, čo niekoľko krajín EÚ pozastavilo očkovanie vakcínou spoločnosti AstraZeneca, informuje portál RT. Čítať ďalej
16 | 03 | 2021 | Marek Molnár


„Skutočnosť, že ľudia kladú na prvé miesto bezpečnosť a stabilitu, pre mňa nebola neočakávaná,“ uviedol. "Už som to povedal. Naši ľudia si po pohľade na hrôzu minulého roka uvedomili, o čo môžu prísť."

„Venujte pozornosť môjmu tvrdeniu: vo svete nemáme žiadnych priateľov,“ uzavrel.

Lukašenko sa odvolával na protesty z minulého leta po prezidentských voľbách v roku 2020. Podľa oficiálnych výsledkov získal Lukašenko 80 % hlasov a vyhral šieste volebné obdobie. Opozícia krajiny je však presvedčená, že voľby boli sfalšované. Niektorí tvrdia, že skutočnou víťazkou bola opozičná líderka Svetlana Cichanovská.

Iránske revolučné gardy predstavili „raketové mesto“ plné balistických a riadených striel (VIDEO)
Iránske revolučné gardy (IRGC) odhalili na neznámom mieste nové „raketové mesto“ s balistickými a riadenými strelami, informuje portál RT. Čítať ďalej
15 | 03 | 2021 | Marek Molnár