Politológ: "Matovič to môže hrať na menšinovú vládu. Premiérom môže byť Budaj." Mocensky ho neohrozí
18 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

"Možnosťou je aj to, že Matovič dá niekoho namiesto seba. Niekoho, kto ho nebude v OĽANO mocensky ohrozovať a súčasne môže byť účinným figovým listom, ktorý bude vytvárať dojem, že vláda je stále taká, “za slušné Slovensko”, ako vstupovala pred rokom do svojej existencie,"  hovorí politológ Jozef Lenč.


"Možností je viac. Prvá je tá, že Igor Matovič nikam neodíde a bude to hrať na menšinovú vládu. S tým, že nejakým spôsobom uplatí alebo presvedčí časť svojich poslancov, ktorí by s tým mali problém. Ako aj časť tých, ktorí budú podporovať jeho menšinovú vládu. Či už sú to Za ľudia alebo to budú poslanci z opozície, takzvaní nezávislí poslanci." Povedal politológ Lenč pre parlamentnelisty.sk.
Vie, čo robí

Politológ pripúšťa, že "teoreticky tá menšinová vláda môže fungovať. Ak sa veľmi nepovadí so stranou Za ľudí alebo SaS, tak oni ako opozičná strana, ak nebudú hlasovať za vyslovenie nedôvery vláde. Ako menšinová vláda môžu fungovať ad hoc na rôzne zákony, napríklad o rozpočte a podobne. Ako menšinová vláda by to teda mohlo fungovať."

Slovensko je v totálnom rozvrate a Matovič a jeho vláda sú na odstrel, konštatuje Blaha
Poslanec za Smer-SD Ľuboš Blaha sa zamýšľa nad tým, aké mocenské hry sa opäť hrajú na Slovensku. Dôvodom jeho úvah je aj návšteva americkej veľvyslankyne u našej prezidentky práve v čase, keď vrcholí vládna kríza. Čítať ďalej
15 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik

Matovičovi stačí počkať do stredy

"Ak chce Matovič spraviť zo SaS rozbíjačov koalície a súčasne nechce stratiť väčšinovú vládu, teda svojich poslancov, a stranu Za ľudí, tak môže počkať do stredy. A potom v rámci trebárs nejakej sebareflexie alebo nejakého argumentu, ktorý nájdu – neviem, aký by to mohol byť – urobia rekonštrukciu vlády ako chcela SaS. To znamená, že sa dohodnú so Za ľudí, odíde ministerka Kolíková a vlastne všetky tri strany niekoho obetovali. On ešte obetuje seba, dá tam niekoho, kto ho nebude v OĽANO mocensky ohrozovať. "
Je Ján Budaj v hre?

"Príde mi ako logické meno, ktoré pred pár dňami spomenul aj Samuel Abrahám, a to meno Janka Budaja, napríklad." Dodáva k osobe toho kohosi, kto by mohol nahradiť Matoviča, pre parlamentnelisty.sk Juraj Lenč.
Pokojne aj tri roky

"Tá vláda bude schopná vládnuť do momentu, kým jej parlament nevysloví nedôveru a to môže byť pokojne tri roky. Ak bude taká dohoda medzi koalíciou a časťou opozície. Ide o to, do akej miery bude Igor Matovič alebo ten, kto bude namiesto neho premiérom, ochotný ustupovať tým opozičným stranám, ktoré bude potrebovať na schválenie čohokoľvek.  Samozrejme, tá situácia bude menej komfortná ako keď je koalícia s 95 poslancami, ale nie je to niečo, čo by inde vo svete nefungovalo.

Bošňák z Dát bez pátosu: Matovičova vláda je pre Slovensko pohroma. Na Veľkú noc bude lepšie
15 | 03 | 2021 | editor01hd