Šokujúce. Matku nepustili s11-mesačnou chorou dcérkou na pohotovosť. Nemala antigénový test
17 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Súčasné veľmi zložité koronavírusové obdobie prináša mnohé smutné, ba niektoré až zarážajúce príbehy a životné osudy. Jeden taký opísala vo svojom statuse na sociálnej sieti Kristi Skýpalová.


Skutočnosť, že v súčasnosti sa v nemocniciach kladie najväčší dôraz na liečenie COVID-19 je všeobecne známa. Veľa ľudí ale potrebuje aj inú pomoc, nielen tú covidovú. Vrátane malých detí. A práve neuveriteľný príbeh so svojou dcérkou a návštevou pohotovosti zverejnila na sociálnej sieti šokovaná Kristi Skýpalová.
Srdcervúci plač dieťatka, ktorého matka bez potvrdenia o teste nemohla byť pri ňom

„Som matkou 11-mesačnej dcérky. Tá pred pár dňami ochorela a stav sa jej dnes večer natoľko skomplikoval, že som bola nútená s dcérkou ísť na detskú pohotovosť v Trnave. Po príchode mňa a môjho manžela sa nás opýtali, kto ide s malinkou dovnútra, na čo sme povedali, že by sme radi išli obaja, ale ak má ísť iba jeden, pôjdem samozrejme ako jej matka, ja,“ začína s opisom šokujúceho zážitku Kristi.

„Opýtali sa ma, či mám negatívny antigenový test, nie starší, ako 7 dni, na čo som povedala, že nemám, keďže som bola posledný týždeň s malou len doma. Pretože je chorá!! Prišla zarážajúca odpoveď: V poriadku, dovnútra pôjde s malou otec, ktorý antigénový test má, (keďže chodí do práce),“ dodáva matka, ktorá s dcérkou trávi 24 hodín denne a sedem dní v týždni. Takže vie o celej jej anamnéze.

„Môj manžel sa stará o rodinu, chodí do práce a teda logicky nemôže mať prehľad rovnaký ako ja. Myslím, že tomu každý jeden logicky zmýšľajúci človek porozumie!! Muž išiel dovnútra a nasledoval iba plač zo strany mojej dcéry a aj mňa. To naozaj rozhoduje v tomto štáte antigénový papier o tom, či mám alebo nemám právo byť pri vyšetrení svojej 11-mesačnej dcérky?“ pýta sa šokovaná Kristi.

Covid 19 ako chorobu nepodceňuje a na antigenové testy aj chodí. „Nikdy by som nijako neohrozila zdravie svojej rodiny. Ale zdá sa vám byť toto normálne? Ak chceli, mohli mi ten test spraviť aj tam, resp. keď mám respirátor, poprípade rukavice a neviem čo všetko ešte k tomu, nemala by som predsa prestavovať hrozbu, nie?“ Kladie ďalšiu otázku mama malého dievčatka.

Smutný príbeh: Adamko najskôr v nemocnici takmer vykrvácal, po oživení skončil v kóme!
Neuveriteľný prípad zlyhania zdravotníkov v nemocnici. Polícia už obvinila lekárku a dve zdravotné sestry. Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Manžela s dcérkou dovnútra pustili, ale tak veľmi žiadaný výsledok testu mu neskontrolovali

Kristi dorazila ale skutočnosť, že samotný test jej manželovi, ktorého pustili s dcérkou dovnútra ani len neskontrolovali! „Ako teda vedia, či je alebo nie je človek negatívny?“ pýta sa nechápajúc Kristi a dodáva: „K manželovi pristupovali ako k nejakému nezodpovednému rodičovi, ktorý nevie názvy všetkých liekov ktoré dcéra berie. Podotýkam, že muž prišiel z práce krátko pred tým ako sme išli na pohotovosť a ja som naozaj nemala priestor na to ho oboznámiť ho so všetkými udalosťami ktoré sa v priebehu dňa stali a aké nové lieky boli malej pediatričkou predpísané. Môj manžel dáva malej všetku lásku a pozornosť, ale kde je nepísané, že musí ovládať všetky detaily o tom, kedy a ako sa jej zhoršil stav a aké lieky berie?! Ja sa pýtam, je kvôli tomu horší-nezodpovedný rodič??“ píše sklamaná a zároveň nahnevaná Kristi Skýpalová.

„Že mňa, ako ženu na materskej zabezpečuje a robí v práci aj nadčasy, len aby sme sa mali dobre, keďže tento štát mladým rodinám ako sme my, nijako finančne nepomáha?! Manžel si vypočul absurdné otázky typu:

„Ako je možné, že Vaša žena nemá test?!“

Odpoveď bola - je na materskej, nikam nechodí, plus je malá chorá!

Ďalej: „Ako je možné, že neviete aké lieky má dcéra? Ako je možné že neviete kedy a koľko tekutín vypila, kedy koľko vyzvracala a vykakala?”.. atd atd..

Manželova odpoveď bola, že toto všetko viem ja, matka, keďže som s malinkou na materskej dovolenke.

Ľudia.. kam sme sa to dostali?! Zdravotníctvo bolo na Slovensku na kolenách aj pred Coronou, ale čo je tu teraz.. to je nonsens,“ konštatuje matka chorej 11-mesačnej dcérky.


Asi by bolo načase, aby sa už niečo zmenilo, lebo ak sa aj niečo zmenilo, tak k horšiemu

Rodičia sa po príchode do nemocnice dozvedeli, že buď dajú svojmu bábätku vytrieť nos paličkou, alebo boli nútení podpísať reverz. „Jednoducho povedané, buď sa podvolíte systému alebo choďte domov. A ešte bonus na záver: Aby mi vyčítali sestričky už na oddelení, že si mám ukľudniť dieťa, lebo budí ostatných?! Dcéra mala 39 horúčku a napichnutú ruku infúziou. Pýtam sa Vás, keď ste mali 11 mesiacov a boli ste v takomto stave a neznámom prostredí, neplakali ste?“ píše rozhorčená Kristi, ktorá nechápe, kde to žije. „Za čo si platíme zdravotné poistenie, dane a vlastne všetko.. kam tie peniaze idú?

Pretože do nemocníc určite nie. Asi preto tá frustrácia zo strany lekárov??? Neviem.. to je už na zamyslenie každého jedného z vás. Ale asi by bolo načase, aby sa už niečo zmenilo, pretože mám pocit, že ak sa aj zmenilo, tak k horšiemu, minimálne počas tejto pandémie,“ dodáva sklamaná mama. „Platiť si za nemocničnú stravu 10,20 eura je v pohode tiež? donáška by ma asi vyšla lacnejšie a asi aj chutnejšie, však? Česť výnimkám, nehádžem všetkých do jedného vreca, ale naozaj si nemyslím, že by sa malo toto diať. Neprajem nikomu ten pocit, kedy počujete ako zúfalo plače vaše dieťa a vy nemôžte pri ňom ako matka byť a utešiť ho. A to iba kvôli tomu, že nemáte negatívny antigénový test. Ak ste to prečítali až do konca, ďakujem. A prajem Vám všetkým hlavne veľa zdravia,“ píše na záver svojho smutného statusu Kristi Skýpalová.

Šokujúce skúsenosti mamičiek z personálu detského oddelenia nitrianskej nemocnice. Zhodujú sa: „Toto už nikdy viac!“
28 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.