Rusi skupujú dlh USA, neprekáža im ani rastúce napätie medzi krajinami
17 | 03 | 2021 I Diana Zaťková
Ministerstvo financií USA oznámilo, že v januári vzrástol podiel jeho štátnych cenných papierov a dlhopisov vo vlastníctve Ruska. Keďže pôžičky v krajine stále stúpajú, Moskva začala utrácať viac peňazí na získanie dlhu Washingtonu, informuje portál RT.




V utorok predstavitelia Washingtonu oznámili, že Rusko teraz vlastní americké vládne cenné papiere v hodnote 6,145 miliárd dolárov. Čo je nárast zo 6,011 USD v decembri minulého roka.

Začiatkom tohto roka vydal Kongresový rozpočtový úrad správu, v ktorej zdôraznil, že americký dlh po prvý raz od druhej svetovej vojny stúpol na 100% HDP. Napriek tomu údajne obchodníci zatiaľ nevyjadrili obavy z rozsahu požičiavania. Jej vládne dlhopisy sú naďalej atraktívnou perspektívou, ktorá v roku 2020 prekonáva rekordy predaja.

Medzitým Rusko využilo toto obdobie na zníženie svojich vlastných verejných záväzkov. V januári moskovská centrálna banka oznámila, že jej vlastný národný dlh klesol o 21,3 miliárd dolárov. Na celkových 470,1 miliárd dolárov. „Poklesy dlhových záväzkov voči nerezidentom boli zaznamenané vo všetkých odvetviach hospodárstva,“ uviedli úradníci.

Päť bludov o Ivermectine
Ivermectin dokázal za niekoľko týždňov vyprovokovať medzi lekármi i laikmi debatu, aká tu ešte o žiadnom inom lieku nebola. Niet sa čo čudovať, keď jediná liečba, ktorá sa odporúča ľuďom v počiatočnej fáze koronavírusu alebo pri miernom priebehu,... Čítať ďalej
16 | 03 | 2021 | Timotej Dudka


Ruský prezident Vladmir Putin na stretnutí Svetového ekonomického fóra tvrdil, že zvyšovanie dlhovej záťaže je zastaraný spôsob stimulácie rastu. „Ak sa pred 20 alebo 30 rokmi dal problém vyriešiť pomocou stimulácie makroekonomickej politiky, tieto mechanizmy dnes dosiahli svoje hranice,“ uviedol.

„Za posledných 30 rokov skutočné príjmy ľudí žijúcich vo väčšine vyspelých krajín stagnovali. Zatiaľ čo sa zvyšovali náklady na vzdelávanie a zdravotnícke služby. Milióny ľudí, dokonca ani v bohatých krajinách, už nevidia vyhliadky na zvýšenie svojich príjmov,“ dodal Putin.

Austrália žiada vakcíny AstraZeneca, aby ich poskytla ostrovu Papua-Nová Guinea
Austrália pošle ostrovnému štátu Papua-Nová Guinea vakcíny proti chorobe COVID-19 z vlastných zásob. Oznámil to v stredu austrálsky premiér Scott Morrison. Podľa agentúry AP Morrison súčasne informoval, že Canberra požiadala farmaceutickú... Čítať ďalej
17 | 03 | 2021 | tasr