Austrália žiada vakcíny AstraZeneca, aby ich poskytla ostrovu Papua-Nová Guinea
17 | 03 | 2021 I tasr

Austrália pošle ostrovnému štátu Papua-Nová Guinea vakcíny proti chorobe COVID-19 z vlastných zásob. Oznámil to v stredu austrálsky premiér Scott Morrison. Podľa agentúry AP Morrison súčasne informoval, že Canberra požiadala farmaceutickú spoločnosť AstraZeneca o dodávky ďalších vakcín.


Podľa Morrisona bude na budúci týždeň na Papuu-Novú Guineu zaslaných 8000 dávok vakcínu proti covidu pre zdravotníkov v prvej línii.

Dodal, že spoločne s premiérom Papuy-Novej Guiney Jamesom Marapem požiadajú spoločnosť AstraZeneca o zaslanie ďalšieho milióna dávok vakcín jej výroby, a to čo v najskoršom termíne.

AP pripomenula, že Európska únia v marci zablokovala dodávku viac ako 250.000 dávok vakcíny od AstraZenecy do Austrálie, pretože ju nepovažovala za nutnú pre krajinu, ktorá vcelku úspešne bojuje proti epidémii koronavírusu SARS-CoV-2.

Morrison však upozornil, že Austrália mala u AstraZenecy zazmluvnených milión dávok vakcíny proti covidu. Zdôraznil, že nie sú určené pre Austráliu, ale pre Papuu-Novú Guineu, "rozvojovú krajinu, ktorá tieto vakcíny zúfalo potrebuje".

Streľba v masážnych salónoch v Georgii si vyžiadala najmenej osem obetí
Streľba v dvoch masážnych salónoch v Atlante a v podobnom zariadení na jej predmestí Acworth si v stredu vyžiadala najmenej osem obetí. Väčšina obetí sú ženy ázijského pôvodu. Čítať ďalej
17 | 03 | 2021 | tasr


Austrálsky premiér zopakoval, že jeho krajina má tieto vakcíny "zazmluvnené". "Zaplatili sme za ne a chceme, aby sa tieto vakcíny dostali sem, aby sme mohli podporiť nášho najbližšieho suseda pri riešení jeho urgentných potrieb v našom regióne," vysvetlil.

Papua Nová Guinea je chudobná krajina s takmer deviatimi miliónmi obyvateľov, ktorí hovoria viac ako 800 jazykmi a väčšinou žijú v tradičných dedinách. Rozsah pandémie tam je ťažké odhadnúť z dôvodu nedostatočného testovania.

Austrálsky hlavný lekár Paul Kelly uviedol, že polovica žien navštevujúcich nemocnice v hlavnom meste Port Moresby kvôli tehotenstvu mala pozitívne testy na covid. Veľký počet pracovníkov v prvej línii je tiež nakazený covidom. Podľa Kellyho tieto fakty svedčia o tom, že v danej komunite je "veľká epidémia".

Premiér Marape tento týždeň varoval, že čoskoro môže byť infikovaný každý tretí alebo štvrtý človek na ostrove.

Päť bludov o Ivermectine
Ivermectin dokázal za niekoľko týždňov vyprovokovať medzi lekármi i laikmi debatu, aká tu ešte o žiadnom inom lieku nebola. Niet sa čo čudovať, keď jediná liečba, ktorá sa odporúča ľuďom v počiatočnej fáze koronavírusu alebo pri miernom priebehu,... Čítať ďalej
16 | 03 | 2021 | Timotej Dudka