Vedci urobili prielom v textilnom priemysle! Vytvorili nositeľnú a umývateľnú elektronickú tkaninu
16 | 03 | 2021 I Marek Molnár

Čínski vedci predstavili textilnú technológiu novej generácie. Ide pružnú priedušnú elektronickú tkaninu. Slúži ako nositeľný, umývateľný, interaktívny displej s rôznymi aplikáciami, informuje portál RT.


Vedci Peining Chen a Huisheng Peng z Fudanskej univerzity v Šanghaji dosiahli pozoruhodný objav. Tkaním elektricky vodivých priehľadných vlákien a luminiscenčných nití spolu s bavlnenou priadzou. Tento zložitý, ale flexibilný proces by mohol vytvoriť základ pre „inteligentné oblečenie“. Môže sprevádzať už aj tak všadeprítomné smartfóny a inteligentné hodinky, ktoré sa dnes vyskytujú v rozvinutom svete.

Vedci vyrobili list tkanej „inteligentnej“ textílie dlhej 6 metrov a širokej 25 centimetrov, ktorý môže slúžiť ako textilný displej obsahujúci zhruba pol milióna pixelov, jeden pre každý bod prekrytia medzi rôznymi typmi nití.

Ich nositeľné displeje sú údajne zhruba také svetlé ako priemerný televízor s plochou obrazovkou a ich prototyp vydržal 1 000 cyklov ohýbania, rozťahovania, lisovania a tiež 100 cyklov prania a sušenia.

Zmenila pandémia vašu vládu na totalitu? Rusko zaviedlo vlastný index slobody
Počet hospitalizácií a úmrtí na ochorenie Covid-19 v mnohých krajinách klesá. Niektoré vlády stále nevrátili občanom slobodu. Rusko cez portál RT zaviedol vlastný index, z ktorého môžete získať informácie o slobode obyvateľstva v danej... Čítať ďalej
15 | 03 | 2021 | Marek Molnár


Čínski vedci, ktorí neboli spokojní s týmto výsledkom, postúpili o krok ďalej a vyvinuli interaktívnu 16-tlačidlovú textilnú klávesnicu obsahujúcu vlákna na získavanie slnečnej energie. Presne tak, svetelný odev, ktorý sa nabíja vďaka prepleteným batériovým vláknam.

Používatelia prototypov mohli posielať a prijímať správy zo svojich rukávov a vidieť ich polohy na mape. Šikovné oblečenie obsahovalo aj bezdrôtovú bluetooth funkciu.

Potenciál tejto technológie je ohromujúci a prechádza naprieč mnohými a rôznorodými priemyselnými odvetviami, najmä zdravotníctvom.

Rusko a Bielorusko majú bratské puto, tvrdí Kremeľ
Rusko a Bielorusko sú nielen priatelia, ale majú aj bratské puto. Uviedol to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý spochybnil tvrdenie bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že Minsk nemá na svetovej scéne žiadnych priateľov, informuje portál... Čítať ďalej
16 | 03 | 2021 | Marek Molnár